Important pentru pacientii cu diabet! Vezi care sunt noile dispozitive moderne decontate de stat

Pavel Adriana | Rubrica: Tratament diabet | 14 septembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat, joi, o Hotarare de Guvern care prevede reorganizarea Programului national de diabet zaharat derulat de CNAS si finantat din bugetul Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS), in scopul asigurarii accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare si control a nivelului glicemiei.

Potrivit unui comunicat MS, structura Programului national de diabet va cuprinde de acum doua subprograme distincte:

• Subprogramul de diabet zaharat tip 1;
• Subprogramul de diabet zaharat tip 2 si alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice si diabet gestational.

De asemenea, actul normativ reglementeza cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continua a glicemiei si sisteme de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum si a materialelor consumabile aferente acestora.
Se estimeaza ca, printre beneficiarii acestor dispozitive sunt si 3600 de copii, se mai precizeaza confom sursei mentionate.

Controlul optim al nivelului glicemic al pacientilor cu diabet zaharat tip 1 este esential pentru a evita riscul de aparitie a complicatiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

Pacientii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii.

„In primul rand, masura aprobata de Guvern astazi va duce la o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor care sufera de aceasta afectiune. De asemenea, pe termen lung, estimam si o scadere a costurilor pentru tratamentele complicatiilor acute si cronice cauzate de lipsa unei monitorizari optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, citata in comunicat.

Si, important de mentionat este ca prin actul normativ aprobat de Guvern, a fost introdus si un nou dispozitiv medical in Subprogramul de diagnostic si tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integranta a Programului national de diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta. Este vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrala profunda ce va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistenta la tratament medicamentos.

„Prin introducerea acestui dispozitiv, pacientii cu epilepsie rezistenta la tratament medicamentos au la dispozitie toate cele trei proceduri disponibile in practica medicala. In acest fel, cazurile care pana acum necesitau tratament in strainatate, vor putea fi rezolvate in tara”, a mai declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

 

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere