Deficitul de vitamina D si diabetul zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie diabet | 6 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Deficitul de vitamina D este asociat cu riscul crescut de sindrom metabolic, factor important pentru afectiunile cardiovasculare si cele cerebrovasculare. In ultimii ani se tot vorbeste despre legatura care exista intre lipsa vitamine D si aparitia diabetului zaharat. 

Concentratie scazuta de vitamina D

De exemplu, un studiu efectuat in Statele Unite arata ca o concentratie scazuta de vitamina D in sange se coreleaza cu o incidenta crescuta a diabetului zaharat.

Unul din autorii studiului, doctorul Cedric F Garland, profesor la Facultatea de Medicina UC San Diego sustine ca „este insa nevoie de mai multe cercetari pentru a spune cu certitudine daca prezenta crescuta a acestei vitamine in sange poate preveni diabetul zaharat de tip 2 sau prediabetul”.

Se stie in prezent ca vitamina D este implicata in dezvoltarea diabetului de tip 1 datorita rolului pe care il are in modularea sistemului imun. Diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna iar vitamina D poate fi considerata un imunosupresiv, ceea ce inseamna ca reduce activitatea sistemului imun. De aceea, la ora actuala, se crede ca vitamina D poate ajuta in preventia diabetului tip 1, diminuand activarea sistemului imun care incepe sa distruga propriile celule beta pancreatice secretoare de insulina.

Scaderea semnificativa a riscului de aparitie a diabetului

Pe de alta parte, un alt studiu realizat in Europa – studiul EURODIAB (European Community Concerted Action Programme in Diabetes), a aratat ca administrarea suplimentelor de vitamina D la nou nascuti si copii mici determina o scadere semnificativa a riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip 1.

„Vitamina D ne bulverseaza in ultimii ani, sursa naturala de vitamina D este greu de asimilat si suplimentarea ei e foarte importanta, nu ai cum sa o iei total din alimente. Contribuie la valoarea glicemiei postprandiale in special prin influentarea indexului glicemic al alimentului/mesei respective”, a spus si medicul diabetolog Laura Barna, de la Centrul Buzias, in cadrul conferintei ”Noi si diabetul”, organizata de Asociatia Sprijin pentru Diabet.

Cu toate acestea, insa nu se stie cu siguranta care este legatura dintre lipsa vitaminei D si aparitia diabetului zaharat.

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere