Factorii favorizanti si de risc ai diabetului zaharat de tip 2

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Risc diabet – principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip 2 sunt: obezitatea, sedentarismul si predispozitia genetica.

Excesul de greutate

Factor de risc principal pentru diabetul de tip 2. Cu cat o persoana are mai multa grasime, cu atat celulele din corpul sau devin mai rezistente la insulina. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca o persoana supraponderala sa dezvolte diabet zaharat de tip 2. Vestea buna este ca scaderea in greutate prin diminuarea grasimii din organism poate elimina insulinorezistenta. Adica poate duce la scaderea pana la valori normale a glicemiei la acesti pacienti.

Sedentarismul

Este un factor de risc modificabil al acestei boli. Cu cat o persoana este mai putin activa, adica mai sedentara, cu atat mai mult creste riscul pentru diabet zaharat de tip 2. Activitatea fizica ajuta la controlul greutatii, creste consumul de glucoza in celule pentru energie si face in acelasi timp ca celulele sa fie mai sensibile la insulina.

Istoricul familial

Ereditatea – mostenirea diabetului de tip 2 in familie este bine cunoscuta. De cele mai multe ori pacientii cu diabet zaharat tip 2 au in familie cazuri de diabet, de exemplu are diabet unul dintre frati, bunici, unchi, parinti.

Varsta

Riscul de diabet zaharat de tip 2 creste odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa varsta de 45 de ani, atunci cand marea majoritate a oamenilor pierd masa musculara si au tendinta sa ia in greutate. In ultimii ani, incidenta diabetului de tip 2 este in plina crestere si in randul copiilor, adolescentilor si adultilor mai tineri.

Prediabetul

O afectiune in care nivelul glicemiei este mai mare decat in mod normal, dar nu este suficient de ridicat pentru a fi clasificat ca diabet. Lasat netratat, prediabetul poate progresea adesea la diabetul de tip 2.

Diabet gestational

Femeile care au avut diabet gestational in sarcina, au un risc crescut de aparitie a diabetului de tip 2. De asemenea, daca copilul a avut la nastere peste 4 kilograme, creste riscul mamei de a face mai devreme sau mai tarziu diabet zaharat tip 2, iar bebelusul va fi un viitor adult cu predispozitie crescuta pentru obezitate si boli metabolice inclusiv diabet zaharat tip 2.

Sindromul ovarului polichistic, in cazul femeilor poate creste riscul de diabet zaharat tip 2.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere