Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat al omului varstnic este o forma de boala ce prezinta foarte multe particularitati si trebuie tratata cu grija sporita.

Un varstnic care este diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 trebuie informat in legatura cu modul in care trebuie sa se ingrijeasca din acel moment; el sau familia lui trebuie instruit/a.

La varste inaintate pacientii sunt „fragili” ei necesitand o ingrijire mai atenta si un tratament adaptat fiecaruia in parte.

De ce apare diabetul zaharat de tip 2 la pacientii in varsta?

Ei bine, cauzele sunt similare cu cele ale adultului la care se mai adauga si faptul ca organismul nostru imbatraneste si organele interne functioneaza la capacitate din ce in ce mai redusa. La fel si pancreasul nu mai poate produce insulina ca cel al unui adult tanar, glicemiile cresc si se instaleaza diabetul zaharat de tip 2.

O particluaritate a pacientilor de varsta inaintata este faptul ca ei nu mai simt senzatia de sete, se deshidrateaza mult mai usor si astfel pot ajunge sa faca o complicatie grava a diabetului zaharat de tip 2 si anume coma hiperosmolara. Pacientii trebuie instruiti sa consume apa zilnic, minim 1.5-2 litri pe timpul anotimului rece si 2.5-3 litri vara pentru a impiedica deshidratarea. Daca pacientul nu mai este sanatos psihic, are dementa sau boala Alzheimer, atunci trebuie instruita persoana care il ingrijeste sa ii dea sa bea apa.

Tratamentul pacientilor varstnici cu diabet zaharat de tip 2

Este diferit de cel al pacientilor adulti sau tineri. Pentru categoria de pacienti care depasesc varsta de 70 ani avem alte tinte de valori glicemice si de hemoglobina glicozilata, mult mai permisive. Pentru a vedea tintele terapeutice pentru pacientul varstnic va rugam sa cititi articolul: „Hemoglobina glicozilata”-link articol aici.

Cel mai important la pacientul varstnic este evitarea hipoglicemiilor. Neuronii se hranesc cu glucoza, daca valoarea glicemiei in sange este foarte mica exista riscul de moarte neuronala si de aparitie a dementei sau bolii Alzheimer. Astfel recomandarea ferma pentru pacientul cu diabet zaharat de tip 2 peste varsta de 70 ani este ca glicemia lui sa nu scada sub valoarea de 80mg/dl.

Tratamentul cel mai indicat in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2 de varsta inaintata este cel cu antidiabetice orale. Este mult mai usor de administrat si mult mai bine tolerat de catre acestia. Daca valorile de glicemie sunt prea mari si nu se pot controla cu pastile atunci se poate folosi si insulina.

Tratamentul cu insulina trebuie facut cu prudenta deoarece el poate produce hipoglicemii fata de  cel cu pastile. De multe ori pacientul nu are o vedere buna si atunci el trebuie invatat sa numere zgomotele pe care le scoate dispozitivul de intepare pentru a stabili doza.

Ingrijirea pacientului

Daca pacientul nu mai este sanatos psihic din cauza dementei, atunci un membru al familiei sau persoana care il ingrijeste  trebuie instruita cum sa administreze insulina  si sa se asigure ca acesta mananca cantitatile corecte de hidrati de carbon pentru a impiedica scaderea glicemiei sub limitele permise.

Un pacient de varsta inaintata trebuie sa aiba intotdeauna o gustare inainte de culcare, gustare care sa ii asigure pe timpul noptii o valoare a glicemiei de aproximativ 140-150mg/dl, valoare de siguranta. Trebuie sa ne asiguram ca peste noapte glicemia nu va scadea punand astfel in pericol viata acestuia.

Persoanele peste varsta de 70 de ani trebuie sa aiba o igiena corespunzatoare zilnica. De cele mai multe ori acestia uita ca trebuie sa se spele favorizand astfel aparitia infectiilor care vor fi greu de tratat in contextul diabetului zaharat si pot deveni fatale.

Atat in cazul femeilor dar si in cazul barbatilor trebuie sa avem o grija sporita in ceea ce priveste aparatul urinar. Batranii sunt mai predispusi la a face infectii  din cauza incontinentei urinare sau a problemelor de prostata.

Infectiile urinare sunt extrem de frecvente la acesti pacienti, iar in combinatie cu diabetul zaharat de tip 2 ele pot duce  la deteriorarea starii de sanatate a unui varstnic.
In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 la varste inaintate, trebuie sa retinem ca mai importanta este calitatea vietii si evitarea hipoglicemiilor, decat atingerea tintelor terapeutice perfecte in diabet.

Pacientul varstnic, cu o speranta de viata mai mica, nu va mai „apuca” sa faca complicatii cronice ale diabetului zaharat de tip 2, daca acesta nu este in tintele teraputice.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere