De ce apar unghiile incarnate si cum se vindeca

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 1 februarie 2021

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Una dintre cele mai frecvente si, probabil, printre cele mai dureroase probleme care apar la nivelul unghiilor, patului unghial si plicilor unghiale este unghia incarnata sau, in termeni medicali, onicocriptoza. De cele mai multe ori aceasta fie este rezultatul unei tehnici incorecte de taiere a unghiilor, fie apare ca urmare a unor activitati care exercita o presiune foarte mare asupra degetelor de la picioare.

Unghia incarnata

Unghia incarnata este o probleme dureroasa, care afecteaza de obicei degetul mare de la un picior sau de la ambele. Problema apare frecvent atunci cand unghia este taiata prea scurt si rotund la nivelul colturilor, caz in care unghia poate creste in plica unghiala provocand durere, disconfort, infectii repetate, iar diagnosticul este clinic.

Alte cauze pot fi reprezentate de forma curbata a unghiilor, purtarea de incaltaminte care pune o mare presiune pe degetele de la picioare, ranirea degetelor de la picioare, pozitia incorecta, igiena necorespunzatoare a piciorului sau, bineinteles, predispozitia genetica, a spus specialistul dermatolog.

Acesta spune si ca activitatile care presupun lovirea cu piciorul in mod repetat a unui obiect sau exercitarea unei presiuni pe degetele de la picioare pentru perioade lungi de timp pot provoca vatamarea unghiilor, crescand riscul de incarnare. Persoanele care practica balet, fotbal sau kickboxing trebuie sa acorde o atentie deosebita in acest sens, fiind predispuse la a dezvolta astfel de probleme.

In ce consta tratamentul

In stadiu incipient, pielea din jurul unghiei devine umflata sau tare si isi face aparitia durerea la exercitarea de presiune pe deget. In cazurile usoare, deplasarea repetata manuala a plicii unghiale de lama unghiala si taierea in forma patrata, cu margini libere a unghiei poate duce la vindecare.

Exista anumite optiuni de tratament la domiciliu care ar putea ajuta la ameliorarea problemei. Inmuierea piciorului timp de 15-20 minute in apa calduta cu otet (o parte otet alb la patru parti apa) si 2 linguri de sare Epsom, utilizarea de antiinflamatoare orale si aplicarea de unguente antibacteriene pe partea afectata a unghiei, precum si introducerea unei mici mici bucati de bumbac intre unghie si piele pot ajuta la vindecarea problemei in cazurile usoare, a mai spus specialistul dermatolog.

Daca problema avanseaza pana la infectie, simptomele pot include: pielea rosie, umflata, senzatia de durere, sangerare, puroi.

In cazul in care unghia incarnata nu raspunde la tratamentele la domiciliu si isi face aparitia infectia, este indicata vizitarea unui medic specialist, pentru a preveni complicatiile si pentru a ameliora simptomele. In acest stadiu, o alternativa de tratament o reprezinta corectia chirurgicala, care impune inlaturarea partiala a unghiei si distrugerea unei portiuni mici a matricei unghiale, a mai explicat doctorul.

Indepartarea partiala a unghiilor

Indepartarea partiala a unghiilor implica numai indepartarea bucatii de unghie care a “sapat” in piele. In timpul indepartarii partiale a unghiilor, partile laterale ale unghiei sunt taiate astfel incat marginile sa fie complet drepte. O bucata de bumbac va fi plasata sub portiunea ramasa libera pentru a preveni o recidiva. In unele cazuri, medicul poate aplica o substanta chimica (fenol) pe pielea de sub unghie, pentru a preveni cresterea ei.

Mai rar, pentru a evita recidiva, se poate ajunge la matricectomie – o procedura care presupune indepartarea definitiva a portiunii cu probleme din matricea unghiala.

Atentie la riscuri! Daca este lasata netratata, o infectie a unghiei incarnate poate evolua intr-o infectie la nivelul osului, care mai departe favorizeaza aparitia de ulceratii la nivelul piciorului, rani deschise si pierderea fluxului de sange in zona infectata. Lezarea si moartea tesutului la locul infectiei sunt posibile. O astfel de infectie poate prezenta riscuri si mai mari pentru persoanele care sufera de diabet.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Evidenta medicala – Studiu clinic randomizat

Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Ulcerul reprezinta riscul major al problemelor piciorului diabetic

In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere