Relatia dintre diabet si depresie este bidirectionala

Anca Rusen | Rubrica: Depresia | 3 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Gestionarea unei boli cronice, asa cum este diabetul zaharat fie tipul 1, fie tipul 2 este extrem de obositoare, de provocatoare. Persoana in cauza va intampina greutati, va avea momente in care isi doreste sa aiba o pauza, ceea ce nu se poate intr-o boala cronica. Iar de aici pana la depresie este un singur pas.

Diabetul cauzeaza depresie

Mai mult, sunt specialisti care sustin ca relatia dintre diabetul de tip 2 si depresie este bidirectionala, ceea ce inseamna ca fiecare conditie medicala poate inseamna un real pericol in lipsa tratamentului si se influenteaza reciproc. De exemplu, atunci cand o persoana are depresie exista un risc mai mare de a conduce la un stil de viata sedentar, de a manca dulciuri ceea ce poate conduce la agravarea diabetului de tip 2.

Medicii atrag atentia asupra faptului ca odata ce simptomele depresive se dezvolta, diabetul zaharat poate deveni din ce in ce mai greu de gestionat, iar riscul pentru aparitia complicatiilor creste.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au nevoie de insulina ca tratament au un risc mai mare de a dezvolta depresie comparativ cu persoanele care iau medicamente orale sau care trebuie sa tina doar dieta. Explicatia este aceea ca gestionarea diabetului si administrarea zilnica a insulinei creste nivelul de stres din organism la persoana respectiva.

Se estimeaza ca aproximativ 50% dintre persoanele care suferă de diabet zaharat au si depresie sau anxietate. Iar acesti pacienti fara ajutorul medicilor sau al unui terapeut vor avea greutati in buna gestionare a diabetului. De asemenea, multi pacienti ajung sa ia medicamente antidepresive.

Simptomele depresiei sunt:

  • stari de tristete, de anxietate, de teama,
  • modificari ale somnului, insomnia,
  • lipsa de energie, oboseala si dimineata,
  • probleme de concentrare,
  • ganduri de sinucidere,
  • lipsa bucuriei si a preocuparilor pentru diferite activitati care inainte aduceau bucurie

Psihoterapie diabet

O buna monitorizare a diabetului zaharat poate duce la diminuarea depresiei. Depresia nu e diferita de orice alta complicatie a diabetului zaharat. Este o boala care trebuie tratata in consecinta cu ajutorul psihoterapiei. Tratamentul pentru depresie si diabet implica o abordare coordonata care monitorizeaza atat controlul diabetului cat si simptomele depresiei. De exemplu, persoanele cu diabet zaharat si o depresie usoara pot observa cum activitatea fizica regulata imbunatateste starile depresive si, in plus, ajuta la controlul nivelurilor de glucoza din sange.

Cele mai eficiente tratamente combina ingrijirea psihologica, psihoterapia si medicatia. Medicamentele antidepresive nu trebuie administrate fara acordul medicului specialist diabetolog. Numai asa poti fi sigur daca aceste pot interactiona cu glicemia, daca vor avea sau nu loc modificari ale greutatii corporale sau daca exista riscul de crestere a crizelor de hipoglicemie.

 

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Doua posibile tratamente COVID-19 ar putea fi letale daca sunt administrate concomitent cu metformina

Cercetarile indica obezitatea si diabetul de tip 2 ca factori de risc in infectia cu COVID-19

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere