Anca Rusen | Rubrica: Diabet zaharat tip 1 | 7 decembrie 2018
Specialistii sustin ca pacientele care au diabet zaharat tip 1 au o varsta medie de menopauza mai mica decat femeile care nu au diabet.
Menopauza inseamna sfarsitul perioadei fertile. Practic tot acum este marcat si sfarsitul ciclului menstrual si al ovulatiilor. In aceasta noua perioada din viata unei femei metabolismul va produce mult mai putini hormoni feminini – estrogen si progesteron – lucru care conduce la neregularitatea ciclurilor menstruale. Modificarile hormonale care sunt prezente in menopauza dar si in premenopauza pot sa aiba efecte la nivel psihic, emotional. Dar si la nivel fizic, spun medicii. Astfel, femeia se va confrunta cu bufeuri, tulburari de dispozitie, va avea insomnii, migrene puternice uneori, medicii spun ca aceste simptome pot sa persiste de la cateva luni la cativa ani.
Echilibrul glicemic mai greu de obtinut la menopauza
Scaderea progesteronului si a estrogenului determina anumite modificari ale nivelurilor de glucoza din sange. Explicatia consta in faptul ca acesti hormoni joaca un rol in raspunsul celulelor la insulina. Sunt cazuri in care unele femei fac mai multe episoade de hiperglicemii. De aceea, medicii sustin ca perioada de menopauza necesita de multe ori o adaptare a tratamentului cu insulina, tocmai pentru a se asigura un nivel bun al glicemiilor.