Exercitiile de intindere a picioarelor pot ajuta la prevenirea bolilor de inima si diabet

MedicalXpress

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Noile cercetari publicate astazi in Journal of Physiology (Revista de Fiziologie) arata ca exercitiile soare de intindere (stretching) pasiva, efectuate timp de 12 saptamani, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, facilitand dilatarea arterelor si scaderea rigiditatii acestora.

Intinderea pasiva difera de intinderea activa prin aceea ca prima implica o forta externa (o alta persoana sau gravitatie) care executa intinderea, in timp ce intinderea activa o faci singur. Schimbarile observate la nivelul vaselor de sange ar putea avea consecinte in cazul unor boli, inclusiv cel mai mare ucigas global, bolile de inima.

Cercetatorii de la Universitatea din Milano au impartit 39 de participanti sanatosi de ambele sexe in doua grupuri. Subiectii din primul grup nu au efectuat exercitii de intindere. Participantii la experiment din al doilea grup au efectuat exercitii de intinderi ale picioarelor de 5 ori pe saptamana timp de 12 saptamani.

Cercetatorii au evaluat efectul intinderii pasive asupra fluxului sanguin la nivelul membrelor inferioare si in partea superioara a bratului. Ei au observat ca in arterele din partea inferioara a piciorului si a bratului a crescut fluxul ssanguin si dilatatia impreuna cu scaderea rigiditatii vaselor, atunci cand sunt stimulate.

Ambele modificari pot avea implicatii pentru boli precum cele de inima, accidentul vascular cerebral si diabetul, deoarece sunt cauzate de modificari ale controlului fluxului sanguin, datorita unui sistem vascular afectat.

Daca acest studiu este reprodus la pacientii cu boli vasculare, ar putea indica daca acest tip de exercitii fizice ar putea reprezenta, sau nu, un nou tratament fara medicamente pentru imbunatatirea sanatatii vasculare si reducerea riscului de boala, in special la persoanele cu mobilitate scazuta.

In plus, stretching-ul poate fi utilizat si in timpul spitalizarii sau dupa interventii chirurgicale, pentru a pastra sanatatea vasculara atunci cand pacientii au o mobilitate redusa. Poate fi efectuat si acasa de asistenti medicali sau membrii ai familiei.

Emiliano Ce, autorul unei lucrari pe aceasta tema, a spus:

,,Aceasta noua utilizare a exercitiilor fizice de intindere este relevanta in special in perioada actuala de pandemie cand trebuie sa stam mai mult in casa, unde posibilitatea de a efectua antrenamente benefice pentru imbunatatirea si prevenirea bolilor de inima, accident vascular cerebral si alte afectiuni, este limitata.”

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / /

MedicalXpress

Pe acelasi subiect:


O noua abordare pentru a intelege biologia vindecarii ranilor

Accesul la servicii de sanatate si o buna informare reduc amputarile piciorului diabetic

Ce provoca senzatia de furnicaturi ale mainilor si picioarelor

Cresc complicatiile la nivelul membrelor inferioare cauzate de diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere