Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Diabetul zaharat de tip 1 are anumite semne si simptome in comun cu tipul 2. Cu cat vei recunoaste mai usor si mai repede simptomele bolii, cu atat mai repede ajungi la un diagnostic si un tratament adecvat.
In cazul diabetului de tip 1 simptomele apar brusc si sunt agresive. Mai mult, un nivel crescut de stres poate duce la aparitia cetoacidozei diabetice. In aceste situatii, persoana in cauza se va confrunta cu greata, varsaturi, iar cetoacidoza inseamna o urgenta medicala care netratata nu este compatibila cu viata.
In cazul diabetului de tip 2, simptomele nu isi fac simtita prezenta prea clar. De multe ori nici nu sunt observabile. Mai mult, ele pot fi considerate de exemplu, un efect al obezitatii. De aceea, un pacient cu diabet zaharat de tip 2 poate sa aiba boala de ani de zile fara sa fie constient de prezenta ei.
Iata care sunt simptomele comune ale celor doua tipuri de diabet
Oboseala persistenta. In cazul pacientilor cu diabet zaharat, corpul lor nu poate utiliza in mod eficient glucoza pentru a furniza energie sau nu este in masura sa o produca deloc. Dar, organismul acestor pacienti poate metaboliza partial sau complet grasimea ca sursa de energie, avand nevoie de si mai multa energie. Astfel, persoana in cauza se simte obosita mai tot timpul.
Pierderea in greutate brusca. Persoanele cu diabet nu pot sa proceseze multe dintre caloriile consumate si astfel ele slabesc, pierd in greutate, chiar daca mananca exact ca inainte de a se imbolnavi. De asemenea, pierderea zaharurilor si a apei prin urina si prin deshidratare poate contribui la scaderea in greutate la persoanele cu diabet zaharat.
Senzatia de sete excesiva. Organismul incurajeaza consumul de apa intr-un efort de a dilua nivelurile ridicate de zahar din sange si de a-l reduce la niveluri normale, precum si de a compensa apa care a fost pierduta prin urinare frecventa.
Pofta de mancare crescuta, desi acesti pacienti de fapt pierd in greutate.
Rani care se vindeca greu. Prezenta nivelurilor ridicate de zahar din sange impiedica functionarea corecta a celulelor albe din sange, celule importante in apararea organismului impotriva bacteriilor si in curatarea tesuturilor si celulelor moarte.
Infectii dese – infectii ale pielii, infectii ale tractului urinar – sunt de fapt rezultatul unui sistem imunitar deficitar. Mai mult, medicii spun ca infectiile repetate ale pielii pot sa fie un indicator al unui control ineficient al glicemiei la pacientii cu diabet zaharat.
Vedere neclara. De regula, un nivel ridicat al zaharului in sange poate fi o cauza a vederii incetosate.