Ce este prediabetul?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Intelegerea prediabetului: semne, simptome si multe altele

Diabetul de frontiera, numit si prediabet, este o afectiune care se dezvolta inaintea aparitiei diabetului de tip 2. Este cunoscut prin faptul ca prezinta un nivel anormal al glucozei in conditii de repaus alimentar sau prin intoleranta la glucoza. Practic inseamna ca nivelul glicemiei este mai mare decat in mod normal, dar nu este suficient de mare incat sa fie pus diagnosticul de diabet.

In faza de prediabet, pancreasul produce inca suficienta insulina ca raspuns la carbohidratii ingerati. Totusi insulina este mai putin eficienta in eliminarea zaharului din fluxul sanguin, astfel glicemia ramane la un nivel ridicat. Aceasta afectiune se numeste rezistenta la insulina.

Prediabetul nu este o afectiune rara. In 2015, s-a estimat ca 84,1 milioane de americani cu varste de la 18 ani in sus aveau aceasta afectiune, adica 1 din 3 americani.

Daca aveti prediabet nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta diabet. Cu toate acestea, este un avertisment al unei posibile imbolnaviri in viitor. Persoanele cu prediabet au un risc de 5 pana la 15 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decat cineva cu un nivel normal al glicemiei.

Aceste riscuri cresc daca nu recurgeti la o alimentatie sanatoasa si nu faceti mai multa miscare.

Simptome precoce ale prediabetului

Persoanele care manifesta rezistenta la insulina in stadiile incipiente pot dezvolta diabet de tip 2 daca aceasta persista in timp. Doar 10% din totalul persoanelor cu prediabet stiu ca au aceasta afectiune, deoarece adesea nu exista niciun simptom.

,,Prediabetul nu este o problema prealabila„, spune dr. Jill Weisenberger, autorul lucrarii ,,Diabetul si pierdere in greutate”.

Factorii de risc ai prediabetului

Oricare dintre acesti factori de risc poate creste probabilitatea de a dezvolta prediabet:

  • supraponderal sau obez;
  • lipsa activitatii fizice;
  • tensiune arteriala ridicata;
  • colesterol ridicat;
  • un membru al familiei apropiat cu diabet zaharat de tip 2;
  • nasterea unui copil care cantareste mai mult de 4 kilograme.

Depistarea prediabetului

Prediabetul este o afectiune silentioasa, astfel incat o verificare periodica a starii de sanatate este importanta pentru depistarea lui timpurie. Daca banuiti ca aveti prediabet, discutati cu medicul specialist.

In cazul in care se confirma diagnosticul, cel mai probabil medicul va face un test de hemoglobina A1c (HbA1c) sau un test de toleranta la glucoza orala.

HbA1c (hemoglobina glicozata) este un indicator al nivelului mediu de zahar din sange in ultimele doua-trei luni, astfel incat de multe ori este o imagine de ansamblu mai buna decat o simpla verificare aglicemiei din sange. Valorile hemoglobinei A1c cuprinse intre 5,7% si 6,4% indica prezenta unui risc crescut de a face diabet.

Posibile complicatii ale prediabetului

Nivelul ridicat al glicemiei, mai ales daca nu este tratat, afecteaza diverse organe, poate vulnerabiliza organismul expunandu-l unor riscuri si afectiuni cronice de sanatate. De exemplu, diabetul necontrolat poate duce la:

  • pierderea vederii;
  • leziuni ale nervilor;
  • probleme renale;
  • boala cardiovasculara.

Nivelul ridicat de insulina care vine cu rezistenta la insulina poate cauza complicatii suplimentare.

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere