Metodele alternative de reducere a riscului de diabet zaharat

Sursa News Medical

Metodele alternative de reducere a riscului de diabet zaharat si complicatiile acestuia includ

  • O alegere corecte a dietei

Cea mai buna modalitate de a preveni riscul de neuropatie, este mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale.

O dieta bogata in fructe si legume proaspete va asigura organismului necesarul de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Acestea pot spori starea de bine generala si pot ajuta la pastrarea unui nivel scazut al zaharului din sange.

  • Alegerea grasimilor sanatoase

Nucile, avocado, pestele gras, uleiurile vegetale, produsele lactate cu continut scazut de grasimi, carnea slaba, si carnea de pasare contin grasimi benefice pentru celulele organismului.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al trigliceridelor, un tip de grasime in sange, poate creste riscul de leziuni ale nervilor, Potrivit Institutului National pentru Diabet, Boli Digestive si Rinichi (INDR). Grasimile saturate sau adaugate, in special grasimile trans, pot creste nivelul de trigliceride si riscul de a avea colesterol ridicat si obezitate.

  • Evitarea excesului de zaharuri

Carbohidratii si zaharurile foarte rafinate, inclusiv indulcitorii din fructoza, pot provoca cresteri si scaderi bruste ale glucozei din sange. Evitarea acestor oscilatii este cheia pentru un control eficient al zaharului din sange si pentru prevenirea altor deteriorari ulterioare ale nervilor.

  • Mentinerea unei greutati corporale sanatoase

Se pare ca exista o legatura intre excesul de greutate si sensibilitatea redusa la insulina, ceea ce creste riscul de a dezvolta niveluri ridicate ale zaharului din sange si, in timp, afectarea nervilor.

  • Exercitii fizice

Orientarile actuale recomanda efectuarea a cel putin 150 de minute de exercitii aerobice cu intensitate moderata, sau 75 de minute de exercitii aerobice viguroase, in fiecare saptamana.

  • Renuntarea la fumat

Diabetul se dezvolta mai frecvent in randul persoanelor care fumeaza, desi cercetatorii nu sunt siguri asupra cauzelor.

Fumatul afecteaza peretii arterelor, provocand acumularea de grasimi, ingustand vasele de sange si impiedicand circulatia normala a sangelui, ceea ce poate duce la neuropatie.

De asemenea, fumatul creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, si in consecinta a unui accident vascular cerebral sau atac de cord. in plus, poate reduce rezistenta la insulina.

  • Tulburarile de somn

Un studiu publicat in anul 2015 concluzioneaza ca „somnul este un element important pentru reglarea sistemului metabolic si gestionarea bolilor”. Autorii studiului subliniaza faptul ca somnul insuficient sau de calitate slaba, poate face controlul nivelului glucozei din sange mai dificil pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

  • Gestionarea stresului

Un studiu in domeniul endocrinologiei, publicat in 2017, a stabilit ca stresul este un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2, deoarece poate declansa reactii ale acestei afectiuni, inclusiv eliberarea de glucoza in sange.

Exercitiul fizic, meditatia si petrecerea timpului cu familia si prietenii, pot contribui la reducerea stresului. Cat mai multe cunostinte despre diabetul zaharat si modul de gestionare a acestuia, pot oferi bolnavului un sentiment mai mare de control asupra acestei afectiuni si, de asemenea, poate ajuta la scaderea nivelului de stres.

  • Limitarea consumului de alcool

Alcoolul poate determina cresteri si scaderi ale zaharului din sange, si adesea interactioneaza cu medicamentele.

Bauturile alcoolice sunt, de asemenea, bogate in calorii, contribuind astfel la cresterea in greutate.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Dispozitivul de observarea a retinopatiei diabetice

Diagnosticarea neuropatiei

Terapii pentru tratarea neuropatiei diabetice

Cum se trateaza neuropatia?

Este posibila prevenirea neuropatiei diabetice?

Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Newsletter Diabet-AZ


Stil de viata sanatos / Prevenire diabet
Diabet tip 1
Diabet tip 2
Diabet gestational
Diabet copii
Regim diabet

Am citit si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal

Newsletter Diabet-AZ