Diagnosticul timpuriu si accesul la tratament pot preveni amputarea

Anca Rusen | Rubrica: Piciorul diabetic | 10 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Piciorul diabetic este o afectiune extrem de des intalnita la pacientii cu diabet. Afectiunea din pacate, poate sa fie mult timp asimptomatica, de aceea de multe ori, in clipa diagnosticarii deja exista anumite leziuni severe, sustin medicii specialisti.

De aceea, este esential ca inca de la debutul diabetului zaharat, pacientul dar si familia acestuia sa fie informata, sa stie ce se poate intampla in urmatorii ani, care sunt complicatiile posibile ale acestei boli cronice. In felul acesta, prin informare, pacientul poate amana momentul instalarii complicatiilor. Totodata, cu cat se respecta indicatiile medicului diabetolog, cu cat pacientul vine la control regulat si mai ales pastreaza un nivel optim al glicemiei in sange, complicatiile se vor dezvolta mai tarziu, la 10-20 de ani de la debutul diabetului zaharat.

Risc crescut de complicatii

Trebuie subliniat faptul ca pentru pacientii diabetici, orice infectie a piciorului se poate asocia cu un risc foarte mare de complicatii. Acestia pot avea tot felul de infectii de la infectii ale unghiilor, la infectii care ajung la os, adica infectii profunde. Diagnosticul timpuriu si accesul la tratament sunt singurele metode care pot sa previna amputarea piciorului.

Specilaistii atrag atentia ca bolnavii cu diabet pot sa nu mai simta, de exemplu, senzatia de cald, senzatia de rece, de durere, iar toate aceste lucruri le va afecta capacitatea de a simti traume, ei nu mai simt nici arsurile, loviturile. In unele cazuri, nu pot simti nici macar patrunderea unor corpi straini in picior.

Persoanele cu diabet trebuie sa mearga la medic, la controale periodice. Medicul podiatru se poate ocupa de probleme pe care acestia le dezvolta la nivelul picioarelor. De exemplu, diagnosticul clinic al unei infectii la nivelul piciorului se bazeaza pe anumite teste dar mai ales pe examenul fizic al piciorului. De exemplu, medicul poate sa observe daca acesta are durere, eritem, daca deja exista necroza, daca exista lipsa vindecarii.

Pacientii diagnosticati cu neuropatie nu simt durerea sau o simt foarte putin. Daca au si o boala vasculara atunci este posibil ca ei sa nu prezinte eritem. Cei mai multi pacienti care au infectii ale piciorului diabetic nu prezinta febra, ei nu au manifestarile obisnuite in astfel de situatii. De aceea este obligatoriu necesara prezenta in cabinetul medicului pentru o evaluarea corecta a problemei existente.

Multi pacienti au nevoie pentru a se vindeca nu numai de antibiotice ci si de tratamente chirurgicale pentru infectiile piciorului. Acestea interventii chirurgicale pot fi de la simple incizii la operatii complicate si in cel mai rau caz se ajunge la amputare.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Evidenta medicala – Studiu clinic randomizat

Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Ulcerul reprezinta riscul major al problemelor piciorului diabetic

In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere