Monitorizarea glicemiei

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Controlul glicemiei | 18 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Monitorizarea glicemiei – controlul glicemic optim este foarte important atat pentru persoanele diagnosticate cu prediabet si pentru cei cu diabet zaharat. 

De aceea, daca deja ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune este foarte important sa discuti cu medicul tau diabetolog strategia de tratament. Din pacate, marea majoritatea a pacientilor nu stiu de ce important sa aiba un bun control al nivelului zaharului din sange. Insa, medicii sustin ca printr-un control optim al glicemiilor, daca ai fost deja diagnosticat cu diabet, ai sanse uriase de a amana complicatiile diabetului zaharat. Mai exact, acestea isi pot face simtita prezenta abia cand tu vei ajunge la o varsta inainta, si in acelasi timp poti sa-ti cresti calitatea vietii. De asemenea, de cele mai multe ori, un pacient care are prediabet, se confrunta deja cu diferite probleme ale sistemului sau vascular, iar dupa ce va ajunge la diagnosticul de diabet, atunci riscul pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare se debuleaza.

Atentie! Medicii mai spus ca pentru a avea un bun control glicemic nu este suficient sa iei doar medicatia. Este adevarat ca si medicamentele sunt necesare, chiar esentiale in cazul unui diagnostic de diabet de tip 2, dar fara un control optim al glicemiei, complicatiile bolii nu pot fi impiedicate sa se instaleze. Asa ca, solutia consta in adoptarea unei igiene stricte, a unei nutritii si a unui stil de viata adecvat.

Iata urmatorul grafic

Practic, medicii sustin ca acestea sunt intervalele de diagnosticare necesare diagnosticarii, evident de alte analize.

Un nivel normal de zahar din sange

Glicemia pe nemancate: 70-99 mg / dl sau 4-6 mmol / l

Glicemia la 2 ore dupa masa: mai putin de 140 mg / dl sau mai putin de 7,8 mmol / l

Prediabet

Prediabet zaharat – de asemenea, numit nivelul de glucoza influentat de repaus alimentar sau de toleranta scazuta la glucoza

Glicemia pe nemancate: 100-125 mg / dl sau 6,1-6,9 mmol / l

Glicemia la 2 ore dupa masa: 140-199 mg / dl sau 7,8-11 mmol / l

Diabet

Glicemia pe nemancate: mai mult de 126 mg / dl sau mai mult de 7,0 mmol / l

Glicemia la 2 ore de dupa masa: Mai mult de 200 mg / dl sau mai mult de 11,1 mmol / l

Atentie! Conform Asociatiei Americane de Diabet, daca ai diabet zaharat tip 2, obiectivul tau ar trebuie sa fie sa ajungi la urmatoarele nivele ale zaharului din sange

La trezire, inainte de micul dejun: 70-130 (Ideal sub 110) mg / dl sau 4-7,2 mmol / l

La doua ore dupa masa: sub 180 (ideal este sub 140) mg / dl sau sub 10 (Ideal este sub 7,8) mmol / l

La culcare 90-150 mg / dl sau 5-8,3 mmol / l

Obiectivele generale

In concluzie, odata stabilit diagnosticul de diabet zaharat tip 2, obiectivele generale pe care ar trebui sa le ai este sa obtii nivelurile de zahar din sange cat mai aproape de nivelurile „normale”.

De regula, pentru inceput medicul iti va stabili ca obiectiv obtinerea unor valori mai mari ale glicemiei, insa, cu timpul aceste valori trebuie sa scada progresiv. De exemplu, daca ai o glicemie mare, de 250 mg/dl, medicul îți va recomanda sa ajungi la 200 mg/dl, apoi la 180 mg/dl si la finalul tratamentului si a dietei la 140 mg/dl. Principalul motiv pentru care acest grafic este recomandat este ca tu sa poti sa simti si recunoaste simptomele hipoglicemiei (scaderea nivelului de zahar din sange) in cazul in care ajungi la un nivel scazut al glicemiei intr-un timp foarte scurt.

In concluzie, daca ai diabet este bine sa intelegi ca pierderea in greutate ajuta la obtinerea unui bun management al diabetului. Scaderea in greutate va ajuta, fiindca reduce inflamatia in organism si imbunatateste functia metabolica globala. Cu toate acestea, numai scaderea in greutate nu va scadea nivelul zaharului din sange. De aceea, este indicat ca tu sa tii si o dieta recomandata de nutritionist, sa ai un stil de viata cat mai sanatos si toate acestea pentru a mentine nivelul zaharului din sange in limite normale. Nu in ultimul rand, du-te la medicul tau diabetolog ori de cate ori simti ca ceva nu este in regula.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Cercetarile indica obezitatea si diabetul de tip 2 ca factori de risc in infectia cu COVID-19

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere