Cum se manifesta diabetul zaharat la barbati si femei

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul, in special diabetul de tip 2, este mai frecvent la barbati decat la femei. Cu toate acestea, femeile au adesea complicatii mai grave si risc mai mare de deces.
Glucoza este, de obicei, metabolizata si reglata la niveluri scazute in sange prin functia unui hormon pancreatic numit insulina. Acest hormon este eliberat dupa o masa, stimuland absorbtia celulara a zaharului si permitand acestuia sa fie folosit si/sau stocat.

Cu toate acestea, in diabet, celulele sunt rezistente la acest hormon, ceea ce duce la cresterea nivelului de glucoza in sange. Cu timpul, lipsa controlului zaharului din sange, poate duce la complicatii care ameninta viata, daca nu este corect gestionat.

Exista doua tipuri de diabet, tipul 1, care este mai frecvent intalnit la copii si tipul 2, care este mai frecvent la adulti. Diabetul de tip 1 este cauzat de un raspuns autoimun la insulina care produce celule beta in pancreas, si este asociat cu gene si factori de mediu.

Diabetul de tip 2 se datoreaza cresterii rezistentei la insulina, asociata cu cresterea in greutate, un stil de viata sedentar si dieta saraca. Diabetul de tip 2 se intalneste mai frecvent la barbati, in special la varste cuprinse intre 35 si 54 de ani, cand barbatii sunt de doua ori mai susceptibili de a dezvolta diabet zaharat, cu debut la un IMC (indice de masa corporala) mediu mult mai mic.

Testosteronul si diabetul zaharat

Testosteronul, hormonul androgen, este vital in pubertatea masculina. Stimuleaza cresterea muschilor si a parului, produce modificari ale vocii si contribuie la dezvoltarea organelor genitale. Acest hormon este, de asemenea, important pe tot parcursul vietii unui barbat, ajutand la producerea spermei si mentinerea libidoului.

Femeile produc, de asemenea, testosteron dar in cantitate extrem de mica. La femei, testosteronul ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor, in special dupa menopauza.

Cercetarile au aratat recent ca exista o legatura intre acest hormon si dezvoltarea diabetului de tip 2 la barbati. Un nivel mai scazut al testosteronului duce la un risc mai mare de a dezvolta diabet. In schimb, s-a constatat ca femeile cu niveluri ridicate de testosteron in sange, prezinta un risc mai mare.

Testosteronul este implicat in depunerile de grasime.

Exista doua tipuri diferite de depuneri de grasime:

  • depuneri de grasime subcutanata,
  • depunere de grasime viscerala.

Depunerile de grasime difera in functie de locul unde se depun: cele subcutanate se gasesc la suprafata pielii, iar cele viscerale se depun in jurul organelor.
Diabetul de tip 2 are o corelatie directa cu riscul crescut de depunere a tesutului visceral. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca nivelurile scazute ale testosteronului la barbati pot determina o crestere a depunerii viscerale a grasimilor, ducand la cresterea diabetului de tip 2.

Acest lucru este deosebit de ingrijorator deoarece 1/6 din numarul total al barbatilor au testosteron scazut, ceea ce duce la masa musculara scazuta, la cresterea depozitelor de grasime, si implicit la cresterea dramatica a riscului de diabet.

Complicatiile diabetului la barbati si femei

Cele mai multe simptome ale diabetului sunt identice la barbati si femei. Aceste simptome generale includ setea constanta, urinarea excesiva, oboseala, ameteala si pierderea in greutate.

Cu toate acestea, simptomele care sunt observate in mod special la barbati sunt pierderea masei musculare si infectiile genitale. In plus, femeile prezinta adesea simptome cum ar fi infectii vaginale, cea mai frecventa fiind Candida albicans, infectii ale tractului urinar si sindromul ovarelor polichistice.

Daca nu este corect gestionat, diabetul poate duce la multe complicatii grave de sanatate. Acestea includ amputarea, neuropatia, retinopatia, bolile cardiovasculare si afectiunile renale. 45% dintre barbatii cu diabet dezvolta, de asemenea, disfunctie erectila datorata deteriorarii terminatiilor nervoase muschilor si a vaselor sanguine. Cu toate acestea, femeile prezinta un risc mult mai mare de a contacta boli de inima, boli de rinichi si depresie. In ansamblu, diabetul este mult mai periculos la femei decat la barbati.

O problema suplimentara cu care trebuie sa se confrunte femeile cu diabet zaharat, este menopauza. Combinatia de diabet zaharat cu aceasta modificare hormonala, poate duce la valori mai mari ale glicemiei, cresterea in greutate si probleme cu somnul. De aici dezvoltarea, in continuare, a unor complicatii serioase, agravand şi problemele anterioare de sanatate.

In general, barbatii pot dezvolta diabet la un IMC mai mic, cu complicatii suplimentare cum ar fi disfunctia erectila si pierderea masei musculare. Un motiv posibil pentru aceasta este pierderea testosteronului in viata ulterioara la barbati.

Femeile care sufera de diabet zaharat se confrunta cu consecinte mai grave, cum ar fi posibilele boli cardiace. Prin urmare, diabetul afecteaza fiecare sex in mod diferit si poate duce la complicatii grave de sanatate care le pot afectea calitatea vietii.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere