In ce consta testarea prediabetului?

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ce este testul de toleranta la glucoza (TIGO)

Acesta presupune testarea repetata a glicemiei, initial pe nemancate (dimineata) – aceasta fiind considerata valoarea „0” (zero). Se beau apoi 75 de grame de glucoza pulbere dizolvate intr-o cana de apa si se recolteaza ulterior probe repetate de glicemie – la o ora si la doua ore de la momentul ingestiei glucozei. Se face astfel o evaluare a raspunsului organismului la un exces de glucide (zahar) si a capacitatii de adaptare corecta a secretiei de insulina a organismului la un astfel de stres glucidic. Este foarte important ca in orele dintre momentul zero, recoltarile de la 1 ora si respectiv 2 ore, pacientul sa nu manance, sa nu bea si sa nu faca efort.

Interpretarea testului poate fi facuta in mai multe directii

  1. In cazul in care glicemia zero – pe nemancate (recoltata din vena, nu din deget) este <110 mg/dl si glicemia la doua ore este <140 mg/dl se pune diagnosticul de toleranta normala la glucoza – fara prediabet sau diabet zaharat.
  2. In cazul in care glicemia zero – pe nemancate (recoltata din vena, nu din deget) este <126 mg/dl si glicemia la doua ore este in intervalul 140-199 mg/dl se pune diagnosticul de toleranta alterata la glucoza (IGT= impared glucose tolerance) = o forma de prediabet.
  3. In cazul in care glicemia zero – pe nemancate (recoltata din vena, nu din deget) este intre 110-125 mg/dl si glicemia la doua ore este <140 mg/dl se pune diagnosticul de alterare a glicemiei a jeun (IFG= impared fasting glucose) = o forma de prediabet.
  4. In cazul in care glicemia zero- pe nemancate (recoltata din vena, nu din deget) este >126 mg/dl si/ sau glicemia la doua ore este >199 mg/dl se pune diagnosticul de diabet zaharat.

Schimbarea stilului de viata poate incetini transformarea formelor de prediabet (IGT sau IFG) in diabet zaharat si cea mai importanta masura de preventie este scaderea in greutate. Trebuie ca pacientul sa-si scada greutatea cu 5-10% din greutatea initiala-de la testare, sa urmeze un regim alimentar corect si sa faca sport, cel putin 30 de minute de miscare pe zi.

Se mai foloseste ca metoda de screening pentru faza de prediabet determinarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1c) – o valoare intre 6-6,5 % se coreleaza pozitiv cu starea de prediabet si atentioneaza asupra necesitatii monitorizarii valorilor ei – ideal repetarea analizei la 3-6 luni pentru surprinderea precoce a unor valori mai mari, specifice diabetului zaharat.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere