Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Foarte frecvent intalnim o serie de boli ale pielii la pacientii cu diabet zaharat. Acest lucru se intampla fie din cauza glicemiilor mari care duc la deshidratare, deci la uscarea pielii, fie din cauza unui sistem imunitar deficitar pe care diabeticul il are.
Una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii intalnite la pacientul diabetic este Vitiligo. Cel mai adesea se asociaza cu diabetul zaharat de tip 1, fiind considerata si ea o boala autoimuna. Consta in depigmentarea pielii pe diferite zone, in special la nivelul gurii, fetei, mainii si picioarelor. La pacientul cu Vitiligo apar niste pete pe piele de culoare mult mai deschisa decat nuanta normala a pielii acestei persoane. Nu este o afectiune dureroasa dar poate produce disconfort psihic din cauza aspectului neplacut.
O alta afectiune frecvent intalnita la pacientii cu diabet zaharat, in special la cei cu diabet zaharat de tip 2, este Acanthosis Nigricans. Apar niste pete hiperpigmentate, de culoare mult mai inchisa decat nuanta normala a pielii. Aceste pete apar de regula la nivelul plicilor; in plica inghinala, la subrat, la baza gatului si sub sani la femei. Aceasta afectiune este specifica pacientilor obezi cu diabet zaharat de tip 2. Leziunile nu sunt dureroase insa pot fi deranjante din cauza aspectului inestetic.
Pielea unui pacient diabetic poate fi deshidratata, uscata, mai ales daca pacientul are glicemiile mari. Din cauza deshidratarii pot aparea multiple leziuni la nivelul pielii.
Cel mai frecvent pacientul va face dermatite de contact. Adica pielea lui va suferi si va prezenta modificari in urma contactului cu diverse substante sau materiale. Detergentii, sapunurile, solutiile de curatare domestica, materialele textile cu continut crescut de poliester, toate acestea pot provoca dermatite de contact.
Prima regula pe care un pacient diabetic trebuie sa o urmeze este aplicarea de creme emoliente hidratante pe toata suprafata pielii. Pentru a preveni deshidratarea excesiva a pielii, pacientul trebuie sa ajute prin aplicarea de creme grase.
O alta afectiune a pielii care apare la pacientul diabetic este Necrobioza lipoidica diabetica. Aceasta boala se caracterizeaza printr-o piele extrem de subtire si friabila la nivelul picioarelor. Aceasta piele se poate „rupe” extrem de usor si pot aparea leziunile de ulceratie.
Riscul cel mai mare asociat cu Necrobioza lipoidica diabetica este infectarea ulceratiilor urmata de necroza tesutului. Se recomanda un control de urgenta la dermatologie daca pacientul observa portiuni de piele mai subtire la nivelul picioarelor.
Este o alta afectiune a pielii care apare frecvent la pacientii diabetici. In aceasta boala intalnim o ingrosare a pielii din zona mainilor, degetelor sau a fruntii. Apare un aspect de ceara. Cea mai afectata parte este partea dorsala a mainii si uneori degetele de la picioare.
O alta afectiune este Dermopatia diabetica, caracterizata prin aparitia unor pete rotunde sau de forma ovala, de culoare maro ce pot avea aspect de solzi de peste. Cel mai frecvent, aceste pete apar pe picioare pe partea anteriora a gambelor. Aceasta afectiune nu doare si nu poate provoca complicatii grave, este doar inestetica mai ales in cazul doamnelor. Este caracteristica diabetului zaharat de tip 2.
Mai frecvent, pacientii cu diabet zaharat dezvolta foliculita. Aceasta este o inflamatie a firelor de par care poate fi deranjanta, dureroasa dar si periculoasa pentru ca netratata duce la infectie locala si mai apoi la infectie generalizata. Aceste probleme apar in special la persoanele tinere care folosesc ceara de epilat si uneori chiar lama. Firele de par nu mai pot strapunge pielea pentru a iesi la suprafata. Astfel ele cresc „in piele” si se pot infecta.
Pacientul diabetic mai poate dezvolta si abcese ale pielii. Daca un pacient face o foliculita sau o iritatie mai severa a pielii, acestea se pot complica si pot duce la aparitia unui abces. Acesta trabuie tratat chirurgical, trebuie scos, pentru a impiedica aparitia infectiei si raspandirea ei in tot corpul.
Pacientii cu diabet zaharat sunt mult mai predispusi la a dezvolta probleme ale pielii. Singurele metode prin care ei pot preveni aparitia acestor infectii sunt:
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice