Pacientele cu diabet zaharat tip 1 au o varsta medie de menopauza mai mica

Anca Rusen | Rubrica: Diabet zaharat tip 1 | 7 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Specialistii sustin ca pacientele care au diabet zaharat tip 1 au o varsta medie de menopauza mai mica decat femeile care nu au diabet.

Menopauza inseamna sfarsitul perioadei fertile. Practic tot acum este marcat si sfarsitul ciclului menstrual si al ovulatiilor. In aceasta noua perioada din viata unei femei metabolismul va produce mult mai putini hormoni feminini – estrogen si progesteron – lucru care conduce la neregularitatea ciclurilor menstruale. Modificarile hormonale care sunt prezente in menopauza dar si in premenopauza pot sa aiba efecte la nivel psihic, emotional. Dar si la nivel fizic, spun medicii. Astfel, femeia se va confrunta cu bufeuri, tulburari de dispozitie, va avea insomnii, migrene puternice uneori, medicii spun ca aceste simptome pot sa persiste de la cateva luni la cativa ani.

Echilibrul glicemic mai greu de obtinut la menopauza

Scaderea progesteronului si a estrogenului determina anumite modificari ale nivelurilor de glucoza din sange. Explicatia consta in faptul ca acesti hormoni joaca un rol in raspunsul celulelor la insulina. Sunt cazuri in care unele femei fac mai multe episoade de hiperglicemii. De aceea, medicii sustin ca perioada de menopauza necesita de multe ori o adaptare a tratamentului cu insulina, tocmai pentru a se asigura un nivel bun al glicemiilor.

 

 

 

Etichete:

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1

Factori de risc diabet zaharat de tip 1

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pancreasul artificial

Coronavirus si diabet – ce trebuie stiut

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere