Fumatul agraveaza diabetul zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Renuntare la fumat | 8 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Fumatul este un obicei nociv pentru toata lumea, indiferent daca persoana fumatoare este sanatoasa sau are o boala cronica. Specialistii sustin ca fumatul creste riscul pentru cancer pulmonar, atac de cord si accident vascular cerebral. Persoanele cu diabet zaharat se confrunta cu un risc de agravare a diabetului si a complicatiilor acestuia si mai mare daca fumeaza.

Mai exact, principalul vinovat de rezistenta la insulina este nicotina, substanta care duce la cresterea hemoglobinei A1c in sange. Mai mult, fumatul duce la formarea aterosclerozei care la randul sau afecteaza capacitatea sangelui de a transporta oxigen in intregul corp.

Practic, combinatia de glucoza inalta si fumat creste in mod dramatic deteriorarea vaselor de sange care alimenteaza inima, creierul, ochii, rinichii si nervii periferici, accelerand complicatiile pe termen lung ale diabetului zaharat.

In concluzie trebuie sa retii ca nivelul de glucoza din sangele unui pacient cu diabet zaharat este mult mai mare, iar acest lucru conduce la un slab control al bolii de fond, in ciuda altor schimbari benefice intervenite in stilul de viata.

Cum se poate renunta la fumat

Cel mai important pas este acela de a lua decizia de a renunta. Te poate ajuta stabilirea unei date ferme, pe termen scurt. In acest timp cauta sa obtii cat mai multe informatii de la medic sau farmacist despre optiunile care te pot ajuta sa renunti usor, inclusiv la anumite medicamente care pot dubla sansele de succes ale renuntarii la fumat. De asemenea, similar cu procesul zilnic de gestionare a diabetului zaharat prin dieta, exercitiul fizic si testarea regulata a glucozei din sange, reusind sa renunti la fumat vei vedea cum intreg organismul se va simti mai bine.

Ce ma poate ajuta sa renunt la fumat

La ora actuala exista tratament de substitutie cu nicotina, fie ca vorbim despre guma, plasture sau inhalator care sunt benefice deoarece usureaza dependenta sau chiar eventualele simptomele de sevraj. Terapia de substitutie cu nicotina este acum disponibila fara prescriptie medicala in farmacii. Discuta insa cu medicul tau diabetolog inainte de a apela la ea, pentru a nu te expune unor riscuri.

De asemenea, exista tot felul de medicamente orale pe care medicul ti le poate prescrie si care te pot ajuta sa-ti reduci dorinta de a fuma. Atentie! Inainte de a le lua, vorbeste cu medicul tau diabetolog fiindca este posibil ca unele medicamente sa interfereze cu anumite probleme de sanatate pe care le ai.

Schimba stilul de viata, rutina zilnica

Fumatul este adesea asociat cu anumite obiceiuri zilnice. De exemplu, mai mult ca sigur iti place sa fumezi la cafea, sau la o iesire cu prietenii in oras. Incearca pentru cateva zile sa eviti actiunile care te determina sa fumezi. Cauta strategii de evitarea a lor, de exemplu, dupa masa, in loc sa fumezi poti face o plimbare sau apuca-te de un sport.

De ce este atat de greu sa renunti la fumat

Pentru ca nicotina este printre cele mai dependente droguri. Fumatul nu este un obicei sau o alegere a stilului de viata. Este o dependenta care in timp reuseste sa te acapareze total.

Retine! Renuntarea la fumat este cel mai important lucru pe care o persoana diagnosticata cu diabet zaharat o poate face daca doreste sa previna sau sa intarzie aparitia complicatiilor acestei boli cronice.

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Cercetarile indica obezitatea si diabetul de tip 2 ca factori de risc in infectia cu COVID-19

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere