Persoanele in varsta si diabetul zaharat

Diabetes Resources Production

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cele mai multe afectiuni cauzate de diabetul zaharat sunt relevante pentru toate grupele de varsta, dar exista unele modificari specifice care sunt rezultatul inaintarii in varsta, si care ar putea mari riscul complicatiilor diabetului zaharat.

Alegerea alimentelor

In unele cazuri, recomandarile dietetice pentru persoanele in varsta, cu diabet, pot diferi de recomandarile generale. Persoanele in varsta din casele de batrani sunt adesea mai predispuse a fi subponderali decat supraponderali si exista o rata ridicata de subnutritie. In acest caz, nu intotdeauna este adecvata reducerea grasimilor, a sarii si a zaharului pentru persoanele in varsta cu diabet zaharat. Alimentatia saraca sau neregulata poate fi adesea o cauza a hipoglicemiei.

Scaderea sanatatii orale, efectele anumitor medicamente asupra sistemului digestiv, mobilitatea limitata, abilitatile fizice diminuate, sau vederea slabita, pot provoca dificultati in a se hrani. Aportul de lichide este adesea mai mic la persoanele in varsta, ceea ce poate provoca deshidratare, in special in perioadele de boala. Persoanele cu risc trebuie sa beneficieze de evaluare nutritionala si recomandari individuale pentru diverse afectiuni, cum ar fi nevoia de calorii suplimentare, suplimente de masa si inlocuitori, reducerea greutatii, dieta cu continut scazut de sare sau alimentele cele mai potrivite.

Evaluarea nutritionala si dieta trebuie sa faca parte din planul individual de ingrijire pentru persoanele care locuiesc intr-o casa de batrani. Preferintele alimentare personale sunt importante in orice plan de dieta, si persoanele in varsta, cu diabet, trebuie sa poata sa se bucure de o mare varietate de alimente. Personalul, inclusiv personalul de catering din casele de ingrijire a persoanelor in varsta, trebuie sa aiba pregatire adecvata pentru a intelege nevoile specifice ale persoanelor cu diabet.

Ramaneti activi

Mentinerea activitatii fizice odata cu trecerea anilor ajuta la intarirea muschilor, la mentinerea mobilitatii si echilibrului si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Va poate ajuta sa continuati sa aveti grija de dvs. singuri, sa va imbunatatiti starea psihica si sa  preveniti efectele imbatranirii. Trebuie sa ramaneti activi in masura capabilitatilor dvs. fizice.

Pentru persoanele in varsta, inclusiv cele mai fragile, s-a dovedit a fi benefice activitatile fizice moderate in aer liber. Exercitiile fizice pentru imbunatatirea rezistentei si mobilitatii membrelor, pentru cei care sunt imobilizati in casa, la pat sau in scaunul cu rotile, pot fi indrumate de un fizioterapeut si sprijinite de ingrijitori. Nu uitati sa va consultati cu medicul dvs. inainte de a incepe un nou set de exercitii.

Hipoglicemia

Hipoglicemia apare la un nivel al glicemiei mai mic de 4 mmol/l. Persoanele in varsta pot prezenta factori de risc in plus care pot duce la hipoglicemie:

  • insulina sau anumite medicamente pentru diabet;
  • probleme renale cronice;
  • consum redus de hrana;
  • alte boli sau conditii fizice.

Multe persoane in varsta afirma ca simptomele lor de hipoglicemie devin mai putin evidente, iar unele nu au simptome deloc. Acest lucru poate insemna ca primele semne observate de un ingrijitor sunt:

  • incapacitatea de a se concentra;
  • schimbarea personalitatii;
  • dureri de cap dimineata;
  • tulburari de somn.

Hipoglicemia care trece neobservata poate provoca simptome foarte neplacute:

  • confuzie;
  • dificultati de vorbire si de autoingrijire;
  • apetit scazut;
  • comportament agresiv;
  • instabilitate si caderi psihice;
  • pierderea constiintei;
  • leziuni cognitive;
  • atac de cord sau accident vascular cerebral.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / /

Diabetes Resources Production

Pe acelasi subiect:


Tratamentul la persoanele in varsta cu diabet zaharat

Diabetul gestational: Ce trebuie sa stiti

Alcoolul si diabetul

Diabetul si fumatul

Diabetul si sportul

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere