Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Diabetul zaharat de tip 1 este o boala caracteristica copiilor si adultilor tineri, asa cum sunt adolescentii. In cazul unui adolescent nou diagnosticat cu aceasta boala, trebuie facuta o educatie temeinica atat cu pacientul cat si cu parintii acestuia.
Cauza aparitiei diabetului zaharat de tip 1 este mecanismul autoimun prin care celulele beta-pancreatice ce produc insulina sunt distruse. Din aceasta cauza, tratamentul pacientului va fi cu insulina pe toata perioada vietii lui. Pentru a vedea explicat mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1 va rugam sa cititi articolele: „Cauze diabet zaharat la copii” si „De ce nu sunt cunoscute cauzele diabetului de tip 1?”.
Desi tratamentul este cu insulina, el nu este chiar atat de complicat asa cum isi inchipuie pacientul la debutul bolii. In zilele noastre exista modalitati moderne de administrare a insulinei si sisteme de monitorizare a glicemiei ce permit masurarea in mod continuu a glicemiei si chiar transmiterea catre un telefon mobil a valorilor inregistrate.
Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat din Romania deconteaza aceste sisteme pentru pacientii copii si adolescenti. Ei le pot primi gratuit si astfel viata lor se poate imbunatati semnificativ. Pentru a vedea ce sunt dispozitivele de monitorizare a glicemiei si pompele de insulina va rugam sa accesati articolele: „Pompele de insulina” si „Senzori de monitorizare continua a glicemiei”.
Adolescenta este o perioada extrem de complicata in viata oricarui om, este momentul in care isi definitiveaza personalitatea, in care apare „furtuna hormonala”, in care practic este extrem de greu de relationat cu oricine. Daca peste toate acestea se suprapune si un debut de diabet zaharat de tip 1, lucrurile se complica si mai tare. Acesta este motivul pentru care se recomanda consiliere psihologica, atat cu pacientul cat si cu parintii acestuia, pentru a accepta boala si a o integra in viata lor.
Pacientii aflati la varsta pubertatii, nu accepta usor boala si li se pare rusinos sa isi faca insulina in public sau sa spuna colegilor ca au diabet zaharat de tip 1. Li se pare ca nu vor mai fi acceptati in grup daca sunt diferiti de restul copiilor. Din aceste motive de multe ori adolescentii refuza sa isi faca insulina si ajung in situatii limita, in coma la spital.
Consilierea psihologica este extrem de importanta deoarece daca nu reusesc sa accepte boala, in timp apar complicatiile irevesibile. Unui adolescent nu ii poti explica ca va face complicatii, el nu te crede, nu are capacitatea de a se traspune in viitor. In plus, adolescentii sufera de sindromul „Robin Hood”, sindrom in care ei isi spun: „mie nu mi se poate intampla asta” si ignora astfel orice avertisment.
Extrem de periculoasa este si perioada de remisei, „luna de miere”, in care necesarul de insulina scade, pacientul poate sa ramana doar pe insulina bazala sau chiar sa renunte definitiv la insulina o perioada scurta. Aici adolescentul intelege ca s-a vindecat, iar cand incepe sa aiba iar nevoie de insulina, deziluzia lui este si mai mare si risca chiar o depresie severa.
Trebuie sa ii explicam adolescentului ca dupa cateva luni de la debutul bolii va aparea „luna de miere”, perioada in care pancreasul lui care s-a „odihnit” o vreme de cand a inceput sa faca el insulina, va incepe iar sa secrete insulina. „Luna de miere” este o perioada scurta si nu inseamna ca pacientul s-a vindecat. Ii putem spune ca este o ultima „zvacnire” a pancreasului prin care mai secreta putina insulina, inainte de a „capitula” complet in fata anticorpilor care l-au atacat.
La momentul debutului bolii trebuie explicata dieta si stilul de viata si trebuie ca adolescentul sa stie ca lui i se recomanda o dieta „libera” in care poate sa manance ce doreste, evident fara a face excese, doar ca trebuie sa corecteze cu insulina ceea ce a mancat. El trebuie sa stie continutul in carbohidrati ai alimentelor si sa stie cum sa administreze insulina in functie de ceea ce mananca.
Mai important decat dieta, adolescentului cu diabet zaharat de tip 1, trebuie sa i se explice efectul alcoolului si al drogurilor asupra lui. Efectul alcoolului in combinatie cu insulina sau efectele drogurilor in combinatie cu insulina pot fi fatale. El isi poate pierde viata. In cazul consumului de alcool sau droguri el risca sa ii scada extrem de mult glicemia si sa ajunga sa faca o coma hipoglicemica din care este posibil sa nu se mai trezeasca.
Mai trebuie sa ii spunem pacientului adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 ca aceasta boala nu il impiedica cu nimic sa isi urmeze visele si sa isi aleaga o cariera care ii place lui.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice