Dieta Ketogenica (Atkins)

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In ultima perioada, a devenit din ce in ce mai la moda o dieta total nesanatoasa: dieta Ketogenica sau in trecut stiuta ca si dieta Atkins.

Aceasta dieta promoveaza un stil de viata nesanatos, care nu respecta regula de baza a alimentatiei umane corecte, si anume ca trebuie pastrat un echilibru intre nutrientii alimentari. Un om, are nevoie, pentru a fi sanatos, de anumite cantitati de proteine, lipide si glucide zilnic. Aceste cantitati asigura o buna functionare a organelor si a sistemelor corpului uman. Daca privam organismul de o categorie alimentara, in cazul acestei diete de glucide, se pot produce multiple dezechilibre care in final vor duce la boli grave, iremediabile si mai apoi la deces.

Principiul de baza al dietei ketogenice

Principiul de baza al dietei ketogenice este ca omul sa nu mai consume aproape deloc, sau chiar deloc, glucide (zaharuri) astfel el va slabi si dupa spusele lor va fi si mai sanatos. Nimic mai adevarat!

Glucidele au ca rol principal asigurarea energiei de care corpul are nevoie pentru a functiona. Zaharurile se transforma in organism in energie, in ATP, prin intermediul unui procedeu biochimic extrem de complex, numit ciclul Krebs. Este foarte adevarat ca, noi oamenii, mancam mai multe zaharuri decat consumam ca si energie, astfel glucidele neconsumate ca energie sunt depozitate de catre organism sub forma de trigliceride (celule grase). Acesta este motivul principal pentru care un om acumuleaza kilograme in plus.

Topirea rezervelor de grasime

In cadrul dietei ketogenice, se doreste inversarea procedeului prin care s-au depozitat glucidele sub forma de trigliceride, si transformarea lor in zahar ca mai apoi ele sa fie transformate in energie. Practic, se doreste “topirea” rezervelor de grasime si folosirea lor ca si substrat de energie. Pentru o slabire si doar pentru perioade limitate de timp, o luna, acest lucru este benefic si ajuta omul, insa nu este recomandat ca un stil de viata pe perioade indelungate de timp. In timpul inversarii procedeului care a dus la formarea de depozite de grasime, se produc corpii cetonici (de unde vine si numele dietei ketogenice), corpi cetonici care sunt toxici pentru organism si predispun la acidoza.

Dupa cum spuneam, daca aceasta metoda este folosita doar ca metoda de slabire, pe o perioada scurta de timp, atunci ea este benefica si efectele negative ale corpilor cetonici nu cauzeaza probleme irevesibile organsmului. Problema apare atunci cand aceasta dieta isi prelungeste durata sau chiar devine stil de viata.

Echilibrul nutritional

Pentru a tine aceasta dieta, trebuie sa eliminam complet din alimentatie carbohidratii, asta inseamna ca echilibrul nutritional va fi modificat. O persoana sanatoasa trebuie sa consume 55-60%, din totalul alimentatie lui intr-o zi, glucide, restul de 40% vor fi proteine si lipide (grasimi). Daca scoatem din alimentatie glucidele, atunci vom avea 100% alimentatie formata din grasimi si proteine, ceea ce pentru oganism este extrem de daunator.

Un numar mare de proteine consumat zilnic, pe perioade indelungate, va duce la boala renala, urmata de incapacitatea rinichiului de a mai functiona (dializa) si in final moarte de cauza renala. Proteinele sunt recomandate in procent de 15-20% din alimentatia zilnica, in dieta ketogenica se poate ajunge pana la 50-60% din alimentatie sa fie proteine.

Proteinele sunt molecule mari, macromolecule, care se elimina prin rinichi. Ele distrug rinichiul in timp si duc la problemele mentionate mai sus. Inchipuiti-va rinichiul ca pe o sita cu ochiuri fine prin care, zi de zi, incercam sa “indesam” niste bile de dimensiuni crescute. Ce se va intampla cu sita? Se va rupe. Tot asa si parenchimul renal, va ceda sub presiunea greutatii si dimensiunilor mari ale proteinelor consumate in exces.

Cantitatea de grasimi din alimentatie

In ceea ce priveste consumul de lipide, in dieta ketogenica vom avea o cantitate crescuta de grasimi, 50-60% din alimentatie, in conditiile in care in mod normal trebuie sa consumam 25-30% lipide pe zi. Sustinatorii acestei diete vor spune ca sunt grasimi de buna calitate si ele nu dauneaza. Ei bine sunt tot grasimi! Aceste grasimi, mancate in exces, se vor depune pe vasele de sange, vor forma placi de aterom, care mai apoi vor infunda vasele de sange. Daca aceste placi de aterom vor infunda un vas de sange de la inima, pacientul va face infarct miocardic. Daca se va infunda un vas de sange de la nivelul capului, pacientul va face accident vascular cerebral, denumit popular “comotie cerebrala”. Aceasta dieta are un potential aterogen extrem de mare, motiv pentru care este si atat de periculoasa.

Inchei prin a mentiona ca acest tip de dieta era folosit in trecut in tratamentul copiilor cu epilepsie. Insa din cauza lipsei de rezultate si mai mult din cauza efectelor negative ale dietei (efecte pe care le-am expus mai sus), nu se mai foloseste in tratamentul copiilor cu epilepsie in zilele noastre.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere