Factori de risc diabet zaharat de tip 1

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Din pacate, nu putem sa vorbim despre niste factori de risc clari asociati aparitiei diabetului zaharat de tip 1, deoarece acestia nu sunt inca extrem de bine descifrati. Putem vorbi despre conditii asociate, ce predispun la aparitia acestei boli.

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna ce se declanseaza in urma unei reactii din propriul nostru organism; reactie prin care corpul se ataca pe el insusi. Anticorpii, care ar trebui sa fie raspunzatori cu apararea organsimului de „inamici” externi (bacterii, microbi, virusuri), sufera o mutatie si isi ataca propriile celule.

Din pacate, motivul pentru care se intampla acest fenomen autoimun nu sunt inca cunoscute si nu au fost gasite cauzele aparitiei diabetului zaharat de tip 1. Cunoastem mecanismul de producere al bolii insa nu si ce declanseaza aceasta problema. Pentru a revedea explicat mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1, va rugam sa accesati articolul: „Cauze diabet zaharat la copii”.

Asocieri cu alte boli autoimune

Necunoscand cauzele aparitiei diabetului zaharat de tip 1, nu putem sa cunoastem in totalitate nici factorii de risc care predispun la aparitia lui. Putem sa facem insa niste asocieri cu alte boli autoimune, si sa stim ca daca pacientul are deja o boala de acest fel, el este la risc sa dezvolte o alta patologie autoimuna.

Prima asociere, si cea mai frecventa, in special la copil, este boala celiaca. De regula copii care au boala celiaca (intolernata la gluten) sunt la risc de a dezvolta si diabet zaharat de tip 1. Toti copiii diagnosticati cu celiachie sunt testati pentru diabet zaharat de tip 1 si invers toti copiii cu diabet vor fi testati pentru intoleranta la gluten.

Semnele unei boli celiace sunt in special digestive; copilul va avea diaree in cantiate mare sau va fi constipat, va varsa dupa ce mananca alimente ce contin gluten, va fi balonat, va avea dureri abdominale. Acesti copiii sunt slabi, subdezvoltati pentru varsta lor, palizi si apatici. Produsele care contin gluten sunt cerelalele (in special graul, secara, orz, ovaz) si produsele obtinute din cerale (produsele de panificatie, cofetarie).

Tiroidita autoimuna Hasimoto

O alta asociere este cea cu tiroidita autoimuna Hashimoto. Diabetul zaharat de tip 1 se asociaza frecvent cu aceasta forma de boala tiroidiana, in special la femeile tinere. Tiroidita este o boala care in sine nu pune probleme si nu reprezinta o amenintare pentru viata pacientului si nu necesita tratament specific. Acesta boala se complica in mod frecvent cu hipotiroidie sau cu hipertiroidie (mai rar) si atunci ea necesita tratament. Pacientul va primi tratament doar daca functia tiroidiana este afectata.

Daca un pacient a fost diagnosticat cu tiroidita Hashimoto, atunci el va trebui sa fie testat si pentru diabet zaharat de tip 1 si invers, daca are deja diabet trebuie sa testam functia tiroidiana si anticorpii ATPO.

Vitiligo

Extrem de frecvent diabetul zaharat de tip 1 se asociaza cu Vitiligo. Acesta este tot o boala autoimuna care produce depigmentarea pielii. Pacientul va avea zone ale pielii fara culoare (zone albe). Acesta este un semnal de alarma care trebuie sa ne duca cu gandul la a testa pacientul si pentru diabet zaharat de tip 1 daca il vedem cu piele decolorata pe zone mai mici sau mai mari.

Lupusul

Este o alta boala autoimuna care ne impune sa testam pacientul si pentru diabet zaharat de tip 1. Lupusul este si el tot o boala autoimuna, la fel ca diabetul zaharat de tip 1 si el poate sa se asocieze in mod frecvent cu diabetul zaharat de tip 1. In ceea ce priveste Lupusul mai avem o problema, si anume tratamentul acestuia. De foarte multe ori, tratamentul Lupusului este format din corticosteroizi (cortizon). Cortizonul creste valorile glicemiei, pacientul facand astfel un diabet zharat „indus” de tratamentul pe care pacientul il primeste. Acest tip de diabet zaharat nu este tipul 1, este un diabet secundar medicatiei pe care trebuie sa o administram pentru boala de fond.

Asadar, desi nu putem spune ca avem clar niste factori de risc implicati in aparitia diabetului zaharat de tip 1, putem sa ne orientam in functie de alte boli autoimune pe care pacientul le are. Daca pacientul este diagnosticat cu boala celiaca, tiroidita Hasimoto, Vitilogo, Lupus, Poliartrita reumatoida sau orice fel de alta boala autoimuna el trebuie testat si pentru diabet zaharat de tip 1.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere