Cum controlam glicemia daca este cald afara

Anca Rusen | Rubrica: Controlul glicemiei | 18 martie 2019

Primavara si vara sunt doua anotimpuri care aduc nu doar bucurie, vacanta si voie buna. In cazul persoanelor cu diabet zaharat, caldura nu este chiar un prieten. Acesta poate sa afecteze nivelul zaharului din sange dar si pe cel al dispozitivelor de testat.

Asa ca daca vrei sa pleci la vara la mare sau daca pleci in aceasta primavara in locuri unde sunt peste 30- 35 de grade trebuie sa tii cont de anumite reguli.

Caldura excesiva poate sa creasca riscul de aparitie al hipoglicemiilor.

De exemplu, daca glicemia unui pacient trece de 250 mg/dl trebuie obligatoriu sa -si imbunatateasca controlul glicemiei inainte de a face efort, o drumetie sau sa mearga la bazin sa inoate.

De asemenea, glicemia este in stransa legatura cu tot ceea ce mananci, de nivelul de hidratare pe care il ai sau de activitatea fizica pe care vrei sa o depui in ziua respectiva.

Medicii spus ca o activitate fizica solicitanta, sau expunerea la caldura face sa apara transpiratia. Odata cu aceasta persoana in cauza se poate deshidrata si astfel va creste nivelul de zahar din sange. In consecinta pacientul va urina des, va fi deshidratat si va avea un nivel ridicat al glicemiei. De aceea, inainte de a pleca in locuri unde este foarte cald sau atunci cand vrei sa faci tot felul de activitati solicitante vorbeste inainte cu medicul tau diabetolog si afla ce trebuie sa faci pentru a mentine nivelul glicemiei in dozele normale. De asemenea, temperaturi de peste 35 de grade Celsius, ba chiar cele de 33 de grade Celsius pot duce la alterarea insulinei sau a medicatiei pentru diabet.

Doza de insulina

In plus, atunci cand ai multe activitati fizice solicitante intr-o zi trebuie sa ai grija sa ajustezi doza de insulina. Sportul efectuat intr-un ritm alert duce la cresterea riscului de hipoglicemie. Iar caldura excesiva in cazul unui pacient cu diabet zaharat va duce la cresterea riscului atat pentru hipoglicemie cat si pentru hiperglicemie. Asa ca trebuie sa-ti ajustezi doza de insulina inainte de a face sport, exact cum te-a invatat medicul tau diabetolog.

Retine! Ai mare grija sa bei cat mai multa apa. Regleaza dozele de insulina. Nu uita sa-ti controlezi constant si chiar mai des nivelul glicemiei in astfel de situatii. In felul acesta te vei putea bucura de orice vacanta, fie vara, cald fie ca vrei sa faci multe activitati solicitante.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

Etichete: / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cum se trateaza hipoglicemia

Controlul greutatii la persoanele cu diabet zaharat

Afectiuni diabetice: Ce trebuie sa faceti

Semintele de falaris, noul secret pentru preventia diabetului

Administrarea insulinei se face cu mare raspundere!

Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Newsletter Diabet-AZ


Stil de viata sanatos / Prevenire diabet
Diabet tip 1
Diabet tip 2
Diabet gestational
Diabet copii
Regim diabet

Am citit si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal

Newsletter Diabet-AZ