Familia si Diabetul | Rolul pe care il au membrii familiei in gestionarea diabetului

Pavel Adriana | Rubrica: Stiri diverse | 14 noiembrie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

La nivel mondial, in fiecare an, la data de 14 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a Diabetului, o campanie globala de constientizare si informare cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sanatatii populatiei initiata de catre Federatia Internationala de Diabet, la care Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice se alatura an de an.

In 2019, tema dedicata Zilei Mondiale a Diabetului este „Familia si Diabetul” pentru a atrage atentia asupra modului in care diabetul zaharat impacteaza familia, in ansamblu si, in acelasi timp, pentru a sublinia rolul pe care il au membrii familiei in gestionarea diabetului, de la ingrijire, monitorizare, la educatia in diabet.

„Diabetul zaharat este deseori diagnosticat tarziu sau nu este diagnosticat – se estimeaza ca doar jumatate dintre cazurile de diabet ajung sa fie depistate. Motivul principal este ca simptomele pot fi dificil de recunoscut si pot trece neobservate pentru mult timp. Cunoasterea semnelor specifice, a factorilor de risc sunt foarte importante pentru a putea identifica eventualele cazuri in care cei apropiati sunt expusi unui risc crescut de diabet sau chiar au diabet. In acest sens informarea corecta si educatia populatiei cu privire la diabet este o necesitate, cu atat mai mult, cu cat Romania se confrunta cu o prevalenta a diabetului mult peste media europeana, dar si peste cea globala potrivit datelor Federatiei Internationale de Diabet”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, potrivit unui comunicat transmis astazi.

Cum recunoastem diabetul zaharat

Diabetul este o afectiune cronica grava, caracterizata prin hiperglicemie: nivelul glicemiei (zaharul din sange) creste peste valorile normale. Aceasta se intampla din cauza ca organismul fie nu mai produce insulina, fie insulina produsa nu este folosita eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigura metabolismul glucozei din sange. Atunci cand pancreasul nu secreta insulina deloc, se instaleaza diabetul zaharat de tip 1 – diabetul insulinodependent, in timp ce in situatia in care insulina secretata nu este utilizata eficient, este vorba despre diabet zaharat tip 2.

Din totalul cazurilor de diabet, aproximativ 10% sunt de diabet tip 1 – afectiune care apare de regula in copilarie si adolescenta. Cele mai multe cazuri, 90%, sunt de diabet tip 2 care apare in general la adulti.

Semne care pot indica diabetul de tip 1

– Sete anormala si senzatie de gura uscata
– Scadere brusca in greutate
– Urinare frecventa
– Lipsa de energie, oboseala
– Foame constanta
– Vedere incetosata
– Umezirea patului

Semne care pot indica prezenta diabetului de tip 2

– Setea excesiva si senzatie de gura uscata
– Urinare frecventa
– Lipsa de energie, oboseala
– Vindecare lenta a ranilor
– Infectii recurente la nivelul pielii
– Vedere incetosata
– Senzatie de intepaturi sau amorteala la nivelul mainilor si al picioarelor.

„Diagnosticarea precoce a diabetului este fundamentala pentru a putea asigura un control eficient al bolii si reducerea riscului de complicatii, respectiv intarzierea instalarii acestor complicatii, care pot avea consecinte extrem de grave. De aceea, daca sunt observate semne care ar putea indica prezenta diabetului trebuie neaparat consultat un specialist pentru o examinare amanuntita, in vederea stabilirii unui eventual diagnostic de diabet”, a adaugat prof. dr. Romulus Timar.

Nediagnosticat si netratat corespunzator, diabetul zaharat poate conduce la complicatii extrem de grave, care pun in pericol viata.

Diabetul zaharat este asociat cu o serie de complicatii cu impact extins la nivelul intregului organism: afecteaza sistemul cardiovascular, rinichii, vederea, sistemul nervos periferic:

– Riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara este de 3 ori mai mare la persoanele cu diabet;
– Insuficienta renala este de 10 ori mai frecventa in randul persoanelor cu diabet;
– 1 din 3 persoane cu diabet se va confrunta cu o forma de pierdere a vederii, de-a lungul vietii;
– In lume, la fiecare 30 de secunde se intampla o amputatie la nivelul picioarelor, ca urmare a diabetului.

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Sindromul picioarelor nelinistite

Diabetul are miros?

Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Informatii referitoare la hemoglobina glicozilata (HbA1c)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere