Anca Rusen | Rubrica: Afectiuni dentare | 4 martie 2019
Tinerea sub control a diabetului zaharat si a problemelor dentare necesita un efort in doua directii: pe de o parte, nivelurile ridicate de zahar din sange pot favoriza aparitia cariilor, iar problemele dentare lasate netratate pot duce la agravarea diabetului zaharat. Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Diabet AZ care sunt riscurile de a dezvolta carii mai crescute sau nu la pacientii cu diabet.
Diabetul reprezinta cresterea nivelului glucozei din sange. Atunci cand glucoza din alimentatie sau cea produsa de ficat nu este transportata in celule cu ajutorul insulinei secretate de pancreas sau celulele devin rezistente la insulina, nivelul glucozei sanguine poate ajunge sa fie daunator pentru intregul organism.
Studiile arata doua tendinte referitoare la carii la pacientii diabetici:
Copiii cu diabet
Nu se observa o crestere a riscului de aparitie a cariei la copiii care au diabet de la o varsta frageda, mai ales la cei insulino-dependenti. Acesti copii au de multe ori un numar mai redus de carii deoarece dieta lor este atent supravegheata de catre adultii care ii au in ingrijire, iar ei insisi devin foarte responsabili destul de precoce, maturizandu-se inainte de vreme, deoarece inteleg si experimenteaza pe propriul organism consecintele oricarei greseli de alimentatie sau de necoordonare a acesteia cu tratamentul antidiabetic: criza de hipo sau hiperglicemie.
In plus, spre deosebire de copiii cu stare de sanatate normala, care de multe ori nu tin sub control consumul de dulciuri, ba chiar sunt recompensati cu acestea de catre unii dintre adulti, cei diabetici consuma cu mult mai putini carbohidrati, despre care se stie ca stau la baza aparitiei cariei dentare prin descompunerea lor in acizi de catre bacterii.
Adultul cu diabet
Este un fapt cunoscut acela ca obezitatea este asociata cu riscul de aparitie a diabetului, iar una dintre cauzele obezitatii poate fi o alimentatie in exces, bogata in carbohidrati, asociata cu lipsa de miscare. Insa, nu toti diabeticii au fost consumatori de dulciuri care sa duca la aparitia cariilor. Unul dintre simptomele acestei boli care cresc riscul de carie este xerostomia (scaderea cantitatii de saliva). Saliva spala dintii de bacterii si resturi alimentare care ar putea duce la aparitia cariilor si, de asemenea, are o capacitate, limitata insa, de tamponare (neutralizare) a acizilor, remineralizand smaltul decalcificat.
Asadar, rolul protector al salivei devine nesemnificativ din cauza scaderii cantitatii acesteia, iar numarul de carii dentare creste.