Sezonul gripelor un real pericol pentru diabetici

Anca Rusen | Rubrica: Controale medicale periodice | 7 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Atentie! Incepe sezonul gripelor, iar persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sunt mult mai sensibile in fata bolii. Mai exact, medicii spun ca gripa poate avea consecinte mult mai grave pentru cei cu diabet, pentru cardiaci, pentru gravide sau pentru persoanele care au probleme legate de obezitate (cei cu un IMC mai mare sau egal cu 40).

De aceea, este esential sa te vaccinezi impotriva gripei anual. Medicii avertizeaza ca sunt cazuri in care de la o simpla gripa se poate ajunge la pneumonie bacteriană. Iar aceasta complicatie poate duce la o decompensare a diabetului, ceea ce corespunde unei evoluții grave a bolii, care are ca rezultat, de obicei, coma sau chiar moartea.

Virusul care provoaca gripa duce la dezechilibrarea diabetului.  Diabetul este mult mai greu de controlat in clipa in care organismul sufera un episod acut de imbolnavire. Altfel spus, o boala poate face controlul glicemic imposibil de realizat. De exemplu, gripa poate sa fie insotita si de stari de voma sau de greata, lucru care face dificila administrarea medicamentelor antidiabetice.

Medicii spun ca trebuie sa ai mare grija la cum mentii diabetul sub control in timpul bolii.

Iata ce poti face:

  • Daca nu poti manca, atunci bea suc care sa aiba cel putin 15 grame de carbohidrati.
  • Daca insa glicemia este mai mare de 240 mg/dl este indicat sa consumi mai multe lichide ce nu au in compozitie carbohidrati.
  • Ai grija la semnele de cetoacidoza diabetica: varsaturi, respiratie rapida, oboseala, epuizare persistenta, dureri abdominale.
  • De asemenea, fii foarte atenta la semnele care prevestesc deshidratarea: urina inchisa la culoare, gura uscata chiar daca bei apa. De ajutor iti sunt si ceaiurile medicinale, dar sa nu contina zahar.

 

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere