Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Un medicament comun utilizat in tratarea diabetului zaharat de tip 2, metformin, a fost asociat cu o rata redusa a mortalitatii in urma interventiilor chirurgicale, iar cercetatorii spera ca astfel s-ar putea ajunge la prelungirea vietii a mii de oameni in fiecare an.

O echipa americana de cercetatori a studiat date referitoare la nivelul de sanatate a peste 10.000 de persoane adulte cu diabet zaharat de tip 2, care au suferit o operatie majora in perioada 2010 -2016.

Ei au descoperit ca 59% dintre pecienti urmau un tratament cu metformina inainte de a fi operatii. Analizele ulterioare au aratat ca, la aceste persoane, exista o diminuare cu aproape 25% a riscului de deces in primele 90 de zile de la operatie, si o reducere cu 15% a persoanelor care necesitau reinternare in spital in acelasi interval de timp.

Intr-un interviu acordat publicatiei MedPage Today, cercetatorul principal dr. Katherine Moll Reitz, de la Universitatea din Pittsburgh, a declarat: „S-a dovedit ca metformin are proprietati antiinflamatorii si anti-imbatrânire, ceea ce face ca acest tratament de prima linie pentru diabetul de tip 2 sa fie un excelent tratament in perioada pre şi post operatorie.”

Dr. Reitz a adaugat: „Dupa ce au fost observate diferentele de reactie a pacientilor supuşi unor tipuri diferite de tratament, administrarea de metformina a fost asociata cu o reducere majora atât a morbiditatii cât si a mortalitatii diabeticilor la 90 de zile dupa operatie.

„Daca estimam ca, in general, anual exista 20 de milioane de interventii chirurgicale majore in Statele Unite, datele noastre sugereaza ca metformina poate contribui la reducerea numarului de persoane reinternate in spital cu 200.000, si la prelungirea vietii a 10.000 de persoane in fiecare an!”

In Marea Britanie, metformina este un medicament prescris şi administrat in mod obisnuit, persoanelor care nu reusesc sa-si gestioneze diabetul de tip 2 prin dieta si exercitii fizice.

Medicamentul are ca efect reducerea cantitatii de glucoza produsa si eliberata de ficat si cresterea sensibilitatii la insulina.

Studiul a fost publicat in revista JAMA Surgery.

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere