Metodele alternative de reducere a riscului de diabet zaharat

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Metodele alternative de reducere a riscului de diabet zaharat si complicatiile acestuia includ

  • O alegere corecte a dietei

Cea mai buna modalitate de a preveni riscul de neuropatie, este mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale.

O dieta bogata in fructe si legume proaspete va asigura organismului necesarul de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Acestea pot spori starea de bine generala si pot ajuta la pastrarea unui nivel scazut al zaharului din sange.

  • Alegerea grasimilor sanatoase

Nucile, avocado, pestele gras, uleiurile vegetale, produsele lactate cu continut scazut de grasimi, carnea slaba, si carnea de pasare contin grasimi benefice pentru celulele organismului.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al trigliceridelor, un tip de grasime in sange, poate creste riscul de leziuni ale nervilor, Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi (INDR). Grasimile saturate sau adaugate, in special grasimile trans, pot creste nivelul de trigliceride si riscul de a avea colesterol ridicat si obezitate.

  • Evitarea excesului de zaharuri

Carbohidratii si zaharurile foarte rafinate, inclusiv indulcitorii din fructoza, pot provoca cresteri si scaderi bruste ale glucozei din sange. Evitarea acestor oscilatii este cheia pentru un control eficient al zaharului din sange si pentru prevenirea altor deteriorari ulterioare ale nervilor.

  • Mentinerea unei greutati corporale sanatoase

Se pare ca exista o legatura intre excesul de greutate si sensibilitatea redusa la insulina, ceea ce creste riscul de a dezvolta niveluri ridicate ale zaharului din sange si, in timp, afectarea nervilor.

  • Exercitii fizice

Orientarile actuale recomanda efectuarea a cel putin 150 de minute de exercitii aerobice cu intensitate moderata, sau 75 de minute de exercitii aerobice viguroase, in fiecare saptamana.

  • Renuntarea la fumat

Diabetul se dezvolta mai frecvent in randul persoanelor care fumeaza, desi cercetatorii nu sunt siguri asupra cauzelor.

Fumatul afecteaza peretii arterelor, provocand acumularea de grasimi, ingustand vasele de sange si impiedicand circulatia normala a sangelui, ceea ce poate duce la neuropatie.

De asemenea, fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, si in consecinta a unui accident vascular cerebral sau atac de cord. in plus, poate reduce rezistenta la insulina.

  • Tulburarile de somn

Un studiu publicat in anul 2015 concluzioneaza ca „somnul este un element important pentru reglarea sistemului metabolic si gestionarea bolilor”. Autorii studiului subliniaza faptul ca somnul insuficient sau de calitate slaba, poate face controlul nivelului glucozei din sange mai dificil pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

  • Gestionarea stresului

Un studiu in domeniul endocrinologiei, publicat in 2017, a stabilit ca stresul este un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2, deoarece poate declansa reactii ale acestei afectiuni, inclusiv eliberarea de glucoza in sange.

Exercitiul fizic, meditatia si petrecerea timpului cu familia si prietenii, pot contribui la reducerea stresului. Cat mai multe cunostinte despre diabetul zaharat si modul de gestionare a acestuia, pot oferi bolnavului un sentiment mai mare de control asupra acestei afectiuni si, de asemenea, poate ajuta la scaderea nivelului de stres.

  • Limitarea consumului de alcool

Alcoolul poate determina cresteri si scaderi ale zaharului din sange, si adesea interactioneaza cu medicamentele.

Bauturile alcoolice sunt, de asemenea, bogate in calorii, contribuind astfel la cresterea in greutate.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere