Diabetul zaharat si burnout-ul

Anca Rusen | Rubrica: Depresia | 5 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat este o boala cronica care de multe ori se asociaza atat cu depresia cat si cu burnout-ul. Marea majoritatea a oamenilor au experimentat cel putin de cateva ori sentimentul de tristete adanc care insa nu trebuie confundat cu depresia.

Depresia

Depresia, sustin specialistii este un concept mult mai amplu si este cu atat mai pregnant cu cat pacientul respectiv are si o boala cronica care il solicita zilnic, asa cum se intampla in cazul unui diabet zaharat insulino-dependent.  Totodata, pacientul cu diabet zaharat se confrunta adesea si cu fenomentul de burnout, iar cei din jurul sau este esential sa-l sustina in astfel de momente.

Burnout

Concret, burnout-ul este un concept utilizat cu precadere in mediul ocupational, dar a fost preluat si in cazul diabetului zaharat, fiindca managementul acestuia este preceput ca “un loc de munca” in care trebuie sa fii implicat non-stop, mereu exista sansa complicatiilor iar vacanta de la boala, nu-ti poti lua. De exemplu, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa-si masoare de cateva ori pe zi glicemia, sa-si calculeze carbohidratii pe care ii consuma, sa isi administreze insulina in functie de aceasta si de activitatile pe care doreste sa le desfasoare, dar mai ales sa anticipeze situatiile in care ar avea nevoie de mai mutla insulina, de aceea de multe ori pacientul ajunge sa fie suprasolicitat.

Nu in ultimul rand, riscul pentru burnout creste  atunci cand pacientul doreste sa faca totul bine, sa aiba un bun management al diabetului zaharat si chiar daca face totul bine, glicemiile de exemplu, sunt tot mari, sau atunci cand riscul pentru complicatii este in crestere. Astfel, persoana se va confrunta cu frustrari, tristete, suprasolicitare care in final conduc la instalarea burnout-ului.

Burnout-ul este considerat si un rezultat al stresului indelungat, fiind cauzat de ceea ce-si doreste omul si ceea ce primeste in realitate.

Distres

Totodata, atrag atentia specialistii, pacientii cu diabet zaharat pot trece adesea si printr-un fenomen numit distres, care nu trebuie confundat cu depresia. Distresul este un concept diferit de depresie, care se manifesta prin lipsa interesului pentru propriul tratament, pentru controlul diabetului zaharat, pentru efectuarea corecta a insulinei chiar. In astfel de situatii ajutorul psihologului este esential. Numai sub indrumarea acestuia pacientul isi poate reveni, fara ca boala de fond sa lase urmari asupra starii de sanatate a persoanei in cauza.

De aceea, daca avem in familie persoane cu diabet zaharat este indicat sa le urmarim cu grija, sa fim atenti atunci cand acestia pot avea schimbari de comportament. Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca diabetul zaharat este o boala cu un management solicitant, de aceea pacientul cu diabet este la risc de a trece prin episoade de burnout sau chiar prin episoade de depresie. Cu ajutor specializat insa situatia poate sa revina la normal.

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Cercetarile indica obezitatea si diabetul de tip 2 ca factori de risc in infectia cu COVID-19

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere