Medic: Complicatiile diabetului amanate printr-un bun control al glicemiilor

Anca Rusen | Rubrica: Alte complicatii | 8 aprilie 2019

Roxana Mihaela Ilinca este medicul diabetolog si face parte si din echipa Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei. Specialistul a acordat un interviu in exclusivitate pentru Diabet AZ, interviu in care ne-a explicat cat de importanta este relatia medic-pacient atunci cand exista o boala cronica cum este diabetul, dar si cum pot fi prevenite complicatiile bolii.

Doamna doctor ce v-a determinat sa deveniti medic specialist diabetolog?

Din studentie m-am gandit ca mi-ar placea sa urmez o specializare medicala in care sa am posibilitatea sa previn aparitia bolilor, nu doar sa tratez boala. Prin urmare, am ales diabet, boli de nutritie si metabolism pentru ca un procent mare de boli, asa zisele boli ale civilizatiei, pot fi prevenite printr-o nutritie si un stil de viata sanatos.

Din toata activitatea dumneavoastra profesionala ce realizari v-au ramas in suflet?

Pentru mine, fiecare pacient, fie adult, fie copil pe care am reusit sa-l ajut sa adopte un stil de viata sanatos sau, in cazul pacientilor cu diabet zaharat, sa-si obtina un bun echilibru metabolic si sa incetineasca evolutia complicatiilor bolii reprezinta o reusita pe plan profesional. Cea mai mare provocare o reprezinta mentinerea pe termen lung a motivatiei si achizitiilor benefice starii de sanatate si cresterea calitatii vietii.

Atunci cand un copil este diagnosticat cu prediabet, de exemplu, parintele intelege riscul in care se afla copilul?

De cele mai multe ori, atunci cand un copil este diagnosticat cu prediabet, parintii sunt foarte ingrijorati si respecta indicatiile medicului, chiar daca, fiind vorba de dieta, sunt mai greu de pus in practica. 

Spuneti-ne, cum pot fi amanate complicatiile diabetului zaharat?

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat pot fi amanate printr-un bun control al glicemiilor si al altor factori de risc – hipertensiunea arteriala, colesterolul – al greutatii, respectiv tinderea catre greutatea ideala a pacientului, un stil de viata activ, un somn de calitate si managementul stresului.

Cat de importanta este relatia medic – pacient atunci cand vorbim despre o boala cronica, asa cum este diabetul zaharat?

Diabetul fiind o boala cronica, relatia medic-pacient trebuie sa fie foarte buna, pentru ca intalnirile sunt destul de dese si medicul trebuie sa empatizeze cu pacientul. De multe ori medicul trebuie sa fie si un bun psiholog, rata depresiei in decursul bolii fiind de 50%.

Cat de des ar trebui sa vina la control un pacient cu prediabet?

Frecventa consultatiilor unui pacient cu prediabet este mai mare la inceput, la 6 saptamani, pana se obtin tintele terapeutice si, in functie de progresele pacientului la 6 luni, un an.

Etichete: / / /

Pe acelasi subiect:


Complicatiile diabetului

Adevarat sau fals despre diabetul zaharat

Verificarea anuala a piciorului diabetic

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Diabetul zaharat si obezitatea, factori de risc pentru accidentul vascular cerebral

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate