Diabetul si sportul

Diabetes Resources Production

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Daca suferiti de diabet zaharat nu inseamna ca nu puteti practica un sport si exercitii fizice. Sportivii cu diabet nu sunt niste exceptii, dimpotriva, sunt o prezenta obisnuita si chiar au obtinut unele dintre cele mai mari premii in competitii internationale.

Printre cei mai cunoscuti sportivi diabetici din Marea Britanie este Steve Redgrave, care a castigat numeroase premii la Jocurile Olimpice, inclusiv ultima sa medalie de aur pe care a castigat-o dupa ce a fost diagnosticata cu diabet de Tip 2.

Sportul poate ajuta o persoana diabetica?

Sportul sau exercitiul fizic este recomandat tuturor persoanelor cu diabet zaharat deoarece aduce o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

Indiferent daca practicati un sport in mod profesionist, sau pur si simplu din placere, este o modalitate excelenta de a ramane sanatosi. Fiecare sport are efecte diferite asupra zaharului din sange.

Fiecare sport in parte are un efect diferit asupra organismul. De exemplu, mersul pe jos si joggingul practicat in mod regulat vor duce la o scadere importanta a nivelului de glucoza din sange.

Spre deosebire de acestea, sprintul si unele activitati care solicita partea superioara a corpului, pot duce initial la cresterea nivelului zaharului in sange, dar acesta va scadea daca sesiunea de exercitii este suficient de lunga.

Prin testarea nivelului glucozei din sange in timpul practicarii exercitiului fizic, puteti afla cum diferite activitati sportive si durata exercitiilor va afecteaza nivelul de zahar din sange.

Hipoglicemia

Trebuie sa fiti atenti la hipoglicemie (nivel prea scazute al zaharului din sange), daca sunteti sub tratament cu oricare dintre urmatoarele medicamente pentru diabet:

  • Insulina
  • Medicamente sulfonilureice
  • Regulatori prandiali (glinide)

Daca luati oricare dintre aceste medicamente, atunci este important sa aveti masuri de precautie pentru a preveni aparitia hipoglicemiei: administrarea unui numar suficient de carbohidrati inainte sau in timpul efortului fizic, sau reducerea dozei de medicamente inainte sa incepeti antrenamentul.

Modificarea dozei de medicamente se face numai sub indrumarea medicului specialist.

Testati-va cu regularitate nivelul glucozei din singe pe durata exercitiului fizic, pentru a intelege cum afecteaza acesta nivelul glicemiei. O sesiune intensa sau relativ lunga de activitate fizica poate duce la scaderea nivelului de glucoza in sange pe o perioada de pana la 48 de ore dupa incetarea exercitiului.

Performanta fizica

Un nivel prea mare sau prea scazut al glicemiei va poate afecta negativ energia fizica, de aceea este recomandat sa-l mentineti la un nivel constant.

Persoanele insulino dependente vor avea o forma fizica buna daca nivelul zaharului in sange raman intre 5 si 11 mmol / l.

Pentru persoanele cu diabet zaharat de Tip 2 valorile ideale se pot incadra intr-un interval mai mic, daca este posibil.

Medicul specialist va va recomanda la ce nivel trebuie mentinuta glicemia in timpul activitatii sportive, deoarece valoarea ideala va depinde de tratamentul pe care il urmati (daca exista) si de circumstantele personale.

Copiii diabetici si sportul

Copiii care fac sport si nu sunt insotiti de parinti ar trebui sa fie instruiti sa recunoasca simptomele hipoglicemiei si sa aiba intotdeauna asupra lor cuburi de zahar, in caz de nevoie.

Cadrele didactice din domeniul educatiei fizice trebuie sa fie constiente de faptul ca hipoglicemia este un factor de risc si trebuie sa stie cum sa o trateze.

Etichete: / / / / /

Diabetes Resources Production

Pe acelasi subiect:


Tratamentul la persoanele in varsta cu diabet zaharat

Persoanele in varsta si diabetul zaharat

Diabetul gestational: Ce trebuie sa stiti

Alcoolul si diabetul

Diabetul si fumatul

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere