Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Acesta presupune testarea repetata a glicemiei, initial pe nemancate (dimineata) – aceasta fiind considerata valoarea „0” (zero). Se beau apoi 75 de grame de glucoza pulbere dizolvate intr-o cana de apa si se recolteaza ulterior probe repetate de glicemie – la o ora si la doua ore de la momentul ingestiei glucozei. Se face astfel o evaluare a raspunsului organismului la un exces de glucide (zahar) si a capacitatii de adaptare corecta a secretiei de insulina a organismului la un astfel de stres glucidic. Este foarte important ca in orele dintre momentul zero, recoltarile de la 1 ora si respectiv 2 ore, pacientul sa nu manance, sa nu bea si sa nu faca efort.
Schimbarea stilului de viata poate incetini transformarea formelor de prediabet (IGT sau IFG) in diabet zaharat si cea mai importanta masura de preventie este scaderea in greutate. Trebuie ca pacientul sa-si scada greutatea cu 5-10% din greutatea initiala-de la testare, sa urmeze un regim alimentar corect si sa faca sport, cel putin 30 de minute de miscare pe zi.
Se mai foloseste ca metoda de screening pentru faza de prediabet determinarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1c) – o valoare intre 6-6,5 % se coreleaza pozitiv cu starea de prediabet si atentioneaza asupra necesitatii monitorizarii valorilor ei – ideal repetarea analizei la 3-6 luni pentru surprinderea precoce a unor valori mai mari, specifice diabetului zaharat.
Articolul este realizat de Dr Luminita Florea
Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti