Studiu: Polifenolii din bere pot contribui la echilibrul florei intestinale

Anca Rusen | Rubrica: Consum redus de alcool | 29 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Berea este cea mai populara bautura din categoria celor obtinute printr-un proces de fermentare. Consumul acesteia in cantitati moderate a fost legat de-a lungul timpului de posibile efecte benefice pentru sanatate, spre deosebire de situatiile de abstinenta sau de consum excesiv. Aceste efecte benefice, rezultate doar in conditiile unui consum moderat, se datoreaza in special ingredientelor sale, care fac din bere o sursa importanta de polifenoli.

Ce sunt polifenolii

Polifenolii reprezinta un complex de substante bioactive care ne ajuta in lupta cu radicalii liberi si reduc efectele toxice ale acestora. In plus, acestia pot prezenta proprietati antiinflamatorii. Continutul de polifenoli din bere provine in cea mai mare parte din malt, aproximativ 80-90%, iar 10-20% din hamei.

Polifenolii sunt furnizati organismului nostru prin intermediul alimentelor pe care le consumam si sunt produsii intermediari ai metabolismului, ceea ce inseamna ca ajung in intestinul gros pastrandu-si integral proprietatile, unde vor intra in contact cu flora intestinala. Aceasta ii va transforma in produsi cu o greutate moleculara mai mica si cu proprietati importante in relatia cu gazda. Studiile sugereaza ca polifenolii din bere pot influenta compozitia florei intestinale, favorizand dezvoltarea de bacterii benefice si impiedicand proliferarea altor bacterii daunatoare. Prezenta bacteriilor benefice in organism ar putea fi asociata cu o mai buna sanatate a metabolismului.

Consumul moderat de bere

Potrivit unui studiu realizat anul trecut in cadrul Institutului de Stiinta si Tehnologie a Alimentatiei si Nutritiei al Consiliului Superior de Cercetare Stiintifica din Spania, consumul moderat de bere ar putea contribui la o mai mare diversitate a bacteriilor in flora intestinala. Studiul a fost realizat in Europa, pe un esantion de 395 de subiecti sanatosi si a analizat cantitatea si frecventa consumului, activitatea fizica desfasurata, alimentatia si starea generala de sanatate.

Fermentarea care are loc in cadrul procesului de fabricare a berii creste biodisponibilitatea nutrientilor si produce componente antimicrobiene, antioxidante, bioactive. Studii recente sugereaza faptul ca ar rezulta si modificari in compozitia microbiotei intestinale, atribuite actiunii compusilor fenolici dupa consumul de bauturi obtinute prin fermentare. Berea este una dintre cele mai populare bauturi dintre cele obtinute prin acest proces, ce poate asigura organismului nostru minerale, vitamine din grupul B si carbohidrati, fiind, in acelasi timp, o sursa extraordinara de antioxidanti, desigur, in conditiile unui consum moderat, a spus medicul Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Flora intestinala

Flora intestinala este reprezentata de totalitatea microorganismelor vii care gazduiesc aparatul digestiv. Printre numeroasele sale functii, se evidentiaza protejarea sistemului imunitar, exercitand un efect de bariera si ajutand la combaterea agresiunilor altor microorganisme, pentru a pastra integritatea mucoasei intestinale. In plus, ajuta organismul sa prelucreze anumite alimente pe care stomacul si intestinul subtire nu le pot descompune si contribuie la productia de vitamine B si K. O flora intestinala sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru asigurarea unei functii digestive adecvate.

Consumul moderat de bere este definit de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei. In conditiile in care sunt respectate aceste recomandari, consumul de bere poate fi inclus cu succes intr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, avand in vedere continutul relativ redus de alcool pe care il contine si ingredientele 100% naturale din care este preparata: drojdie, hamei, apa si cereale.

 

Etichete: / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Dieta pacientului diabetic dupa perioada sarbatorilor

Cum revenim la glicemii normale dupa sarbatorile de iarna?

Dieta de sarbatori

Metodele alternative de reducere a riscului de diabet zaharat

Impactul alcoolului si fumatului in diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere