Sursa News Medical
Cea mai buna modalitate de a preveni riscul de neuropatie, este mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale.
O dieta bogata in fructe si legume proaspete va asigura organismului necesarul de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Acestea pot spori starea de bine generala si pot ajuta la pastrarea unui nivel scazut al zaharului din sange.
Nucile, avocado, pestele gras, uleiurile vegetale, produsele lactate cu continut scazut de grasimi, carnea slaba, si carnea de pasare contin grasimi benefice pentru celulele organismului.
Cu toate acestea, nivelul ridicat al trigliceridelor, un tip de grasime in sange, poate creste riscul de leziuni ale nervilor, Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi (INDR). Grasimile saturate sau adaugate, in special grasimile trans, pot creste nivelul de trigliceride si riscul de a avea colesterol ridicat si obezitate.
Carbohidratii si zaharurile foarte rafinate, inclusiv indulcitorii din fructoza, pot provoca cresteri si scaderi bruste ale glucozei din sange. Evitarea acestor oscilatii este cheia pentru un control eficient al zaharului din sange si pentru prevenirea altor deteriorari ulterioare ale nervilor.
Se pare ca exista o legatura intre excesul de greutate si sensibilitatea redusa la insulina, ceea ce creste riscul de a dezvolta niveluri ridicate ale zaharului din sange si, in timp, afectarea nervilor.
Orientarile actuale recomanda efectuarea a cel putin 150 de minute de exercitii aerobice cu intensitate moderata, sau 75 de minute de exercitii aerobice viguroase, in fiecare saptamana.
Diabetul se dezvolta mai frecvent in randul persoanelor care fumeaza, desi cercetatorii nu sunt siguri asupra cauzelor.
Fumatul afecteaza peretii arterelor, provocand acumularea de grasimi, ingustand vasele de sange si impiedicand circulatia normala a sangelui, ceea ce poate duce la neuropatie.
De asemenea, fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, si in consecinta a unui accident vascular cerebral sau atac de cord. in plus, poate reduce rezistenta la insulina.
Un studiu publicat in anul 2015 concluzioneaza ca „somnul este un element important pentru reglarea sistemului metabolic si gestionarea bolilor”. Autorii studiului subliniaza faptul ca somnul insuficient sau de calitate slaba, poate face controlul nivelului glucozei din sange mai dificil pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Un studiu in domeniul endocrinologiei, publicat in 2017, a stabilit ca stresul este un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2, deoarece poate declansa reactii ale acestei afectiuni, inclusiv eliberarea de glucoza in sange.
Exercitiul fizic, meditatia si petrecerea timpului cu familia si prietenii, pot contribui la reducerea stresului. Cat mai multe cunostinte despre diabetul zaharat si modul de gestionare a acestuia, pot oferi bolnavului un sentiment mai mare de control asupra acestei afectiuni si, de asemenea, poate ajuta la scaderea nivelului de stres.
Alcoolul poate determina cresteri si scaderi ale zaharului din sange, si adesea interactioneaza cu medicamentele.
Bauturile alcoolice sunt, de asemenea, bogate in calorii, contribuind astfel la cresterea in greutate.
Sursa News Medical