Dieta vegana si raw vegana

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Dietele vegane sunt diete in care omul consuma alimente exclusive din regnul vegetal, fara a avea in alimentatia lui produse de provenienta animala cum ar fi: carnea, pestele, lactatele, branzeturile sau oul.

Dieta Raw vegana este dieta exculsiv vegetala in care nu se proceseaza termic alimentele, nu se foloseste metoda de preparare termica in niciun fel. Toate alimentele se mananca crude.

Un astfel de stil de viata este extrem de dezechilibrat si nu este indicat de catre medicii de specialitate. Se vor produce, pe termen lung, dezechilibre grave care vor duce la boli. In cele ce urmeaza vom descrie dezavantajele dietei vegane, incercand astfel sa explicam de ce nu este indicata o astfel de dieta.

Prima problema a acestei diete este ca ea produce un dezechilibru nutritional, in sensul ca nu putem avea toti nutrientii necesari unei bune functionari a organismului uman.

Deficitul vitaminei B12

Deficitul devitamina B12 este poate cel mai cunoscut in cadrul populatiilor care opteaza pentru dieta vegana sau raw vegana. Vitamina B12 este o vitamina absorbita de stomacul nostru doar daca mancam carne. In dieta vegana sau raw vegana, pacientii nu mananca carne si astfel dezvolta lipsa acestei vitamine. Deficitul de B12 produce anemie Birmer, o forma grava de anemie, si mai poate produce probleme ale sistemului nervos, probeleme de memorie ce ajung pana la dementa sau boala Alzheimer.

Cei care vor sa tina o dieta vegana sau raw vegana trebuie sa isi testeze periodic nivelul de vitamin B12 si sa o suplimenteze in cazul in care nivelul este mic. Singura formula care este indicata pentru suplimentare este varianta injectabila, vitamina B12 absorbindu-se doar injectabil.

Lipsa vitaminei D3

O alta vitamina care este deficitara in dietele vegane sau dietele raw vegane, este vitamina D3. Organismul uman nu poate sintetiza suficenta vitamina D2 din alimentele pe care le consuma, pentru ca mai apoi sa o transforme in D3 la nivelul pielii. Lipsa vitaminei D va duce la o mai proasta absorbitie a calciului in oase, ceea ce va duce la “slabirea” scheletului osos.

Daca acest lucru se intampla la copii, la care NU este recomandata niciun fel de dieta restrictiva, atunci vor exista probleme in formarea corecta si matura a oaselor copilului. El va deveni un adult cu oase “fragile” care se vor rupe usor si va avea probleme inclusiv de mers.

Daca se intampla in cazul adultilor, atunci discutam despre o demineralizare a osului, ceea ce numeste ca si boala: osteoporoza, care de asemena poate duce la fractura, la pierderea capacitatii de a mai merge si in final cu imobilizarea la pat.

Carente de calciu

In dietele vegane sau raw vegane intalnim si carente de calciu, din cauza lipsei de alimente bogate in calciu, in special lactatele si branzeturile. Lipsa de calciu duce la probleme ale sistemului scheletic, la o demineralizare osoasa si mai apoi la posibile fracturi cu toate implicatiile lor.

Tot din lipsa de calciu, combinat cu o alimentatie „cruda”, care produce hiperaciditate, se produc si probleme in sfera dentara. Astfel apar cariile si problemele gingivale. Cariile nu mai pot fi reparate si combatute de organism, acesta nu are calciu sa puna la locul aparitiei cariei pentru a repara locul. Organismul este lipsit de proteine de calitate superioara, este lipsit de calciu, nu mai poate sa isi faca treaba asa cum ar trebui. Gingiile se deterioreaza si ele din cauza hiperaciditatii si nu mai pot fi reparate, corpul nu poate sa le repare pentru ca nu are proteine de origine animala (de calitate superioara) pe care sa le trimita la locul leziunii si sa repare gingia.

Infertilitatea

Cel mai grav este ca lipsa de vitamina D se cumuleaza cu lipsa de calciu, impreuna avand efecte si mai dramatice asupra oaselor si dintilor.
Poate cea mai grava problema pe care o ridica dieta vegana sau raw vegana este infertilitatea. Acest lucru contravine firii umane care are ca scop reproducerea care asigura continuitatea speciei.

Din cauza acestui regim, femeile sufera probleme legate de fertilitate, mai intai menstruatia devine neregulata, apoi ea dispare si se instaleaza ceea ce numim amenoree. Ovarul nu mai produce ovule, astfel femeia nu mai poate reproduce. Se produce un dezechilibru hormonal major care pe termen lung pune in pericol viata femeii. Daca ovarul nu mai produce hormoni feminini, estrogeni, femeia nu mai este protejata si poate dezvolta o multitudine de boli.

Incheieim acest articol prin a ne reaminti ca omul este omnivor si ca niciun fel de exces nu este indicat. Nici in ceea ce priveste consumul in plus al unor alimente, clase alimentare, nici in ceea ce priveste lipsa consumului unor alimente sau a unor clase alimentare. Cheia unei vieti sanatoase este echilibrul, inclusiv cel alimentar, iar echilibrul alimentar cuprinde consumul de alimente din toate clasele si grupele alimentare.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere