De ce diabetul zaharat afecteaza picioarele?

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 5 aprilie 2021

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul este o boala in care glicemia sau nivelul zaharului din sange se afla la un nivel ridicat, peste normal. Nivelul ridicat alglicemiei este cauzat de faptul ca organismul nu poate procesa zaharurile pe care le consumam.

Un nivel ridicat al glucozei din sange poate dezvolta probleme grave de sanatate in tot corpul. Terminatiile nervoase, rinichii si ochii sunt afectate. Diabetul, de asemenea, provoaca complicatii de natura cardiaca, accidente vascular cerebrale – si poate chiar sa duca la amputarea unui membru.

Cum poate afecta diabetul sanatatea membrelor inferioare?

In timp, nivelul ridicat al glucozei din sange poate afecta nervii si vasele de sange.

Cand apar leziuni ale nervilor din cauza diabetului, acesta se numeste neuropatie diabetica. De obicei, sunt afectate extremitatile – bratele, palmele, picioarele si laba piciorului. Cand terminatiile nervoase sunt deteriorate dispare senzatia de durere cauzata de taieturi, ulcere (rani deschise) si infectii.

Diabetul zaharat este, de asemenea, asociat cu o afectiune cunoscuta sub numele de boala arteriala periferica sau PAD. Aceasta afectiune ingusteaza arterele, care transporta sangele spre membrele inferioare. Lipsa sangelui oxigenat in vasele de sange de la nivelul picioarelor interfereaza cu timpul de vindecare: ranile se vor vindeca mai incet si o taietura sau rana deschisa se poate infecta mai repede.

Adesea, o persoana care sufera de diabet zaharat, boala arteriala periferica si neuropatie nu va simti nicio durere care sa semnaleaze afectiuni la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru creste riscul ca o leziune aparent simpla sa se agraveze si sa apara gangrena. Pentru a evita raspandirea cangrenei, care poate pune viata bolnavului in pericol, este posibil ca medicul chirurg sa fie nevoit sa amputeze degetul, laba piciorului sau piciorul afectat.

Evitarea amputarii

Nimeni nu vrea sa piarda un membru. Pentru a evita acest scenariu tragic, ingrijiti-va cu atentie picioarele. Iata cateva dintre procedurile recomandate:

  • Protejati-va picioarele corespunzator. Purtarea de pantofi, sosete si pantaloni care sa acopere pielea si sa o protejeze de eventuale leziuni.
  • Nu fumati. Fumatul deterioreaza vasele de sange si poate reduce fluxul sanguin spre picioare.
  • Verificati daca exista vezicule, taieturi, julituri, rani sau orice leziune pe suprafata pielii picioarelor.
  • Verificarea zilnica a picioarelor este necesara daca sunteti diabetic. Observati daca exista zone cu piele decolorata – inrosita, palida sau orice alte pete, bataturi sau piele ingrosata. Orice leziune sau vezicule se pot agrava rapid daca nu sunt tratate imediat.
  • Observati temperatura la nivelul picioarelor. Daca picioarele sunt mai reci sau mai calde decat de obicei, ar putea fi un semn ca acolo exista o problema, cum ar fi circulatie sanguina deficitara sau o infectie. In acest caz, trebuie consultat medicul podiatru cat mai curand posibil.
  • Consultati periodic medicul specilist. Cu cat complicatiile la nivelul picioarelor sunt diagnosticate si tratate mai repede, cu atat mai bine.

Discutati cu un specialist

Riscul de a pierde un membru este o amenintare foarte reala daca aveti diabet. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este sa va ingrijiti si sa va supravegheati cu atntie bratele sau picioarele si sa mentineti nivelul zaharul din sange sub in limite normale. Daca va este dificil sa faceti acest lucru singuri, apelati la ajutorul medicului. Consultati un medic diabetolog sau endocrinolog pentru a va mentine glicemia sub control. Cereti sfatul unui podiatru pentru a vedea daca exista ulcere sau alte infectii la nivelul membrelor inferioare.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Evidenta medicala – Studiu clinic randomizat

Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Ulcerul reprezinta riscul major al problemelor piciorului diabetic

In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere