Administrarea insulinei se face cu mare raspundere!

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Medicul diabetolog este responsabil pentru stabilirea tratamentului pacientului si implicit a dozelor de insulina, tot medicul trebuie sa invete pacientii cum sa ajusteze dozele in functie de ceea ce au mancat, de glicemia avuta anterior mesei, de efortul fizic si de alti factori ce ar putea influenta valoarea finla a glicemei. Modalitatea de ajustare a dozelor de insulina este extrem de importanta deoarece daca nu se face corect pot aparea efecte nedorite uneori grave si in anumite cazuri chiar letale.

Fiecare pacient care incepe tratamentul cu insulina ar trebui sa urmeze un curs de educatie sau un instructaj amanuntit in ceea ce priveste modul de injectare, locurile de injectare, momentele zilei incare se face insulina, sa i se reexplice dieta si sa i se explice semnele si simptomele unei hipoglicemii dar si modalitatea de a o trata in cazul aparitiei acesteia.

Administrarea insulinei

Atunci cand cantitatea de insulina injectata este prea mare, exagerata chiar, apare hipoglicemia (valori ale glicemiei sub 70 mg/dl) . Aceasta are ca manifestari iritabilitate, tremor, bufeuri, palpitatii, lesin sau mai rau, pierderea cunostintei. In astfel de cazuri trebuie urgent sunat la 112 si acordat primul ajutor pacientului constient sau inconstient; I se va administra o solutie glucozata (suc, apa cu zahar, zahar). Daca glicemia inainte de masa este mica (sub 70-80 mg/dl) se va micsora si doza de insulina de la masa respectiva cu 2,4 sau chiar mai multe unitati; uneori se recomanda chiar efectuarea dozei dupa ce pacientul a terminat de mancat, nu inainte.

Daca insulina administrata a fost prea putina, adica sub nevoile pacientului de la acel moment, fie nu acopera tot ce a mancat, fie nu corecteaza o valoare initial mare a glicemiei, se poate ivi cetoacidoza diabetica. Aceasta are ca manifestari respiratia rapida, sete intensa, deshidratarea puternica, mictiuni dese, scaderea brusca a poftei de mancare. Ca sa previi coma diabetica trebuie sa mergi la medic, fiindca de multe ori trebuie reajustata doza de insulina. Daca glicemia inainte de masa este mare (peste 200 mg/dl) se va mari si doza de insulina de la masa respectiva cu 2,4 sau chiar mai multe unitati, iar pacientul va face insulina si va astepta 20-30 minute pana cand va incepe sa manance.

De aceea, nu trebuie sa neglijezi modul si cantitatea de insulina recomandata de medicul tau. Tratamentul acestuia trebuie respectat cu sfintenie!

Stiai ca?

La fiecare 30 de secunde, undeva in lume, unui pacient ii este amputat membrul inferior din pricina diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia?
Diabetul zaharat este principalul vinovat pentru pierderea vederii?

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere