Principalele cauze ale diabetului zaharat de tip 2

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau atunci cand pancreasul nu mai produce suficienta insulina. Istoricul familial dar si factorii de mediu, excesul de greutate si inactivitatea, contribuie la aparitia afectiunii.

Pancreasul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 produce insulina, dar celulele din organismele lor nu o folosesc asa cum ar trebui-acest lucru se numeste rezistenta la insulina. La inceput, pancreasul face mai multa insulina pentru a incerca sa introduca glucoza in celule. Dar, in cele din urma, nu poate tine pasul, iar zaharul se acumuleaza in sange cu cresterea glicemiei si o secretie de insulina in scadere (se epuizeaza revervele pancreatice de insulina).

Specialistii sustin ca in cazul acestui tip de diabet zaharat exista o predispozitie genetica care face ca celulele beta din pancreas sa aiba inca de la inceput o capacitate scazuta, limitata de a secreta insulina, adica sa fie expuse riscului de moarte celulara precoce. La aceste modificari se mai adauga si fenomenul de insulinorezistenta care determina ca testutul adipos, muscular si ficatul sa raspunda foarte greu la actiunea insulinei.

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere