Olfalmopatia diabetica poate fi amanata prin controlul glicemiei

Anca Rusen | Rubrica: Ochiul diabetic - retinopatia | 11 aprilie 2019

Oftalmopatia diabetica numita inseamna un grup de afectiuni localizate la nivelul ochilor si care sunt cauzate de diabetul zaharat. Cu alte cuvinte, aceste afectiuni sunt foarte des intalnite in cazul pacientilor cu diabet, si sunt considerate consecinte grave deoarece pot duce in timp la afectarea severa a vederii sau la orbire. Daca diabetul nu este bine controlat, adica daca nivelul zaharului in sange nu este tinut sub control, aceste boli isi fac imediat aparitia.

Oftalmopatii diabetice

Cele mai des intalnite oftalmopatii diabetice sunt cataracta (opacifierea cristalinului), glaucomul (cresterea tensiunii intraoculare cu afectarea nervului optic), retinopatia diabetica (afectarea retinei) si edemul macular (afectarea retinei centrale). Slaba gestionare a diabetului zaharat duce la aparitia acestor afectiuni grave si din pacate rezultatul final pentru pacient este scaderea pronuntata a vederii, uneori chiar pierderea totala a vederii.

Daca de regula cataracta este o boala care apare la batranete, in cazul persoanelor cu diabet zaharat, boala apare mult mai devreme. Iar glaucomul este de doua ori mai des intalnit la diabetici decat la cei care nu au diabet.

Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica este cea mai frecventa boala oculara diabetica si o cauza principala de orbire la adultii cu diabet. Afectiunea este cauzata de modificari ale vaselor de sange ale retinei. De cele mai multe ori, din pacate, retinopatia diabetica afecteaza ambii ochi.

In literatura de specialitate, exista patru etape ale retinopatiei diabetice. Acestea sunt:

  • retinopatia usoara neproliferativa – apar mici zone de umflaturi,
  • retinopatia moderata neproliferativa – in aceasta etapa vasele de sange care hranesc retina se vor bloca.
  • retinopatia severa neproliferativa – multe vase de sange sunt deja blocate.
  • retinopatia proliferativa – e ultima etapa, avansata a bolii. Acum cresc noi vase de sange care insa sunt foarte fragile si care se rup foarte usor. Atunci cand ele se sparg se ajunge la pierderea vederii.

Principalul factor de risc de risc pentru retinopatia diabetica este diabetul zaharat, indiferent ca ai tip 1 sau tip 2.

Si femeile cu diabet zaharat care raman gravide sunt la risc de a dezvolta retinopatie diabetica.

Cum iti poti proteja vederea:

Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, trebuie sa mergi cel putin o data pe an la medicul oftalmolog sa-ti faci un examen complet al ochilor.

De asemenea, esential este controlul nivelului de zahar din sange. Prin buna gestionare a glicemiei pot sa incetinesti aparitia retinopatiei dar si agravarea bolii. Acelasi lucru fiind valabil si in cazul glaucomului.

Totodata, medicii sustin la unison ca pentru a preveni agravarea retinopatiei diabetice, persoanele care au diabet zaharat trebuie sa-si controleze nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si colesterolul.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Adevarat sau fals despre diabetul zaharat

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Diabetul zaharat si obezitatea, factori de risc pentru accidentul vascular cerebral

Valori anormale ale glicemiei

Tu stii care este mecanismul de producere a diabetului zaharat?

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate