Pacientii cu boli cronice au nevoie de vaccinare

Anca Rusen | Rubrica: Controale medicale periodice | 2 aprilie 2019

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a lansat astazi campania Initiativa pentru viitor, o campanie de informare si educare in privinta vaccinarii.

Vaccinarea constituie o tema importanta de sanatate publica, pe care dorim sa o readucem in discutia publica si ii invitam alaturi de noi pe toti cei care doresc sa sustina acest demers, profesionisti, organizatii profesionale sau societati stiintifice, pacienti, apartinatori, parinti. Avem nevoie ca vocea noastra sa fie mai puternica si va invitam sa ne fiti alaturi in acest demers, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Acesta a mai sustin importanta vaccinarii in cazul bolnavilor cu boli cronice, inclusiv a celor care a diabet zaharat.

Lipsa informatiilor suficiente, ezitanta la vaccinare, esecul in a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme in aprovizionarea si finantarea vaccinarii si migratia populatiei, reprezinta de fapt bariere cheie in cresterea acoperirii vaccinarii impotriva rujeolei, se arata in raportul Organizarea si furnizarea serviciilor de vaccinare in Uniunea Europeana, realizat pentru Comisia Europeana.

Datele statistice arata ca Romania se situeaza in penultimul loc in Uniunea Europeana ca rata de acoperire cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei cu 86%, in vreme ce Italia este pe ultimul loc cu 85%. Ungaria are o rata de acoperire de 99%, iar media europeana este de 93,5%.

Statistica Centrului National de Supraveghere 

In Romania au fost raportate pana la data de 29 martie 2019 un numar de 16293 cazuri de rujeola, din care 62 de decese, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Doar in ultima saptamana 82 de cazuri noi au fost inregistrate in 10 judete si Bucuresti.

Totodata, Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor (ECDC) atrage atentia ca nicio tara din Uniunea Europeana nu atinge rata de acoperire cu vaccin antigripal de 75% la grupurile vulnerabile. Acoperirea cu vaccin antigripal ramane scazuta in multe tari, subliniaza ECDC, conducand la boli severe, spitalizare si moarte prematura. Romania a raportat ca recomanda vaccinarea persoanelor peste 65 de ani si a bolnavilor cronici. Un calcul simplu demonteaza recomandarea autoritatilor, sustin reprezentantii COPAC.

In Romania traiesc un numar de 5 milioane persoane peste 65 de ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In 2017/20218, Ministerul a achizitionat 1.061724 doze vaccine antigripal. De subliniat ca anul trecut Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar dublu de doze de vaccin antigripal. In 2018/2019 numarul de doze de vaccin a fost de 1.329.039.

Achizitia de vaccin antigripal

Persoanelor peste 65 de ani li se adauga bolnavii cronici, copii, personalul din sistemul medical, iar toate aceste categorii ar trebui vaccinate. Acest calcul simplu subliniaza faptul ca achizitia de vaccin antigripal se dovedeste insuficienta, se arata in comunicatul de presa emis de COPAC.

Un alt calcul simplu arata ca vaccinul este mult mai ieftin (intre 26 si 60 lei), in vreme ce spitalizarea pacientilor cu gripa costa pacientii mult mai mult. O zi de spitalizare la boli infectioase este 1128,12 lei, ca sa nu mai vorbim de cei cu complicatii internati la ATI. De la inceputul sezonului au fost confirmate 2164 cazuri de gripa. Numarul persoanelor care au murit de gripa a ajuns la 189, sustin reprezentantii COPAC.

Etichete: /

Pe acelasi subiect:


Diabetul si vindecarea ranilor

Tratamentul la persoanele in varsta cu diabet zaharat

Persoanele in varsta si diabetul zaharat

Activitati usoare pentru mai multa miscare

Sfaturi simple pentru un stil de viata activ

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate