Diabetul gestational: Ce trebuie sa stiti

Diabetes Resources Production

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Constientizarea semnelor, simptomelor si riscurilor care duc la dezvoltarea diabetului gestational in timpul sarcinii este importanta pentru sanatatea dumneavoastra si pentru sanatatea pe termen lung a copilului.

Ce este diabetul gestational?

Diabetul gestational este o forma de diabet care apare in timpul sarcinii la femeile care nu au avut niciodata diabet, dar care au dezvoltat apoi un nivel ridicat de glucoza in sange, putand fi diagnosticate ca avand diabet gestational de Tip 1.

Atunci cand nivelul glucozei din sangele mamei ramane ridicat (hiperglicemie), deoarece nu reuseste sa produca si sa utilizeze toata insulina necesara pentru a sustine exigentele sarcinii. Aproximativ 18% dintre femei pot prezenta diabet gestational in timpul sarcinii, dar doar 7% dintre aceste sarcini se vor confrunta cu complicatii.

Un nivel ridicat de glucoza in sange sau o intoleranta la glucoza in timpul sarcinii ridica ingrijorari nu numai pentru mama, ci poate provoca si probleme pe termen lung pentru copil – daca acesta nu este tratat. Din fericire, medicii sunt vigilenti in ceea ce priveste controlul diabetului gestational, astfel incat acesta sa fie identificat si gestionat eficient in timp util.

Daca sunteti gravida si dezvoltati diabet gestational, respectarea planului de tratament va ajuta sa aveti o sarcina buna si sa protejati sanatatea copilului. Este important sa stim ca diabetul gestational mareste de 7 ori riscul de a dezvoltarea diabet de Tip 2.

Diabetul gestational. Cauze si factori de risc

Diabetul gestational se dezvolta atunci cand corpul dumneavoastra nu este capabil sa produca suficienta insulina in timpul sarcinii. Insulina este necesara pentru a transporta glucoza din sange in celule. Fara insulina suficienta, puteti sa acumulati prea multa glucoza in sange, acest lucru ducand la un nivel al glicemiei mai ridicat decat cel normal si, probabil, la diabetul gestational.

Nivelul crescut de glucoza din sange in diabetul gestational este cauzat de hormonii eliberati de placenta in timpul sarcinii. Placenta produce un hormon numit lactogenul uman placentar. Este similar cu hormonul de crestere (deci ajuta copilul sa creasca), dar de fapt modifica metabolismul mamei si modul in care proceseaza carbohidratii si lipidele. Hormonul produs de placenta, de fapt, blocheaza actiunea insulinei secretate de pancreas provocand insulino rezistenta. Daca organismul nu utilizeaza insulina asa cum ar trebui, atunci nivelul glicemiei va creste. Hormonul lactogen uman placentar mareste nivelul de glucoza din sange, astfel incat bebelusul sa poata obtine substantele nutritive de care are nevoie, din cantitatea suplimentara de glucoza din sange.

La 15 saptamani, un alt hormon – hormon de crestere a placentei umane – creste, de asemenea, si determina marirea nivelului de glucoza din sangele mamei. Acest hormon ar trebui, si el, sa ajute la reglarea nivelului de glucoza al mamei, astfel copilul capata cantitatea necesara de nutrienti.

Este normal ca nivelul de glucoza din sange sa creasca putin in timpul sarcinii din cauza hormonilor produsi de placenta. Cu toate acestea, uneori, nivelul de glucoza din sange creste si ramane ridicat. Daca se intampla acest lucru, diabetul gestational este asociat cu un risc crescut de diabet de Tip 2 care se dezvolta la copil.

In timp ce medicii nu pot clarifica pe deplin motivul pentru care unele femei dezvolta diabet gestational si altele nu, exista mai multi factori de risc care fac probabila aparitia acestuia:

  • Varsta: femeile care raman insarcinate dupa varsta de 25 de ani, au mai multe sanse de a dezvolta diabet gestational.
  • Greutatea: femeile supraponderale (cu un indice de masa corporala (IMC)> 24) sunt mai expuse riscului de diabet gestational.
  • Rasa / etnie: Anumite grupuri etnice, inclusiv rasa alba, afro-americani, americanii indigeni, asiaticii, hispanicii si cei din Insulele Pacificului sunt mai predispusi la diabetul gestational.
  • Antecedente in familie: daca altcineva din familia dvs. are sau a suferit de diabet (Tip 1, Tip 2 sau diabet gestational), prezentati un risc mai mare.
  • Prediabetul: Acesta este un avertisment ca ai toate sansele sa contactezi diabet de Tip 2 in viitorul apropiat. inseamna ca nivelul glicemiei este mai mare decat limitele normale, dar nu este suficient de ridicat pentru a se considera ca suferiti de diabet zaharat. Daca ati fost diagnosticata cu prediabet, ar trebui sa fiti mai vigilenta in ceea ce priveste verificarea regulata si frecventa a zaharului din sange, pentru a sesiza debutul diabetului gestational.
  • Sarcini anterioare cu diabet gestational: Daca ati dezvoltat diabet gestational in timpul unei sarcini anterioare, sunteti mai expusa riscului de a suferi din nou de aceasta afectiune in timpul sarcinilor viitoare.

Cum este diagnosticat diabetul gestational

Medicul dvs. de familie, dar cel mai probabil medicul obstetrician / ginecolog, va revizui nivelul de risc si veti discuta despre eventualii factori de risc la care sunteti expusa; acest lucru face parte din screening-ul de rutina pentru diabetul gestational.

Daca medicul considera ca prezentati un risc crescut de diabet gestational, va verifica probabil nivelul glucozei din sange la inceputul sarcinii – uneori imediat dupa confirmarea sarcinii. Chiar daca aveti valori normale ale glicemiei, este foarte posibil ca medicul sa verifice din nou valorile glucozei din sange in al doilea trimestru al sarcinii – in jur de 24-28 saptamani.

Pentru a diagnostica diabetul gestational, medicul va face un test de toleranta la glucoza pe cale orala, sau testul glicemiei provocate. Acesta consta in prelevarea de sange, dimineata pe nemancate, nu trebuie sa mancati sau sa beti nimic, in afara de apa, cel putin cu 8 ore inainte de testare. Aceasta investigatie urmareste determinarea nivelului glicemiei din sange pe nemancate.

Apoi vi se va da sa beti un amestec de 300 ml de apa cu 1,75 grame de zahar per kilogram/corp. Din ora in ora, timp de doua ore, vi se va masura nivelul glicemiei.

Specialistii au stabilit urmatoarele niveluri ca fiind „peste normal”:

  • Pe nemancate: la sau peste 92 mg / dl
  • La 1 ora: la sau peste 180 mg / dl
  • La 2 ore: la sau peste 153 mg / dl

Daca nivelul glucozei din sange este ridicat cel putin o data in timpul testului (peste limita normala), medicul va va diagnostica cu diabet gestational. Pentru a reduce riscurile pe care le implica diabetul zaharat pentru dvs. si copil, urmati recomandarile medicului chiar daca unele vi se par greu de urmat, sunt temporare si merita efortul!

Retineti ca, atunci cand nivelul de zahar din sange nu este bine controlat, bebelusul va lua mai mult greutate decat ar fi normal.

Daca am diabet gestational, cum va fi tratat?

Tratarea diabetului gestational urmareste un singur factor cheie: controlul glicemiei. Scopul este de a va gestiona nivelul de glucoza din sange astfel incat acesta sa nu creasca prea mult si sa ramana ridicat. Acest lucru este realizat printr-o alimentatie echilibrata, activitate fizica si, daca este necesar, administrarea de medicamente pentru a va mentine nivelul de zahar din sange in intervalul tinta.

Importanta tratarii diabetului gestational a atras atentia ca urmare a procesului de Hiperglicemie si Sarcina Neutrala, care a demonstrat o legatura directa intre tratamentul continuu pentru reglarea nivelului de glucoza din sange la mama, si diminuarea consecintelor negative.

Alimentatie echilibrata. Mesele vor necesita mai multa atentie daca aveti diabet gestational. Atentie la ce mancati, cat de mult mancati si cand mancati. Un dietetician sau un diabetolog va poate ajuta sa creati o schema de alimentare benefica pentru dumneavoastra si copil. Scopul acestei planificari este sa va inlesneasca controlul nivelului de glucoza din sange, astfel incat acesta sa ramana in intervalul tinta.

Schema dvs. de masa va reflecta preferintele dvs. alimentare si va lua in considerare nivelul general al sanatatii si al activitatii dvs. fizice.

Activitatea fizica

Cand sunteti activ, corpul dvs. consuma mai mult glucoza, astfel ca mersul pe jos sau exercitiile fizice pot ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange. De asemenea, atunci cand sunteti activ, corpul dumneavoastra nu are nevoie de insulina pentru transportul glucozei in celule; corpul devine mai putin rezistent la insulina. Deoarece corpul dumneavoastra nu utilizeaza bine insulina atunci cand aveti diabet gestational, o rezistenta mai scazuta la insulina este un lucru foarte bun.

Si, bineinteles, exista toate celelalte beneficii ale activitatii fizice constante: va poate ajuta sa va gestionati greutatea in timpul sarcinii, sa va mentineti sanatatea inimii, sa va imbunatatiti somnul si starea psihica, si chiar sa reduceti stresul.

Daca nu erati atat de activainainte de sarcina, cautati cursuri orientate catre femeile insarcinate. Dupa ce va consultati medicul referitor la starea sarcinii, incercati sa faceti cel putin 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi: mersul pe jos, pe bicicleta sau Zumba. Yoga este recomandata, de asemenea! Ideea este de a fi in miscare mai degraba decat statica.

Medicamente/insulina: in general, nivelul de glucoza din sange poate fi reglat prin dieta adecvata si exercitii fizice. Daca insa este necesar, medicul poate prescrie insulina sau un alt medicament pentru a va ajuta organismul sa-si regleze nivelul de glucoza din sange. Aceste medicamente nu vor avea niciun efect negativ asupra fatului.

Pentru a adopta cele mai bune metode de monitorizare a zaharului in sange trebuie sa apelati la sfatul medicului dvs. care va va explica cum sa utilizati un glicometru, frecventa verificarii glicemiei, si cand anume se testeaza. De asemenea, va trbui sa tineti evidenta nivelurilor zilnice ale glucozei pentru pentru o mai buna gestionare.

Nasterea cand aveti diabet gestational

inainte de nasterea bebelusului, medicul va verifica dimensiunea copilului pentru a determina daca puteti avea o nastere vaginala. Daca ati reusit sa va mentineti glicemia sub control, greutatea bebelusului este in limite normale, nu aveti alte probleme legate de sarcina, cum ar fi hipertensiunea arteriala si nu sunteti sub tratament, atunci puteti naste normal, la fel cum ar fi daca nu ati avea diabet gestational. Desigur, echipa care va asista la nastere va monitoriza nivelul zaharului din sange.

Daca copilul dvs. este considerat prea mare pentru nastere vaginala, atunci nasterea va fi probabil indusa in saptamanile 38 sau 39 si impreuna cu medicul dvs. veti decide daca operatia cezariana este calea cea mai buna optiune. Daca zaharul din sange atinge un nivel prea ridicat in timpul travaliului, bebelusul poate elibera mai multa insulina ca raspuns. Acest lucru creste riscul ca bebelusului sa-i scada glicemia (hipoglicemie) dupa nastere, incat operatia cezariana poate fi luata in considerare.

Cum poate diabetul gestational sa va afecteze copilul?

Daca nivelul zaharului in sange creste si ramane crescut mult timp – poate provoca complicatii copilului.

Totusi, doar pentru ca ati fost diagnosticata cu diabet gestational, nu inseamna ca bebelusul dvs. va avea toate (sau unele) complicatii. Iata o lista a ceea ce se poate intampla daca nu gestionati diabetul gestational.

Iata cum diabetul gestational va poate afecta copilul la nastere si imediat dupa nastere:

  • Cresterea in exces (macrosomie): diabetul gestational poate cauza copilului dvs. crestere mare in greutate. Nasterea unui copil prea mare poate crea complicatii: rupturi serioase ale perineului, hemoragii puternice sau lezarea coccisului. in cazul acesta operatia cezariana este solutia pentru nasterea in siguranta.
  • Glicemia scazuta (hipoglicemie): imediat dupa nasterea bebelusului, nivelul glucozei din sange poate scadea foarte mult (hipoglicemia), deoarece bebelusul are multa insulina in corp. Excesul de glucoza din corpul dvs. stimuleaza corpul bebelusului sa produca mai multa insulina, astfel incat atunci cand copilul este in afara uterului, insulina in exces poate provoca probleme. Hipoglicemia la copii este usor de tratat prin administrarea unei solutii bogata in glucoza pentru a-i creste rapid nivelul zaharului in sange. Hranirea copilului creste, de asemenea, nivelul glucozei din sange.
  • Dificultati de respiratie (sindrom de detresa respiratorie): uneori, imediat dupa nastere bebelusii au probleme de respiratia, iar acest lucru este mai probabil la copiii ai caror mame au diabet gestational. Dupa ce plamanii se dezvolta aceasta problema va disparea.

Iata cum diabetul gestational va poate afecta copilul mai tarziu:

  • Probleme de dezvoltare: Cercetatorii au observat ca, copiii ai caror mame au avut diabet gestational prezinta un risc mai mare sa prezinte intarziere in dezvoltarea limbajului si a abilitatilor motorii.
  • Diabetul de tip 2: bebelusii nascuti din mame cu diabet gestational prezinta un risc mai mare de diabet Tip 2 mai tarziu in viata.

Cum va poate afecta sanatatea diabetul gestational?

Adesea, instalarea diabetului gestational nu prezinta simptome, astfel incat, este posibil sa aflati doar in urma unui diagnostic medical. Totusi, diabetul gestational poate avea un efect asupra dumneavoastra: poate mari riscul de tensiune arteriala crescuta in timpul sarcinii, de asemenea, copilul poate depasi marimea normala, ceea ce face dificila nasterea vaginala, fiind necesara operatia cezariana.

De asemenea, diabetul gestational va poate pune in pericol de a dezvolta diabet de Tip 2 mai tarziu in viata.

Diabetul gestational se poate vindeca?

Cel mai probabil, dupa ce nasteti copilul, diabetul gestational ar trebui sa dispara. La aproximativ sase saptamani dupa nastere, medicul va va verifica nivelul de glucoza din sange pentru a vedea daca se incadreaza in valori normale.

Cu toate acestea, deoarece ati avut diabet gestational, sunteti expusa unui risc mai mare (un risc crescut de 33-50%) de a avea o alta sarcina cu diabet gestational.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / /

Diabetes Resources Production

Pe acelasi subiect:


Tratamentul la persoanele in varsta cu diabet zaharat

Persoanele in varsta si diabetul zaharat

Alcoolul si diabetul

Diabetul si fumatul

Diabetul si sportul

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere