Nefropatia diabetica: simptome, cauze si regim

Anca Rusen | Rubrica: Boli de rinichi - nefropatia | 29 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Nefropatia diabetica este o complicatie grava a diabetului zaharat si apare atat la pacientii diagnosticati cu tipul 1 si cu tipul 2. Peste 40% dintre pacientii cu diabet zaharat vor dezvolta in ani aceasta boala de rinichi. In lipsa tratamentului boala de rinichi poate progresa pana la insuficienta renala.

Nefropatia diabetica este o boala renala cronica, progresiva, o cauza importanta de insuficienta renala cronica terminala. Daca diabetul este corect controlat, aceasta complicatie apare mai tarziu. De aceea este importanta mentinerea glicemiei in limite apropiate de normal: pentru a preveni afectarea vaselor de calibru mic de la nivel renal. Daca regimul igieno-dietetic si medicatia nu sunt corect urmate, glicemiile cresc, diabetul nu e controlat suficient si afectarea renala apare mai repede.

Controlul glicemic poate incetini progresia nefropatiei diabetice spre insuficienta renala cronica. Mai analiza HbA1 care se efectueaza periodic trebuie respectata. Ideal este ca HbA1c sa fie sub 7% si sa nu apara hipoglicemii.

Nefropatia diabetica este o complicatie microvasculara des intalnita la pacientii cu diabet zaharat.

Cel mai bun mod de a preveni sau a intarzia nefropatia diabetica este mentinerea unui stil de viata sanatos si gestionarea corecta a diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale.

Tratamentul precoce poate preveni sau incetini progresia bolii si mai ales poate reduce sansele de complicatii.

Simptome boli de rinichi

Principalele simptome ale nefropatiei diabetice sunt abia intr-un stadiu mai avansat al bolii simtite de pacient. La debutul ei nefropatia diabetica nu da simptome. Apoi apar urmatoatele manifestari:

  • umflarea picioarelor, a gleznelor, a mainilor din pricina retentiei de apa din corp,
  • cresterea necesitatii de a urina,
  • dificultati de concentrare,
  • pierderea poftei de mancare,
  • greata si varsaturi,
  • aparitia mancarimilor,
  • oboseala,
  • gust metalic in gura,
  • dificultati de respiratie,
  • insomnie si alte tulburari de somn,

Nefropatia diabetica este un rezultat al diabetului zaharat. In timp, nivelurile ridicate de zahar pot afecta rinichii. Leziunile la rinichi sunt mai putin posibile daca glicemia este corect si mereu controlata. De asemenea, vei grabi dezvoltarea nefropatiei diabetice daca fumezi si daca ai tensiune arteriala crescuta.

Medicul va face anumite analize de sange si de urina. De exemplu, daca vor exista proteine in urina inseamna ca diabetul a afectat vasele de sange din rinichi.

Atentie! Cel mai bun mod de a preveni nefropatia diabetica este mentinerea glicemiei in parametrii dar mai ales monitorizarea ei. De asemenea, important este si sa-ti masori constant tensiunea arteriala, deoarece tensiunea arteriala poate conduce la scaderea si deterioarea functiei rinichilor.

Nefropatia diabetica dieta

Practic este acelasi regim de viata sanatos pe care trebuie sa-l aiba un pacient cu diabet zaharat. Insa daca acel pacient are si hipertensiune arteriala trebuie eliminata sarea din alimentatie. Iar in cazul in care apare insuficienta renala cronica se va trece la un regim hipoproteic, adica se vor consuma cat mai putine proteine. De asemenea, extrem de util si indicat de fapt este hidratarea. Aportul de lichide trebuie sa fie respectat, minimum 2 litri de apa pe zi.

 

 

 

 

 

 

Etichete: / / /

Pe acelasi subiect:


Care sunt cele mai frecvente 3 simptome ale diabetului nediagnosticat?

Dieta Ketogenica (Atkins)

Simptome prediabet

Simptome care pot fi inselatoare in diabetul zaharat tip 1

Cum se manifesta diabetul zaharat la barbati si femei

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere