Rolul dietei in prediabet

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Regimul alimentar este esential in cazurile de prediabet si nu numai. Daca sunt respectate anumite reguli alimentare simple persoana diagnosticata cu prediabet are mari sanse sa nu ajunga, in ani, la diabet zaharat. Astfel, este esential sa nu fie omise nici una dintre cele trei mese principale ale zilei, fiindca mesele regulate, de dimensiuni moderate au capacitatea de a elibera o cantitatea normala de insulina.

La micul dejun, ideal este sa se manance alimentele energizante: cereale integrale, fructe, lapte sau derivate de lapte – branzeturi, painea in cantitati moderate, legume crude.

La pranz, masa poate sa fie un amestec de proteine, glucide si lipide. Se pot manca si doua feluri de mancare – dar in cantitati moderate. Ideal ar fi sa fie insa un singur fel, gatit cat mai dietetic – legumele crude sau pregatite la abur sau la tigaie, dar fara sa se adauge ulei de floarea soarelui, carnea nu trebuie exclusa din dieta persoanei cu prediabet, fiind recomandata carnea slaba de peste, de pui, de vita, de curcan, preparata la cuptor sau la gratar. Cu moderatie in portii mici – painea sau garniturile glucidice: orezul, pastele, cartoful, mamaliga, mazarea, fasolea boabe, lintea, nautul.

La cina, se poate servi un iaurt sau derivate de lapte, o salata de legume cu branzeturi dietetice sau cu peste. Trebuie evitate pe cat posibil glucidele, care se acumuleaza rapid in organism si favorizeaza obezitatea.

Intre cele 3 mese principale se pot lua doua-trei gustari (sunt optionale) – preferabil portii mici de fructe proaspete de sezon (in felul acesta insulina din organism este pastrata la un nivel bun).

Rolul miscarii

In schema de preventie a prediabetului si implicit a diabetului zaharat tip 2, miscarea este absolut esentiala. In consecinte, este indicat ca zilnic sa se faca cel putin 30 de minute de miscare. Inclusiv urcatul si coboratul scarilor si evitarea folosirii liftului este de ajutor pacientilor care au prediabet.

Etichete: / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Luminita Florea

Medic specialist Diabet Nutritie si Boli metabolice la Clinica NEUROPAIN, str. Intrarea Silistraru nr. 28, sector 6, Bucuresti

Pe acelasi subiect:


Hipoglicemia

Diabetul MODY

Diabetul gestational

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 1

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere