Alcoolul si diabetul

Diabetes Resources Production

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pentru unele persoane, cateva pahare de bautura pe zi sunt un lucru obisnuit. Iar faptul ca au diabet nu ar trebui sa-i oblige sa renunte la acest lucru.

Totusi, in cazul in care aveti diabet este mai complicat si ar trebui sa stiti daca este bine sa beti alcool si cat de mult.

Puteti bea alcool, dar trebuie sa fiti constienti de gradul in care va poate afecta sanatatea si cum ar trebui sa gestionati acest lucru. De exemplu, consumul de alcool mareste probabilitatea de a avea hipoglicemie, deoarece alcoolul determina scaderea concentratiei de zahar din sange. Alcoolul va poate afecta si greutatea, deoarece bauturile alcoolice sunt bogate in calorii.

Alcoolul si factorii de risc care conduc la diabet de Tip 2

Exista multi factori de risc care pot genera diabetul de Tip 2: istoricul familiei, varsta si originea etnica, crestere excesiva in greutate.
Consumul de alcool in exces este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de Tip 2 si poate, de asemenea, anumite bauturi contin multe calorii ce pote duce la cresterea in greutate.

Diabetul si alcoolul: indicatii si contraindicatii

Pacientii cu diabet zaharat trebuie sa tina cont de urmatoarele sfaturi atunci cand doresc sa consume bauturi alcoolice:

  • Nu consumati mai mult de 2 pahare de alcool pe zi,
  • Consumati alcool numai dupa ce ati servit masa,
  • Evitati bauturile rafinate si dulci, vin dulce sau bauturi energizante,
  • Nu consumati alcool atunci cand practicati exercitii fizice deoarece creste riscul ca nivelul de zahar din sange sa scada drastic.

Alcoolul si hipoglicemia

Daca urmati un tratament cu insulina sau alte medicamente pentru diabet zaharat, cum ar fi sulfonilureicele, este posibil sa aveti o reactie hipoglicemica iar consumul de alcool poate agrava acest lucru. Daca nu sunteti sigur ca tratamentul prescris poate cauza hipoglicemie, sau daca este afectat de alcool, este mai bine sa discutati cu medicul dvs..

Consumul de alcool in exces, sau pe stomacul gol, mareste riscul de hipoglicemie. Ficatul dumneavoastra lucreaza de doua ori mai mult cand beti alcool, deoarece incearca sa mentina echilibrul zaharului in sange si, in acelasi timp, incearca sa elimine alcoolul.

Riscul de a avea hipoglicemie nu dispare dupa ce opriti consumul de alcool – creste si poate dura pana la 24 de ore.

Unele persoane pot confunda hipoglicemia cu starea de betie. In permanenta trebuie sa aveti asupra dvs. tratamentul pentru hipoglicemie si un act care sa ateste ca aveti diabet. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca persoana/persoanele care va insotesc stiu ca aveti diabet si cunosc procedurile in caz de nevoie.

Alcoolul si greutatea corporala

Alcoolul contine calorii, care sunt la fel de importante precum cele din alimentele solide, si aproape la fel de multe calorii per gram ca si grasimea. Daca scopul dvs. este sa pierdeti in greutate, aveti grija sa limitati consumul de alcool sau sa alegeti un tip de bautura cu mai putine calorii.

Alcoolul si carbohidratii

Daca doriti sa controlati cantitatea de carbohidrati consumata, alcoolul poate ingreuna acest lucru. Multe bauturi alcoolice contin carbohidrati care determina cresterea glicemiei si in aceasta situatie nu mai trebuie sa va administrati insulina, altfel este foarte probabil sa apara hipoglicemia.

Totul depinde de ce beti, cat de mult beti si ce faceti in timp ce beti – mancati sau dansati. Este mai bine sa cereti sfatul medicului dvs..

A doua zi dupa ce ati consumat alcool

Daca ati consumat prea mult alcool inainte de culcare, beti multa apa ca sa va rehidratati (alcoolul deshidrateaza). Daca va treziti cu o mahmureala, consumati multa apa.

Luati micul dejun – va va ajuta sa va echilibrati zaharul din sange. Daca nu puteti manca sau nu va simtiti prea bine, beti cat mai multe lichide, inclusiv bauturi ce contin zahar (non-diet).

Daca aveti acasa un glucometru, verificati-va in mod regulat nivelul glicemiei in ziua urmatoare. Simptomele hipoglicemiei sunt asemanatoare cu senzatia de mahmureala si trebuie tratata imediat.

Daca luati insulina, este posibil sa trebuiasca sa modificati doza, in functie de nivelul zaharului in sange. Consultati-va cu medicul dvs..

Tipuri de bauturi

Daca doriti sa consumati alcool, este bine sa stiti ca bauturile alcoolice au un mare impact asupra nivelului zaharului din sange, asadar trebuie acordata o mare atentie felului in care reactioneaza organismul si deci, in alegerea bauturilor:

  • Evitati berea cu continut de zahar redus si cidrul – numite uneori bauturi diabetice. S-ar putea sa aiba mai putin zahar, dar mai mult alcool. O singura halba de bere cu continut scazut de zahar va poate ridica glicemia peste limita normala.
  • Evitati vinurile cu continut redus de alcool – acestea au adesea mai mult zahar decat celelalte. Daca totusi le prefereti, nu beti mai mult de un pahar sau doua. Incercati sa limitati bauturile cu mult zahar, cum ar fi sherry dulce, vinuri dulci si lichioruri.
  • Consumati bauturi alcoolice fara zahar, dietetice.
  • Unele bauturi, cum ar fi bere, berea englezesca si cidru, contin carbohidrati si va vor creste nivelul de zahar din sange. Spirtoasele, vinurile seci si Prosecco nu contin mult zahar, deci acestea ar putea fi o alegere mai buna.

Alte riscuri pentru sanatate

Daca aveti diabet zaharat, trebuie sa fiti constienti de celelalte riscuri pentru sanatate legate de consumul de alcool, si sa le evitati prin limitarea cantitatii de alcool consumata.

Iata cateva lucruri care ar trebui sa va trezeasca atentia:

  • Consumul in exces de alcool duce la cresterea tensiunii arteriale.
  • Alcoolul poate determina agravarea neuropatiei (afectarea nervilor).
  • Alcoolul deshidrateaza corpul si va impiedica sa aveti un somn odihnitor.
  • Alcoolul poate duce, de asemenea, la anumite tipuri de cancer si boli de inima.

Alcoolul si starea psihica

Unii oameni considera ca alcoolul ii ajuta sa faca fata stresului sau atunci cand se simt demoralizati. Este posibil sa va simtiti mai relaxati, dar nu e un mod sanatos de a gestiona aceste stari.

O viata mai activa va poate ajuta, intr-adevar, daca sunteti stresati sau aveti o stare de anxietate. Un nou hobby sau o activitate relaxanta, lectura unei carti, va pot ajuta mult.

Consultati-va medicul curant, spuneti-i cum va simtiti, va va oferi mai multe sfaturi ce va pot fi de folos, sau poate preferati sa vorbiti cu cineva apropiat, prieten sau membru al familiei.

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Diabetes Resources Production

Pe acelasi subiect:


Tratamentul la persoanele in varsta cu diabet zaharat

Persoanele in varsta si diabetul zaharat

Diabetul gestational: Ce trebuie sa stiti

Diabetul si fumatul

Diabetul si sportul

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere