Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Prediabetul este, asa cum ii spune si numele, starea de dinainte de a se diagnostica diabetul zaharat. Este un moment in care glicemiile incep sa creasca, dar nu ajung inca la limita de diagnostic a bolii.
Caracteristic prediabetului este o valoare a hemoglobinei glicozilate intre 5.7% si 6.4%, ceea ce inseamna ca media glicemiilor acelui pacient in ultimele 3 luni a fost undeva la 120-130mg/dl. Pentru a vedea mai multe explicatii legate de HbA1c, va rugam sa accesati articolul: „Hemoglobina glicozilata”.
In prediabet intalnim valori ale glucozei ridicate, asa numita toleranta alterata a glucozei, ce se depisteaza prin intermediul testului TTGO (test de toleranta la glucoza orala). Acest test face parte din screeningul prediabetului si al diabetului zaharat. El este obligatoriu de efectuat in sarcina, intre saptamanile 28-32 de gestatie, pentru a depista un eventual diabet gestational.
Testul de tolerenta la glucoza se face prin recoltarea a trei probe de sange prin care se masoara glicemia (pe nemancate si dupa ingestia de glucoza). Se recolteaza:
Se va prepara o solutie de glucoza prin adaugarea unei cantitati de 75 grame de glucoza pulbere intr-o cana de apa. Aceasta solutie trebuie consumata de catre pacienta intr-un interval de maxim 10-15 minute, pe nemancate de cel putin 12 ore.
Daca una dintre valori depaseste limita maxima admisa, in sarcina se pune diagnosticul de diabet gestational. Daca se depasesc aceste valori, in afara sarcinii, la un pacient care are si o hemoglobina glicozilata cuprinsa intre 5.7% si 6.4%, atunci se pune diagnosticul de prediabet.
Aceste doua analize sunt cele care ne dau diagnosticul de diabet zaharat sau de prediabet si ele fac parte din screeningul diabetului zaharat si implicit al prediabetului.
Cand avem suspiciune ca pacientul nostru ar putea avea probleme cu glicemia.
In primul rand vom face acest test pacientilor obezi, deoarece obezitatea este principalul factor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat/prediabetului prin mecanismul insulinorezistentei. Asadar, daca avem un pacient obez, trecut de varsta de 40 ani, ne vom gandi sa ii testam glicemiile pentru a nu avea o supriza.
Dat fiind faptul ca diabetul zaharat nu doare, pacientul poate avea aceasta boala si sa nu stie ca o are; in aceste conditii stim sa il testam daca el este obez. Pentru a vedea explicatia insulinorezistentei va rugam sa accesati articolul: „Totul despre cauzele diabetului zaharat de tip 2”.
O alta situatie in care testam pacientul, este daca stim din istoricul lui ca are in familia lui, rude de gradul 1 (mama, tata, frati, surori) sau de gradul 2 (bunici, unchi, matusi, verisori) cu diabet zaharat de tip 2. Stim ca diabetul zaharat de tip 2 este o boala ce se „mosteneste” genetic si in acest fel, pentru a ne asigura ca pacientul nostru este bine, il vom testa periodic.
Daca avem in fata noastra un pacient obez, hipertensiv, cu valori ridicate ale grasimilor din sange, trecut de varsta de 40 ani, atunci ii vom face si lui aceste teste deoarece stim ca diabetul zaharat/prediabetul face parte din sindromul metabolic si se asociaza frecvent cu obezitatea, hipertensiunea arteriala si dislipidemia. Pentru a vedea ce inseamna sindrom metabolic va rugam sa accesati articolul: ”Sindromul metabolic explicat”.
Mai exista o situatie care face parte din screeningul diabetului zaharat sau a prediabetului. Acea situatie este cand pacientul ne relateaza simptome ale bolii. Daca un pacient ne va spune ca are gura uscata, ca ii este sete in permanenta, ca bea peste 4-5 litri de lichide pe zi, ca urineaza foarte mult si ca a slabit in ultima perioada, atunci el prezinta semne clar ale diabetului zaharat si se impune ca el sa fie testat.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice