Olfalmopatia diabetica poate fi amanata prin controlul glicemiei

Anca Rusen | Rubrica: Ochiul diabetic - retinopatia | 11 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Oftalmopatia diabetica numita inseamna un grup de afectiuni localizate la nivelul ochilor si care sunt cauzate de diabetul zaharat. Cu alte cuvinte, aceste afectiuni sunt foarte des intalnite in cazul pacientilor cu diabet, si sunt considerate consecinte grave deoarece pot duce in timp la afectarea severa a vederii sau la orbire. Daca diabetul nu este bine controlat, adica daca nivelul zaharului in sange nu este tinut sub control, aceste boli isi fac imediat aparitia.

Oftalmopatii diabetice

Cele mai des intalnite oftalmopatii diabetice sunt cataracta (opacifierea cristalinului), glaucomul (cresterea tensiunii intraoculare cu afectarea nervului optic), retinopatia diabetica (afectarea retinei) si edemul macular (afectarea retinei centrale). Slaba gestionare a diabetului zaharat duce la aparitia acestor afectiuni grave si din pacate rezultatul final pentru pacient este scaderea pronuntata a vederii, uneori chiar pierderea totala a vederii.

Daca de regula cataracta este o boala care apare la batranete, in cazul persoanelor cu diabet zaharat, boala apare mult mai devreme. Iar glaucomul este de doua ori mai des intalnit la diabetici decat la cei care nu au diabet.

Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica este cea mai frecventa boala oculara diabetica si o cauza principala de orbire la adultii cu diabet. Afectiunea este cauzata de modificari ale vaselor de sange ale retinei. De cele mai multe ori, din pacate, retinopatia diabetica afecteaza ambii ochi.

In literatura de specialitate, exista patru etape ale retinopatiei diabetice. Acestea sunt:

  • retinopatia usoara neproliferativa – apar mici zone de umflaturi,
  • retinopatia moderata neproliferativa – in aceasta etapa vasele de sange care hranesc retina se vor bloca.
  • retinopatia severa neproliferativa – multe vase de sange sunt deja blocate.
  • retinopatia proliferativa – e ultima etapa, avansata a bolii. Acum cresc noi vase de sange care insa sunt foarte fragile si care se rup foarte usor. Atunci cand ele se sparg se ajunge la pierderea vederii.

Principalul factor de risc de risc pentru retinopatia diabetica este diabetul zaharat, indiferent ca ai tip 1 sau tip 2.

Si femeile cu diabet zaharat care raman gravide sunt la risc de a dezvolta retinopatie diabetica.

Cum iti poti proteja vederea:

Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, trebuie sa mergi cel putin o data pe an la medicul oftalmolog sa-ti faci un examen complet al ochilor.

De asemenea, esential este controlul nivelului de zahar din sange. Prin buna gestionare a glicemiei pot sa incetinesti aparitia retinopatiei dar si agravarea bolii. Acelasi lucru fiind valabil si in cazul glaucomului.

Totodata, medicii sustin la unison ca pentru a preveni agravarea retinopatiei diabetice, persoanele care au diabet zaharat trebuie sa-si controleze nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si colesterolul.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Cercetarile indica obezitatea si diabetul de tip 2 ca factori de risc in infectia cu COVID-19

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere