Deficitul de vitamina D si diabetul zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie diabet | 6 noiembrie 2018


Deficitul de vitamina D este asociat cu riscul crescut de sindrom metabolic, factor important pentru afectiunile cardiovasculare si cele cerebrovasculare. In ultimii ani se tot vorbeste despre legatura care exista intre lipsa vitamine D si aparitia diabetului zaharat. 

Concentratie scazuta de vitamina D

De exemplu, un studiu efectuat in Statele Unite arata ca o concentratie scazuta de vitamina D in sange se coreleaza cu o incidenta crescuta a diabetului zaharat.

Unul din autorii studiului, doctorul Cedric F Garland, profesor la Facultatea de Medicina UC San Diego sustine ca „este insa nevoie de mai multe cercetari pentru a spune cu certitudine daca prezenta crescuta a acestei vitamine in sange poate preveni diabetul zaharat de tip 2 sau prediabetul”.

Se stie in prezent ca vitamina D este implicata in dezvoltarea diabetului de tip 1 datorita rolului pe care il are in modularea sistemului imun. Diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna iar vitamina D poate fi considerata un imunosupresiv, ceea ce inseamna ca reduce activitatea sistemului imun. De aceea, la ora actuala, se crede ca vitamina D poate ajuta in preventia diabetului tip 1, diminuand activarea sistemului imun care incepe sa distruga propriile celule beta pancreatice secretoare de insulina.

Scaderea semnificativa a riscului de aparitie a diabetului

Pe de alta parte, un alt studiu realizat in Europa – studiul EURODIAB (European Community Concerted Action Programme in Diabetes), a aratat ca administrarea suplimentelor de vitamina D la nou nascuti si copii mici determina o scadere semnificativa a riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip 1.

„Vitamina D ne bulverseaza in ultimii ani, sursa naturala de vitamina D este greu de asimilat si suplimentarea ei e foarte importanta, nu ai cum sa o iei total din alimente. Contribuie la valoarea glicemiei postprandiale in special prin influentarea indexului glicemic al alimentului/mesei respective”, a spus si medicul diabetolog Laura Barna, de la Centrul Buzias, in cadrul conferintei ”Noi si diabetul”, organizata de Asociatia Sprijin pentru Diabet.

Cu toate acestea, insa nu se stie cu siguranta care este legatura dintre lipsa vitaminei D si aparitia diabetului zaharat.

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Diabetul si vindecarea ranilor

Cum se manifesta diabetul zaharat la barbati si femei

Studiu: Stratul de fibre nervoase retiniene periferice se subtiaza accelerat in cazul persoanelor cu diabet tip 2

Ce mecanism biologic leaga diabetul de parodontita?

Tratamentul la persoanele in varsta cu diabet zaharat

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate