Cum se pune diagnosticul diabetului de tip 1

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


De cele mai multe ori omul nu ajunge la medic pentru diagnosticul diabetului de tip 1, ci pentru pentru analize de rutina. In urma lor apar modificarile biochimice specifice care pun diagnosticul de diabet zaharat tip 1 (sau tipul 2, in functie de rezultatele obtinute).

Analizele de sange recomandate pentru stabilirea diagnosticului sunt:

✔ Teste care verifica nivelul de glucoza din sange.

  • Glicemia –a jeun – pe nemancate, dimineata >126 mg/dl. Glicemia à jeun reprezinta nivelul glucozei din sange dupa un repaus alimentar de cel putin 8 ore (de regula peste noapte) si de aceea cel mai bine este sa se masoare dimineata. Poate fi masurata cu ajutorul glucometrului din deget (sange periferic capilar) sau printr-o proba de sange venos.
  • Glicemia in orice moment al zilei >200 mg/dl.
  • TTGO (testul de toleranta la glucoza pe cale orala) – de regula este indicat in cazul adultilor.

Testul de toleranta la glucoza – tehnica: se masoara la inceput glicemia a jeun dupa o perioada de repaus alimentar de minimum 8 ore, apoi pacientul bea o solutie ce contine 75 grame de glucoza dizolvata in apa, iar dupa o ora, respectiv la doua ore de la momentul inghitirii glucozei se masoara din nou glicemia. Diagnosticul de diabet este prezent la un nivel al glicemiei la 2 ore ≥ 200 mg/dl

✔ Hemoglobina glicozilata -A1C

Hemoglobina glicozilata se exprima in procente si este un bun indicator al nivelului glicemiei din ultimele 3 luni (este o medie a glicemiilor pe care a stat organismul in acest interval de timp). Valoarea normala a hemoglobinei glicozilate nu trebuie sa depaseasca valoarea de 6%. Altfel spus, cu cat hemoglobina glicozilata este mai mare, cu atat glicemia a avut valori mai mari in acest interval. Este utila atat pentru diagnosticarea diabetului, cat si pentru monitorizarea echilibrului bolii ca evolutie in timp.

✔ Dozarea anticorpilor specifici

Dozarea acestor anticorpi poate face diferenta intre diabetul de tip 1 sau 2 sau alte forme de diabet zaharat.

  • Anti transportori de zinc (ZnT8Ab). Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau diabet gestational nu produc anticorpii anti-transportori de zinc, care sunt prezenti la 60-80% din pacientii cu diabet de tip 1 la debut. Acesti anticorpi insa sunt prezenti si la 2% din persoanele fara diabet si apar mai frecvent la varste mai inaintate.
  • Anti IA-2/IA-2beta (IA-2Ab). Sunt prezenti mai ales la copiii cu diabet de tip 1, la debut.
  • Anti insulina (IAA). Sunt prezenti la copii sau adolescenti in momentul diagnosticarii diabetului de tip 1.
  • Anti GAD65 (GAD65Ab). Sunt prezenti la copiii cu diabet de tip 1, la debutul bolii.
Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere