Impactul alcoolului si fumatului in diabet

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Implicatiile alcoolului sunt multiple si ele pot duce catre aparitia unor complicatii grave si chiar a decesului pacientului cu diabet zaharat. Acest timp poate fi mai indelungat sau chiar in momentul consumului in exces.

Aparitia hipoglicemiilor severe

La pacientii cu diabet zaharat tip 1, insulinodependenti, consumul de alcool este extrem de periculos deoarece in combinatie cu insulina poate duce la aparitia hipoglicemiilor severe (valori glicemice extreme de mici), chiar a comei si poate chiar produce decesul pacientului. Alcoolul potenteaza foarte mult actiunea insulinei si poate produce scaderea drastica a valorii glicemiei. Astfel, daca pacientul a facut insulina si apoi a consumat alcool, scaderea zaharului din sange va fi direct proportionala cu cantitatea de alcool pe care a baut-o.

Un pacient de acest gen risca o hipoglicemie grava, care daca nu este tratatata poate duce catre coma hipoglicemica si chiar catre moartea pacientului. Pentru a vedea ce este insulina si cum este ea secretata de catre pancreas va rugam sa accesati articolul Totul despre insulina.

In cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2, care nu sunt pe insulina, care iau tratament cu antidiabetice orale, discutam de riscuri asociate consumului de alcool pe termen lung. Alcoolul va duce la distrugerea ficatului in timp. Astfel, pacientul nu va mai putea luat tablete pentru tratarea diabetului deoarece majoritatea sunt descompuse in ficat, iar pe un ficat cu ciroza nu te mai poti baza sa isi faca treaba. Acesti pacienti vor trebui sa treaca pe tratament cu insulina si sa inceteze consumul de alcool pentru a stopa evolutia cirozei si a evita aparitia hipoglicemiilor date de combinatia insulina plus alcool descrisa mai sus.

Dezechilibru metabolic

Tot la pacientii cu diabet zaharat tip 2 consumul de alcool poate duce la un dezechilibru metabolic, boala lui nu va fi controlata si va risca sa faca complicatii cronice ale bolii. De ce? Pentru ca dupa ce pacientul a consumat alcool, se stimuleaza centrul foamei din hipotalamus, acestuia facandu-i-se foame si mancand mult, de cele mai multe ori la ore nepotrivite si ce nu trebuie. Acest pacient nu va respecta dieta, fapt care va duce la cresterea valorilor glicemiei, la cresterea hemoglobinei glicozilate si in final la aparitia complicatiilor cronice date de diabetul zaharat.

Fumatul este un alt factor de risc extrem de important ce creeaza foarte multe probleme pacientilor cu diabet zaharat, atat celor cu tipul 1 cat si celor cu tipul 2 de boala.

Studiile clinice au dovedit ca elementele pe care le contine tigara sunt nocive si fac rau in special vaselor de sange (venelor si arterelor). Pot produce ingrosarea vaselor de sange, pana la infundarea acestora.

Elasticitatea vaselor de sange

Diabetul zaharat are si el efecte negative pe vasele de sange, el rigidizeaza peretii arterelor si venelor, acestea pierzandu-si elasticitatea si devin imobile. In combinatie, diabetul zaharat si fumatul, prin mecanismele decrise mai sus duc la aparitia multor probleme grave. Una dintre ele este pierderea membrelor inferioare (a picioarelor) si cateodata chiar a celor superioare ( a mainilor) deoarece vasele de sange s-au ingustat si mai apoi s-au infundat de la fumat, iar ele fiind imobile nu au putut sa compenseze aceste fenomene. Apare in acest caz ischemia membrelor inferioare, in care sangele nu mai circula prin picioare. Picioarele nu se mai iriga, nu se mai hranesc, nu se mai oxigeneaza si apare necroza care duce la amputatia membrelor.

Ischemia membrelor inferioare

Ischemia membrelor inferioare nu este reversibila. Uneori, daca pacientul este diagnosticat la timp, se pot pune unele stenturi pe arterele infundate, se pot face by-pass-uri la arterele la care nu se mai poate interveni, insa cel mai important este renuntarea la fumat pentru a preveni aparitia altor leziuni. In cazul mainilor avem o boala specifica fumatorilor numita Boala Berger, unde sunt afectate vasele de sange de la nivelul membrelor superioare Rezultatul final fiind acelasi ca si la ischemia membrelor inferioare, daca boala este prea avansata, se ajunge la amputatie.

Tot fumatul este implicat si in aparitia orbirii la pacientii cu diabet zaharat, s-a dovedit ca un pacient fumator va avea un risc infinit mai mare sa faca ocluzie de artera centrala a retinei fata de un pacient nefumator. Asa cum spuneam mai sus, diabetul zaharat rigidizeaza vasele de sange si fumatul le ingroasa, apoi le infunda. Asa se intampla si la nivelul vaselor de sange de la nivelul ochiului, rezultatul fiind orbirea permanenta si ireversibila.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere