Prof. Dr. Romulus Timar: Obiceiurile nesanatoase duc la cresterea incidentei diabetului

Anca Rusen | Rubrica: Tratament diabet | 19 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cu o experienta medicala si o activitatea didactica universitara de admirat, prof. dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli metabolice (SRDNBM), ne-a acordat un interviu extrem de interesant.

Profesorul Timar ne-a povestit despre ceea ce inseamna povara obezitatii, despre cresterea incidentei diabetului zaharat tip 2, despre modul in care se poate ajunge la un echilibru alimentar dar si despre strategia de dezvoltare a SRDNBM pe care doreste sa o implementeze in calitate de presedinte al SRDNBM, alaturi de colegii sai.

Domnule profesor, in calitate de presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, spuneti-ne ce va doriti sa implementati, ce doriti sa aduceti nou si mai ales bun pentru pacienti?

Aceasta functie cu siguranta, ma onoreaza si, in acelasi timp, ma obliga. Un principiu pe care il pretuiesc si pe care l-am aplicat perpetuu in functiile de conducere pe care le-am detinut pana in acest moment si pe care doresc cu tarie sa-l respect si in continuare este acela ca, daca un mecanism functioneaza bine, acesta nu trebuie neaparat schimbat. Avand in vedere ca eu consider ca SRDNBM functioneaza bine devine evident ca nu termenul de „schimbare” defineste cel mai corect planurile mele de viitor cu privire la Societate. Cred ca termenul cel mai corect ar fi acela de implementare a unor noi directii de actiune alaturi de continuarea si, acolo unde este posibil, imbunatatirea activitatilor SRDNBM aflate in desfasurare.

Ce planuri aveti si pe care doriti sa le realizati in acest mandat? Altfel spus, care este strategia de dezvoltare pentru anii urmatori?

Strategia de dezvoltare a SRDNBM pentru perioada urmatoare este ghidata dupa trei principale directii, ce vin in completarea activitatii actuale: sprijinirea concreta a pacientului cu diabet – pentru care, pe de o parte, ne dorim ca SRDNMB sa devina un veritabil avocat al drepturilor sale in relatia cu factorii de decizie si, pe de alta parte, vom implementa unele programe de educatie terapeutica specifica, atat de necesare pentru managementul oricarei boli cronice.

Un al doilea pilon este cel al sprijinirii activitatii curente a profesionistilor ce activeaza in domeniul diabetului, bolilor metabolice, precum si al specialitatilor conexe pentru care ne dorim sa devenim un veritabil liant: intre acestia si legiuitor, autoritati centrale si locale, facilitand si mediind relatia dintre cele doua parti, relatie de o importanta cruciala pentru calitatea ingrijirii pacientului cu diabet. Nu in ultimul rand, un domeniu de o importanta majora il consideram a fi sprijinirea activitatii de cercetare stiintifica din aria diabetului zaharat, bolilor metabolice, complicatiilor si comorbiditatilor acestora. Astfel, in sprijinirea acestor demersuri ne propunem sa incurajam cercetarea stiintifica prin deschiderea unor competitii de granturi pentru tinerii diabetologi si prin cresterea vizibilitatii Jurnalului Roman de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, jurnal stiintific cu o traditie si recunoastere deosebita in lumea diabetologiei Romane si nu numai.

Spuneti-ne, avem la ora actuala programe de screening pentru pacientul care este diagnosticat cu diabet zaharat? Programe de screening cu rolul de a preveni instalarea complicatiilor aferente acestei maladii?

In acest moment, depistarea Diabetului Zaharat este realizata preponderent prin intermediul asistentei medicale primare – reteaua de medicina a familiei. In urma diagnosticului pozitiv, colegul, medicul de familie va indruma pacientul catre un specialist in diabet si boli metabolice care va stabili conduita terapeutica pe care o va implementa alaturi de colegii din medicina de familie. Cu privire la screeningul complicatiilor diabetului, programul national de sanatate ce guverneaza ingrijirea pacientului cu diabet permite efectuarea investigatiilor necesare screeningului complicatiilor, precum si indrumarea pacientului catre specialitatea respectiva (de exemplu: oftalmologie, nefrologie, neurologie, cardiologie, chirurgie vasculara), sarcina si decizia implementarii acestora revenindu-le medicilor curanti.

As vrea sa ne intoarcem putin la inceputuri. Domnule profesor aveti o experienta medicala de 35 de ani si o activitate didactica universitara de peste 25 de ani. Din multitudinea de realizari profesionale care va este cea mai apropiata sufletului?

Cele doua activitati, medicala si didactica universitara, sunt activitati pline de satisfactii profesionale. Cu toate acestea, cred ca o ierarhizare a realizarilor este de-a dreptul imposibila din simplul motiv ca orice ameliorare a starii de sanatate a unui pacient, orice informatie transmisa unui coleg mai tanar care ii va folosi in viitor unui student medicinist au o insemnatate aparte si, prin impactul potential, fiecare dintre acestea ar putea fi cele mai importante sau cele mai apropiate sufletului.

Care au fost cele mai mari provocari pe care le-ati avut de cand sunteti decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF„Victor Babes” din Timisoara dar si la conducerea Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu”.

In timpul in care am activat ca Sef al Clinicii am inteles anumite probleme cu care ne-am confruntat si, acum, din pozitia de Decan al UMF, am putut folosi acele informatii pentru a aduce unele imbunatatiri in activitatea noastra, care imbina statutul de cadru didactic cu cel de medic. Ca Decan mi-am propus realizarea unui invatamant de calitate pentru toti studentii, integritate in toate procesele care au loc in facultate,  aplicarea principiilor invatamantului centrat pe student, realizarea unei curricule moderne in concordanta cu cerintele medicinii moderne.

Incidenta diabetului zaharat tip 2 este ingrijoratoare. Totodata, in ultimii ani, varsta de la care apare maladia este din ce in ce mai mica. Ce sta la baza acestui fenomen?

Explicatia cea mai plauzibila in acest moment face referire la adoptarea unui stil de viata nesanatos – prin stil de viata intelegandu-se in echimasura alimentatia si activitatea fizica. Intr-adevar si din nefericire, adoptarea unor obiceiuri nesanatoase duce la cresterea incidentei diabetului si, mai grav, la aparitia acestuia la varste din ce in ce mai tinere, fapt ce duce la deprecierea prognosticului pe termen indelungat si la scaderea calitatii vietii pacientilor afectati. Spre exemplu, daca in urma cu 20 de ani diagnosticarea unui copil cu diabet zaharat tip 2 (si nu diabet zaharat tip 1 – tip de diabet care este diagnosticat preponderent in randul copiilor si care are cu totul alte cauze decat diabetul zaharat tip 2) reprezenta o veritabila exceptie, ne este cunoscut ca, in zilele noastre, colegii din reteaua de diabet pediatric diagnosticheaza din ce in ce mai frecvent copii cu diabet zaharat tip 2.

Ce ne puteti spune despre tratamentele disponibile la ora actuala? Sunt ele apte sa realizeze o crestere a calitatii vietii pacientului diagnosticat cu diabet?

Fara doar si poate, atat terapiile moderne, cat si cele cu o traditie mai indelungata duc la o ameliorare semnificativa a calitatii vietii pacientului cu diabet zaharat atunci cand ele sunt alese si folosite corespunzator. Un aspect important ce trebuie mentionat este ca Romania se afla in fericita situatie in care exista acces nerestrictionat si 100% gratuit pentru pacient la toate clasele terapeutice pentru tratamentul diabetului existente la nivel mondial in acest moment, situatie dezirabila in care se afla un numar extrem de limitat de state din Europa si din lume.

Conform rapoartelor OMS obezitatea este o adevarata pandemie care continua sa creasca ca incidenta. Cum se poate lupta impotriva obezitatii?  

Intr-adevar, obezitatea reprezinta o veritabila pandemie la nivel mondial, pandemie care atrage o serie de consecinte nefaste asupra starii de sanatate a individului afectat. Singura metoda ce s-a dovedit eficienta este reprezentata de adoptarea unui stil de viata sanatos, prin pastrarea unui echilibru in ceea ce priveste aportul caloric alimentar, calitatea nutrientilor din dieta si intensitatea exercitiului fizic practicat cu regularitate.

Cum se poate obtine un echilibru alimentar? Ce trebuie sa contina dieta optima destinata pacientului cu diabet?

Chiar daca ar putea sa para intr-un registru anecdotic, data fiind variabilitatea inter-individuala impresionanta, in domeniul nostru de activitate ne este cat se poate de cunoscuta urmatoarea afirmatie: „In medicina, orice problema are trei solutii: solutia mea, solutia ta si solutia optima”. Ei bine, din nefericire in ceea ce priveste dieta, afirmatia aceasta este cat se poate de reproductibila: nu exista diete universal valabile. Mai exact, o dieta adecvata este cea care este intocmita personalizat, de un specialist in domeniu, care va tine cont de cat mai multe dintre particularitatile persoanei pentru care intocmeste dieta. Afirmatia aceasta este valabila pentru persoane sanatoase, pentru pacientii cu diabet zaharat si pentru pacientii cu alte patologii.

 

 

 

 

 

Etichete: / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere