Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Perioada sarbatorilor de iarna este una extrem de delicata din punct de vedere al alimentatiei, in special in randul pacientilor diabetici. Asa cum spuneam si in alte articole, dieta este jumatate din tratamentul diabetului zaharat, iar fara a fi respectata, nici un tratament medicamentos, fie el cu tablete fie cu insulina, nu va avea rezultatele dorite.
Un pacient diabetic trebuie sa isi respecte dieta pe tot parcursul anului, exceptie nefacand nici sarbatorile de iarna. Cum noi romanii suntem recunoscuti pentru mesele bogate de Craciun si Revelion, respectarea dietei devine extrem de dificila in perioada sarbatorilor de iarna.
Exista modalitati cu ajutorul carora sa putem sa respectam dieta si sa nu riscam cresteri ale glicemiei sau a grasimilor din sange. O astfel de modalitate este cea a aperitivelor sanatoase pe care le putem consuma.
Cand ne gandim la masa de Craciun primul lucru care ne vine in cap este aperitivul cu care se incepe ospatul. In cele ce urmeaza vom descrie cum putem sa servim „startere” sanatoase.
Caracteristice Craciunului sunt preparatele obtinute din carnea de porc. Acest tip de carne nu este indicat pentru pacientii cu diabet zaharat deoarece are un continut crescut de grasime si adesea pacientul diabetic sufera si de dislipidemie (valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor in sange). Carnea de porc va fi mancata doar in cantitati mici si preparata la gratar sau fiarta, niciodata prajita in ulei sau untura.
In sezonul rece, unul dintre cele mai apreciate antreuri este piftia. Aspicul obtinut prin fierberea picoarelor de porc impreuna cu grasime, sorici si usturoi. Pentru a face un aperitiv sanatos din piftie trebuie sa inlocuim carnea de porc cu carne de curcan sau cocos. Se poate obtine piftie din carne de curcan sau cocos, care este extrem de gustoasa si care are un continut mult mai mic de grasime.
Sigur, majoritatea gospodinelor vor spune ca nu „se leaga” piftia daca nu are grasime. Nimic mai gresit. Piftia se va coagula chiar si fara grasime si chiar fara a adauga gelatina. Tendoanele si articulatiile de curcan sau de cocos contin gelatina si prin fierberea lor se poate obtine o piftie care sa se inchege fara adaos suplimentar de gelatina. Pentru un plus de gelatina naturala va recomandam sa puneti la fiert si ghearele de curcan sau de cocos.
Un alt aperitiv sanatos este salata boeuf fara maioneza, sau cel mult cu maioneza vegetala. Pentru a avem o cantitate cat mai mica de glucide recomandam sa contina cartofi in cantitati foarte mici si pentru a nu avea o cantitate mare de grasimi, recomandam sa fie facuta cu carne din piept de pui fiert, nu carne de porc.
Un alt aperitiv sanatos este cifteluta traditionala, pe care nu o vom face din carne de porc si grasime, ci o vom face din amestec de carne slaba de porc si vita sau din carne de pui, sau din curcan. Modul de preparare al chiftelelor va fi pe baie de abur, nu prajite in ulei sau la cuptor pe foaie de copt. Astfel, obtinem un alt aperitiv sanatos pentru masa de Craciun si de Revelion.
Intotdeauna la un „mizilic” vom gasi si mezeluri fie ele cumparate, fie ele preparate in casa. In ceea ce priveste mezelurile cumparate va recomandam sa consumati mezelurile cu fibra, nu pe cele care contin tocatura. Deci vom opta pentru sunca presata, sunca de Praga, fileuri, muschi tiganesc si vom evita parizerul, salamurile, carnatii.
Mezelurile traditionale facute in casa de Craciun sunt carnatii, caltabosii, lebarul si toba. Din acestea va recomandam sa consumati doar cantitatii extrem de mici, sa gustati doar, deoarece ele contin cantitati mari de grasimi si organe. Carnatii de casa se pot face si fara o cantitate mare de grasime, dar tot trebuiesc consumati cu atentie.
Aperitivul mai contine, de regula, branezeturi, iar pentru ca acestea sa fie unele sanatoase va recomandam braza de vaca slaba, casul, urda; nu braza topita, smantana, branza grasa de oaie.
Pentru a avea partea de un aperitiv sanatos va recomandam sa contina cat mai multe legume, de preferat in stare naturala, nu murate. Astfel, putem pune rosii, ardei gras, castraveti, ceapa si masline cu mentiunea ca acestea sa fie cat mai nesarate.
Perioada sarbatorilor de iarna este una a bucuriei, a cadourilor si a meselor bogate. Pentru a ne putea bucura de cei dragi, pe care i-am invitat la masa, este esential sa nu facem excese, indiferent daca avem sau nu diabet zaharat. Nu isi doreste nimeni ca in loc sa povestim si sa ne simtim bine in jurul mesei sa ajungem la spital din cauza exceselor alimentare. Asadar, va uram Sarabtori fericite alaturi de cei dragi, pofta buna si cumpatare in ceea ce mancam si bem.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice