Afectiunile piciorului pot conduce la complicatii grave, atrag atentia specialistii

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Factorii care pot conduce la complicatii grave la nivelul piciorului sunt diverse afectiuni, incaltamintea nepotrivita, taierea gresita a unghiilor sau o slaba circulatie sangvina. Toate aceste pot conduce la complicatii grave, care nediagnosticate la timp sau tratate necorespunzator, cresc riscul de amputatie.

Care sunt cele mai simple metode de prevenire ale problemelor de la nivelul piciorului?

In primul rand, se recomanda verificarea periodica a picioarelor si mentinerea unei bune igiene. Daca se observa o circulatie sanguina deficitara, aceasta problema trebuie comunicata medicului specialist pentru a lua masurile care se impun. La indemana oricui se afla masuri immediate, cum ar fi reducerea timpului de expunere la temperaturi scazute sau la apa rece, evitarea purtarii de incaltaminte neadecvata, reducerea sau chiar renuntarea la fumat.

In cazul persoanelor care stau jos mult timp, recomandarile sunt de a merge pe jos, de a avea activitate fizica regulata, masajul si baile calde pentru a stimula circulatia la nivelul picioarelor.

Deoarece piciorul isi modifica conformatia odata cu trecerea timpului, purtarea unei incaltaminte nepotrivite atrage numeroase pericole. De aceea, alegerea incaltamintei potrivite este vitala. Specialistii recomanda ca partea superioara a pantofului sa fie facuta din material moale, flexibil, pentru a se potrivi cu forma piciorului. Talpa trebuie sa asigure o sustinere solida si sa nu fie alunecoasa.

Talpa mai groasa scade presiunea atunci cand mergem pe suprafete dure, iar incaltamintea cu toc mic este mai confortabila, mai sigura si afecteaza mai putin piciorul, spre deosebire de incaltamintea cu toc inalt. Mai mult, trebuie avut grija si la materialul din care este confectionata incaltamintea. Pielea reduce posibilitatea aparitiei de iritatii la nivelul pielii piciorului, pentru ca ii permite acestuia sa respire corespunzator.

Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale piciorului?

Printre cele mai frecvente afectiuni se numara afectiunile fungice sau bacteriene, deoarece piciorul este tinut intr-un mediu intunecat, umed si cald. Acestea cauzeaza roseata, basici, descuamare si mancarime. O infectie poate deveni cronica si dificil de tratat, daca nu este depistata rapid si tratata corespunzator. De asemenea, picioarele trebuie pastrate curate si uscate. Persoanele cu diabet trebuie sa-si aeriseasca picioarele cat mai des posibil pentru a evita aparitia infectiilor fungice.

Pielea uscata poate provoca mancarime si senzatie de arsura a picioarelor si poate conduce la fisuri care devin un loc de intrare pentru bacterii si, astfel, se ajunge la infectie. Se recomanda ingrijirea cu sapun pentru piele sensibila si crema ce contine vaselina sau lanolina.

Bataturile (calusurile) si monturile sunt alte probleme la nivelul piciorului, care nu trebuie neglijate si trebuie evaluate de profesionisti in domeniul sanatatii specializati pe ingrijirea medical corecta a membrelor inferioare.

Unghiile incarnate apar atunci cand o parte din unghie strapunge pielea. Ele apar de obicei din cauza unghiilor taiate necorespunzator si a incaltamintei nepotrivite. Prin indepartarea acelei parti a unghiei care strapunge pielea (numai de catre specialisti) se poate produce vindecarea. In acest caz, specialistii recomanda taierea dreapta a unghiei la nivelul varfului degetului.

Degetele „in ciocan” sunt cauzate de scurtarea tendoanelor care controleaza miscarile degetelor. Aceasta schimbare poate afecta echilibrul si poate crea punte de presiune anormala la nivelul degetelor. Degetul „in ciocan” se poate trata in anumite situatii prin interventie chirurgicala.

O alta afectiune care necesita interventie specializata este aparitia durerilor intense la nivelul calcaielor („pintenii”), depozite de calciu dezvoltate la nivelul oaselor si tendoanelor picioarelor. Ele apar ca urmare a tensiunii musculare de la nivelul picioarelor si se agraveaza in cazul statului in picioare pentru perioade mai lungi de timp, purtare de incaltaminte nepotrivita, sau greutate mare.

Uneori sunt nedurerosi, dar in alte situatii durerea poate fi intensa. Tratamentul „pintenilor” include folosirea de sprijin potrivit, orteze pentru picior sau alte recomandari ale chirurgului.

O atentie deosebita trebuie sa o acorde persoanele cu diabet. Aceasta maladie cronica si cu caracter progresiv poate dezvolta complicatii de tipul neuropatiei diabetice si/sau a afectarii vasculare periferice, care pot conduce la piciorul diabetic si, in cel mai rau caz, la amputatie.

,,Asociatia de Podiatrie are ca obiectiv informarea si educarea populatiei, cat si a profesionistilor (medici, asistente) in domeniul ingrijirii medicale corecte a picioarelor. In acest sens, Asociatia face demersuri pentru dezvoltarea profesiei de podiatru si in Romania. Podiatria este un domeniu vast, in care se abordeaza cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor. Specialistul podiatru este cel care are grija de sanatatea picioarelor, iar persoanele cu neuropatie diabetica si picior diabetic trebuie sa acorde mai multa atentie modului in care isi ingrijesc picioarele,” a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Conform Federatiei Internationale de Diabet (IDF), prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara care ingrijeste atat piciorul diabetic, cat si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere