Diabetul si fumatul

Diabetes Resources Production

Avertismentul ca fumatul este un factor nociv il intalnim peste tot, dar pentru diabetici fumatul poate fi chiar mai daunator.

Dincolo de motivele obisnuite, de ce nu ar trebui sa fumez daca am diabet?

Fumatul este acum dovedit a fi un factor de risc independent pentru diabet, iar in cazul diabeticilor acesta creste riscul complicatiilor.
Complicatiile diabetului includ deja afectiuni cardiace, accident vascular cerebral si probleme de circulatie a sangelui. Fumatul este un factor in plus care se adauga riscului de a dezvolta toate aceste afecţiuni.

In unele cazuri, fumatul poate dubla probabilitatea acestor conditii si sansele de a suferi de probleme renale si de disfunctie erectila.
Pentru diabeticii de Tip 2, principala cauza a decesului este boala cardiovasculara.

Cum poate mari fumatul riscul bolilor cardiace la un diabetic?

Fumatul si diabetul zaharat cresc riscul bolilor de inima in moduri foarte asemanatoare si, astfel, atunci cand sunt combinate, acestea maresc mult sansele de a suferi o afectiune a inimii, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Atat nivelul ridicat al glucozei din sange, cat si fumatul afecteaza peretii arterelor, astfel incat depunerile de grasimi se pot acumula mult mai usor. In acest caz, vasele de sange se ingusteaza si astfel circulatia sangvina este ingreunata.

Cand se intampla acest lucru cu arterele coronare (arterele care alimenteaza muschiul inimii cu sange si, prin urmare, cu oxigen) poate aparea un atac de cord.

In mod similar, un accident vascular cerebral apare atunci cand la creier ajunge o cantitate insuficienta de sange, astfel incat orice limitare a fluxului sangvin creste riscul unui accident vascular cerebral.

Nivelul ridicat al glicemiei are si acest efect asupra vaselor de sange si a fluxului sangvin, deci, daca fumati atunci cand aveti diabet, va expuneti la un risc mult mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Nu sunt diabetic, dar sunt fumator. Exista posibilitatea ca fumatul sa provoace diabet?

Fumatul este dovedit a fi un factor de risc pentru rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina apare atunci cand organismul nu mai raspunde in mod corespunzator la insulina pe care o produce pancreasul.

Impreuna cu mostenirea genetica si obezitatea, fumatul este unul dintre factorii de risc pentru rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina conduce deseori la diabet.

Etichete: / / /

Diabetes Resources Production

Pe acelasi subiect:


Tratamentul la persoanele in varsta cu diabet zaharat

Persoanele in varsta si diabetul zaharat

Diabetul gestational: Ce trebuie sa stiti

Alcoolul si diabetul

Diabetul si sportul

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate