Principalele cauze ale diabetului zaharat de tip 1

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea


Principalele cauze ale diabetului zaharat de tip 1 nu sunt complet cunoscute, se considera ca are la baza cauze autoimune (peste 90% din cazuri) si idiopatice (10% din cazuri). Altfel spus, genele joaca un rol important si de asemenea anumiti virusi din mediul inconjurator declanseaza autoatacul imunitar care distruge pancreasul.

Celule care secreta insulina

Principala cauza care sta la baza diabetului zaharat de tip 1 este distrugerea celulelor beta din insulele Langerhans ale pancreasului. Mai exact, acele celule care secreta insulina. Distrugerea este progresiva, astfel incat, in timp se ajunge la incapacitatea pancreasului de a mai secreta insulina. Astfel, pacientul va fi dependent de un aport extern, din afara organismului sau de hormonul insulina.

Acest mecanism al distrugerii celulelor beta pancreatice este autoimun. Sistemul imun al organismului nu mai recunoaste drept proprii celulele beta din pancreas si le distruge ca pe orice alt corp strain, virusi sau bacterii etc.

Referitor la predispozitia genetica lucrurile nu sunt bine definite. De exemplu, exista pacienti care au risc genetic, dar care nu vor face niciodata diabet. Specialistii sustin ca pe fondul acestei predispozitii genetice trebuie sa intervina anumiti factori de mediu care sa declanseze procesul autoimun de distrugere a celulelor beta. Se pare ca este vorba despre anumiti virusi, enterovirusuri, durata mai scurta de alaptare la san, carenta de vitamina D, excesul de nitrati, insa aceste aspecte inca sunt in discutii.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti www.neuropain.ro

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate