Afla cum poti preveni sau ameliora veziculele diabetice

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Medicii sustin ca persoanele care au diabet zaharat tip 2 fac destul de des infectii cutanate (ale pielii), iar cei care au diabet zaharat tip 1 au de regula leziuni de origine autoimuna (depigmentari ale pielii – Vitiligo, Lupus).

Indiferent de situatie este absolut obligatoriu sa acorzi atentie ingrijirii leziunilor pielii, fiindca aceasta este predispusa la suprainfectii, iar tratamentul este destul de greu de gestionat si cu o evolutie imprevizibila.

Ce sunt veziculele diabetice

Acestea apar in spatele degetelor, mainilor, degetelor de la picioare si chiar pe antebrat. Concret, aceste leziuni arata ca niste vezicule de arsura, putand sa fie chiar pline de lichid, si de cele mai multe ori apar la persoanele care au deja neuropatie diabetica. Adeseori acestea sunt mari ca si dimensiune, insa nu dor. Vestea buna este ca trec in 2-4 zile si nu lasa urma pe piele. In cazul celor care conțin lichid este extreme de important sa evaluam dacă lichidul este clar sau tulbure sau daca si-a modificat culoarea si consistenta de cand au aparut. De ce? Pentru ca acel lichid se poate suprainfecta si duce la probleme mult mai grave in timp. Medicii sustin ca singurul tratament in astfel de cazuri este scaderea nivelului de zahar din sange.

Cum putem preveni?

Medicii sustin ca singura si cea mai importanta parte din prevenirea acestor probleme cutanate este mentinerea glicemiei in limite normale, lucru care se obtine prin administrarea cu sfintenie a medicatiei prescrise de diabetologi. La fel de important este si dieta, regimul alimentar pe care ti l-a recomandat medicul nutritionist. Nu in ultimul rand, igiena personala trebuie sa fie facuta corect si zilnic. In acest scop toți pacientii primesc indicatia de a-si inspecta picioarele zilnic in momentul toaletei locale efuctuata eficient cu apa si sapun.

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere