2 motive pentru care sanatatea publica are nevoie de podiatrie

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Astazi, domeniul podiatriei are un moment prielnic in care sa devina un actor important in sanatatea publica din fiecare comunitate. Aceasta stiinta a ingrijirii medicale a piciorului isi face cunoscuta prezenta prin impactul pozitiv in reducerea numarului de amputatii in randul persoanelor cu diabet si in tratamentul diverselor patologii de la nivelul piciorului.

Avand in vedere ca persoanele care vin la podiatru pentru tratarea unei probleme la nivelul picioarelor fac parte dintr-o comunitate este de datoria celui care rezolva acea problema sa aiba cunostinta atat de comunitatea pacientului, cat si de cea in care activeaza el ca profesionist in domeniul sanatatii.

Podiatria contribuie la mentinerea sanatatii pacientului si a comunitatii

Abilitatea locomotorie cu care am fost inzestrati este o parte integranta din sanatatea noastra. Mersul sau alergatul sunt toate importante pentru sanatatea cardiovasculara, pentru cresterea oaselor si stimularea muscoscheletala. Totusi, influenta mediului, in special a unui mediu nesuportiv, poate fi intr-atat de mare incat deterioreaza abilitatile locomotorii, prin incurajarea fumatului, mancarii nesanatoase s.a.m.d.

Sanatatea publica nu se concentreaza pe o singura boala sau pe un singur organ al unei persoane, ci se concentreaza pe prevenirea tuturor problemelor. Aici intervine profesia de podiatru, care se ocupa de problemele de la nivelul picioarelor. Literatura de specialitate citeaza peste 200 astfel de boli prezente la nivelul piciorului si a gleznei, patologie de care se ocupa podiatrul.

O alta parte a activitatii de podiatru este sa ofere sfaturi de ingrijire corecta a picioarelor celor care vor sa previna astfel de afectiuni. Astfel, podiatrul contribuie la scopul sanatatii publice de a preveni problemele medicale din comunitati. Efectul se va regasi in faptul ca persoanele sanatoase se folosesc de abilitatile lor locomotorii ca sa fie membri productivi ai comunitatii si societatii.

Spre exemplu, cazaturile sunt una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta atat persoanele fara un istoric de vizite la podiatru, cat si persoanele cu un istoric de probleme la nivelul picioarelor, cum ar fi persoane cu neuropatie diabetica sau picior diabetic.
Cazaturile isi pot avea originea si in conditiile de mediu. Este important ca podiatrul sa colaboreze cu familia si cu sustinatorii din mediul pacientului, astfel incat sa se evite viitoare cazaturi, care ar putea sa ii agraveze situatia. Podiatrul poate deveni chiar un lider al comunitatii, care sa contribuie la creearea unei infrastructuri mai bune pentru pietoni prin colaborarea cu autoritatile locale.

Podiatria contribuie la continuitatea asistentei medicale

In cazul persoanelor cu probleme la nivelul picioarelor se ridica intrebarea frecventei vizitelor la podiatru. Deseori se intampla ca acesti pacienti sa viziteze mai frecvent podiatru decat medicul de familie. In acest fel, podiatrul participa activ in asigurarea continuitatii asistentei medicale.

De exemplu, un pacient cu probleme la nivelul picioarelor ajunge la medicul de familie odata la 6 luni, alteori doar anual. Relatia dintre pacient si podiatru poate fi mai apropiata decat cea dintre pacient si medicul sau de familie. Vizitele frecvente la podiatru il pot determina pe pacient sa comunice mai deschis decat ar face-o cu medicul de familie. Podiatrul ii poate recomanda pacientului sau sa isi schimbe stilul de viata, astfel incat sa il poata ajuta la prevenirea diverselor afectiuni cardiovasculare sau diabet.

In tari dezvoltate, rolul podiatrului in sanatatea publica a devenit din ce in ce mai important. Profesia de podiatru isi demonstreaza zi de zi importanta in cadrul oricarei echipe medicale. Acest lucru poate schimba in mod pozitiv perceptia pe care populatia generala si factorii de decizie o au in legatura cu aceasta profesie vitala oricarei comunitati.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere